Mijn strijd tegen de alcohol


Alcohol de baas

Ik denk dat het inmiddels 2 jaar geleden is dat ik dacht na een avond stevig doorzakken 'waar ben je mee bezig joh?' Inmiddels ben ik nog geen stap verder. Tijd voor een plan van aanpak.

De vastgeroeste beelden over alcoholisten dat ze elke dag van ’s morgens tot ’s avonds drinken, geen werk hebben of een beperkt sociaal leven leiden, daarvan weten we inmiddels wel dat dit onzin is.  

Dit beeld klopt bij mij ook niet met de werkelijkheid. Ik heb een rijk sociaal leven. Werk en doe vrijwilligers werk daarnaast. Ik drink dagelijks. Soms vanaf einde middag, meestal vanaf savonds en ook een lunchborrel lust ik. Alleen na een lunchborrel lukt het mij daarna te stoppen met drinken. Al lukt dit mij na een middagborrel ook steeds beter. Al moet ik daarbij opmerken dat dit dan komt door de geruststellende gedachte dat ik s'avonds nog gelegenheid genoeg heb om te drinken.

Vandaag 29 december 2016 ben ik begonnen aan een serieus plan (en dus niet de goede voornemens die ik s morgens met kater maak en die einde van de dag sneuvelen). 

Stap 1:
Ik heb nagedacht over hoe ik liever met alcohol om ga. Helemaal stoppen benauwd me. Minderen is en blijft dus op dit moment mijn eerste wens. Als dit onvoldoende resultaat gaat hebben zal ik drastischer moeten gaan worden en wordt geheel onthouder het antwoord. Echter, hoop ik dat nog van me af te kunnen schuiven.


Stap 2:

Ik heb me verdiept in de bijeenkomsten van de AA (anonieme alcoholisten)  ik voel me er nog niet aan toe deze te bezoeken maar als mijn plan van aanpak niet werkt heb ik met mezelf afgesproken dat dit toch echt de volgende stap gaat zijn. En wie weet kom ik tijdens mijn proces wel tot de ontdekking dat ik behoefte heb aan contact met mensen die deze strijd kennen. Ook dan is dat een mooie optie.


Verder las ik daar dat 'nooit meer drinken' inderdaad beter vervangen kan worden door 'vandaag niet drinken'.  En vond ik het geruststellende antwoord op mijn 'drankdemonen die gelijk riepen: De hele dag niet??' dat ik dat zelfs rustig mag vervangen in dit uur niet. Dat is een geruststellende gedachte. Elk uitstelmoment is een winst.


Stap 3:

Ik heb een app gedownload 'Alcohol in de hand'.  De app nam me mee en ik heb vragen beantwoorden over mijn gebruik. En dingen ingevuld die mij zouden kunnen helpen op moeilijke momenten. Tevens mocht ik mijn wensen invullen. Ik heb gekozen voor: 

Vrijdag, zaterdag, zondag  4 glazen
Dinsdag en donderdag  2 glazen

Maandag en woensdag niets drinken.
Het lijkt me een mooi streven voor nu. Voor niet drinkers is dit wellicht veel. Voor mij is dit weinig.

De app geeft ook mogelijkheid aan te geven wanneer ik trek hebt en niets wil drinken. Dan komen de dingen die ik ingevuld heb dus naar voren. Zo mocht ik wat smoezen aanvinken die ik mezelf voorhoudt op het moment dat ik drink. Deze smoezen komen dan in beeld als ik in de app aangeef dat ik trek heb, met daaronder wat ik ook zou kunnen denken. Zoals: 'Ik heb hem verdiend' omzetten in 'Er zijn andere methoden om mezelf te belonen'  (ik noem maar even een voobeeld, ik heb de app pas een dag he?)


Stap 4:

Ik heb dit weblog aangemaakt. Ik zal dit weblog gebruiken als afleiding. Als mijn verhaal kwijt kunnen. En als verslaglegging. Door bewust te zijn van waar ik mee bezig ben. 


Stap 5:

Er is geen man overboord als het misgaat. Maar als het deze komende week de hele week misgaat dan ga ik toch echt naar de AA want ik zal en moet hier grip op krijgen.