Wat is een Hazelmuis?


De hazelmuis is een muis. Hij is een van de vijf soorten muizen die we hier in Nederland hebben: de huismuis, de veldmuis, de dwergspitsmuis, de bosspitsmuis en dan de hazelmuis. Het grappige is, dat je door de namen al een heleboel weet. De huismuis in huis, de veldmuis in het veld, de dwergspitsmuis heeft een spitse snuit, de bosspitsmuis woont in het bos. En de hazelmuis... die is dol op... hazelnoten! 

De hazelmuis heeft ongeveer de lengte van 6-9 cm, hij weegt ong. 15-30 gram. Hij eet meestal planten en eet ook allerlei noten. De hazelmuis heeft ook een bijnaam. Omdat hij snel en handig in bomen en struiken klimt, heeft hij de bijnaam "aapje".  

Het is echt een bijzondere muis, anders dan andere muizen. De hazelmuis heeft geen kale staart zoals de rest, maar een harige staart! Zo kan hij zich makkelijker vasthouden bij het zoeken naar bramen en andere vruchten in de struiken. Ook heeft hij de langste snorharen van allemaal. Zijn snorhaartjes zijn ruim 3cm lang!

In het engels heet de hazelmuis "Hazel Dormouse."  Foto: Joel Sartore

En daar blijft het niet bij. Er is nog meer bijzonder aan dit "aapje". De hazelmuis is de enige muis die geen voedselvoorraad aanlegt. Hij eet zich in de herfst helemaal vol, en weegt dan 2x zoveel als anders! Dan houdt de lekkere mollige muis een winterslaap. Die duurt van november tot april.

Bekijk hier enkele boeken over muizen