Dan weet ik dat mijn moeder daar ergens is

Dan weet ik dat mijn moeder daar ergens is


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Omdat ik momenteel geen inspiratie heb om boeiend of komisch te schrijven, vertel ik eens even iets over mezelf.

In 1997 keek ik door het achterraam van onze vorige woning de achtertuin in. De achtertuin was ongeveer dertig meter diep, en daar was altijd wel iets te zien. Onze honden, of katten, die liepen te dollen met elkaar, een bal, een halfdode muis, of een eekhoorn die ze altijd weer te slim af was.

In de pruimenboom zat ineens een vreemde vogel. Ik kende op dat moment slechts het onderscheid tussen een mus en een mees en dat was het wel. Maar met de komst van die vreemde vogel, wat later een Boomklever bleek te zijn, was een nieuw tijdperk geboren, ‘a new Era’ zoals Arwen uit Lord of the Rings zou zeggen.

Niet veel later kreeg ik eens een boekje, met vogeltjes waar namen bij stonden, en ook een verrekijker voor moederdag. Het was wel iets heel bijzonders, en ik was er dan ook waanzinnig blij mee. Vanaf dat moment had ik iets moois in handen. De hobby van het vogelen maakte me gelukkig, en mijn interesse bleef groeien. Ik werd lid van een vogelwachtvereniging, en ik ging regelmatig mee op sjouw. Al spelenderwijs leerde ik de namen kennen, en de bijbehorende geluiden natuurlijk. Ook na de scheiding bood deze hobby me veel troost en plezier.

Mijn overgrootvader – van vaders kant - was voor de oorlog actief met het vangen van kraaien. Hij kreeg een halve cent per stuk. De boeren waren blij dat er weer wat minder van die zwarte monsters op hun pas gezaaide land rondstruinden. Zou ik het van hem hebben, die vogelgekte? Maar van mij hoeven ze niet dood! Sterker nog, zwarte vogels vind ik prachtig! De Raaf staat voor mij met stip op één. In en in-zwart zijn ze. Ook de enorme Zeearend vind ik geweldig, alleen is die niet echt zwart.

Kauwtjes zijn intelligente vogels; ik heb een boekje over ze. Ik heb zoveel boeken die betrekking hebben op de natuur! Insecten, paddenstoelen, mossen en grassen, ik vind het prachtig om door te bladeren. Maar vogels blijven toch het meest speciaal, omdat met hen de belangstelling voor flora en fauna was gewekt.

Van de kant van mijn moeder heb ik een oom. En nu wordt het verhaaltje iets serieuzer. Zijn jeugd was dramatisch, en speelde zich af in de oorlog; door het verdriet wat daar uit voort kwam, was een vlucht in de natuur een goeie manier om te ontladen; om gedachten te verzetten, en zelfs bezig te zijn met iets totaal anders. In vogelvlucht, zou je kunnen zeggen. Hij schreef uitvoerig over de traumatische ervaringen die hij opdeed tijdens de tweede wereldoorlog, maar óók schreef hij vol passie en enthousiasme over allerlei ontdekkingen die hij deed in de natuur. Hij weet er verschrikkelijk veel vanaf, en het mooiste is wel: toen hij er een jaar of tien geleden achter kwam dat zijn nichtje – ik dus - dezelfde passie heeft, was hij verschrikkelijk blij. En als ik hem zie, en dat is eens per jaar, dan vraagt hij: ‘ga je nog wel eens het veld in?’ En dan word ik heel warm van binnen. Dan voel ik de familieband.

Mijn moeder overleed toen ik vijf was: ze overleed aan borstkanker, en was lange tijd ziek geweest. Ze was 31 jaar. Ik heb haar natuurlijk niet zo goed gekend, maar als ik dan mijn oom spreek, of naar de lucht kijk en de vogels zie, dan weet ik dat mijn moeder daar ergens is.

 

help

Hieronder kunnen je vrienden zich aanmelden. Jullie krijgen beiden gelijk een beloning van 125 Yp. Je kunt het helemaal bewerken en op maat maken.Weghalen is ook heel eenvoudig met het rode kruisje als je er met je muis op gaat staan.

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (15 reviews)
expand_more
Verberg reacties
In dierbare herinnering. En Kauwtjes kun je tam krijgen.
| 17:46 |
Oh dat is leuk! Moet je wel de tijd voor nemen denk ik...
| 07:26 |
Wauw wat een prachtig verhaal met uiteenlopende  emoties.
| 22:33 |
Dankjewel Jill.
| 07:25 |
Een bijzonder mooi geschreven persoonlijk vogel verhaal 
| 17:25 |
Dankjewel Flying Eagle.
| 17:30 |
mooi , ik hou ook erg van vogels  de vrijheid en de sierlijkheid prachtig !
| 13:35 |
Mijn moeder heette ook Lenie. Dankjewel.
| 17:31 |
dat is een mooie gedachte... genen verloochenen zich niet.
| 12:18 |
Ja precies Marjolein. Dat zeg je goed.
| 17:32 |
Mooi... vaker gehoord zoiets... ik heb het met een vlinder...
| 11:31 |
Oh dat is ook zoiets bijzonders!
| 17:41 |
Ja echt
| 21:31 |
Dat heb je heel mooi onder woorden gebracht
| 11:20 |
Dankjewel Hans. Het is ook precies zoals ik het omschreef...
| 21:44 |
Wat mooi geschreven. 
| 00:00 |
Dankjewel Schorelaar.  Het kwam er vanzelf uit.
| 21:43 |
Wat mooi om dit te lezen en vooral ook over je moeder, via de vogeltjes en de natuur toch altijd bij je ❤️
| 23:51 |
Dankjewel Diaantje!
| 17:42 |
Wat ontzettend mooi geschreven. Fijn om een hobby te hebben, waar je zoveel plezier aan beleeft. En dat van je moeder ontroert me, mooi.
| 23:20 |
Dankjewel 1960.
| 17:42 |
Fijn dat de herinnering aan je moeder zaliger levendig gehouden wordt door je oom en de vogels.
| 20:13 |
Ja, bijzonder is dat! Dankjewel Soberana.
| 20:55 |
Ik vind de kauw ook geweldig, mooi geschreven je verhaal!!
| 12:42 |
Dankjewel Attic!
| 12:45 |
Mooi geschreven, fijn dat je dat gemis zo een plaats hebt gegeven.
Blij dat jij veel vogels kent, altijd handig omdat ik hier soms een vogel "schiet" die ik niet meteen kan plaatsen.
Kan ik het mooi aan jou vragen :-)
| 12:07 |
Ja Albert, dat doe ik graag! Ook familie en vrienden weten me te vinden. Dus schroom nooit. 👍
| 12:08 |
Ik heb er een paar geplaatst en gevonden, maar moet nog veel foto´s uitzoeken maar dat zijn iets ouderen en niet de besten.
| 12:12 |
Ik zal gauw bij je kijken. Vanmiddag even de camper inpakken. 
| 12:45 |
Wat een fijne gedachte
| 12:06 |
Ja Loes, dat is het ook. Ik plaatste deze al eerder, maar heb de titel en foto veranderd.
| 12:09 |
je ziet haar terug in bekende dingen om je heen(dat lees ik in je tekst)
| 12:05 |
Klopt. In alles kom ik haar tegen.
| 12:09 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen