Blauwe maandag; feit of fabel?


Afgelopen maandag hebben we het allemaal meegemaakt, de dag die bestempeld is als blauwe maandag. Heeft het alleen met bijgeloof te maken of speelt er iets groters mee? De naam 'blauwe maandag' duikt vaker op. Ergens een blauwe maandag werken, wil niet zeggen dat je er alleen op de derde maandag van het jaar hebt gewerkt, maar dat er niet veel aan was en niet lang duurde. De Engelse uitdrukking 'feeling blue' geeft ook al aan dat je je alles behalve vrolijk voelt. Blauwe maandag komt wel degelijk ergens vandaan, volgens een wetenschappelijke formule wordt er namelijk een uitkomst berekend, waarbij de derde maandag van het jaar als de treurigste dag kan worden gezien. Het begon in 2005 en bij deze formule wordt rekening gehouden met diverse zaken, waaronder de lange en koude dagen van de winter, de nasleep van de feestdagen en eventuele financiële toestanden. Wellicht dat er ook mensen bestaan die voor een deel zelf verantwoordelijk zijn, want het maken van voornemens die mislukken kan eveneens meespelen.

Mijn blauwe maandag

Mijn dag begon zoals je van een blauwe maandag verwacht. Mijn bed was lekker warm en niks in mijn lichaam had zin om op te staan. Na me uiteindelijk toch naar beneden te hebben gesleept, zocht ik eerst mijn telefoon op. Ik haalde hem van mijn lader en zag meteen een oproep in actie. Met een duffe kop besef ik me langzaam dat de volgende actie begint bij mij, door op te nemen. Ik wil vervolgens op weg gaan, maar mijn auto deed hier niet aan mee, hoe vaak ik het ook probeerde, er kwam geen sjoege in. Dan maar iemand bellen met veel tegenzin. Alles is uiteindelijk gelukt, op een andere manier weliswaar. Mijn blauwe auto heeft nog niet gereden sinds blauwe maandag, accu begeven, iets wat door koude temperaturen kan gebeuren bij een accu die blijkbaar toch al aan zijn laatste adem toe was. Mensen zoeken graag naar patronen, dingen die overeenkomen. Het lijkt mij namelijk geen toeval dat mijn blauwe auto net op blauwe maandag niet start, maar had ik het zaterdag geprobeerd dan had ik die gedachte niet gehad.

Goed of slecht

Of het nou alleen in ons hoofd bestaat of niet, het kan toch fijn zijn dat er een dag is, waarop het niet raar is als je je minder voelt zonder reden. Een dag waaraan je alle schuld van je pech mag geven. Hoe vaak gebeurt het wel niet dat iemand vraagt hoe je je voelt en als je antwoord niet zo goed, je meteen de volgende vraag waarom mag beantwoorden. Het antwoord goed laat iemand snel tevreden zijn, maar het antwoord slecht vraagt naar uitleg. Waarom uitleg vragen als iets fout of slecht is en als het goed gaat niet. Zoals de formule voor de meest depressieve dag bestaat, is er gelukkig ook een formule voor de gelukkigste dag van het jaar en die valt dan weer op een vrijdag in juni. Logische factoren als de vrijdag die het weekend aankondigt, de maand juni meestal meer in de buurt van een geplande vakantie ligt en uiteraard het mooiere weer spelen hierbij allemaal een rol.

Gebruikte bronnen;