Op vegan, halal en koosjerjacht!


Ik was me er vroeger niet zo van bewust, maar veel snoepgoed beloven natuurlijke ingrediënten. Is dat wel echt zo?

Image title


Ik zoek me gek iedere dag. Ik wil graag ‘healthy’ snoepen en eten maar het wil niet altijd lukken. Het meeste snoep bevat gelatine. Zelfs brood bevat bepaalde dingen waarvan ik denk hoe bedenk je dit. Of karmijn in snoep. Hoe kom je er op? Waar ik vroeger alleen daarop lette kijk ik nu ook naar karmijn. Jakkes wat ik vroeger wel niet allemaal heb gegeten. Veel snoepgoed en etenswaren zijn echt smerig als je de verpakking en etiket er op na loopt dan weet je werkelijk wat je eet. Maar soms zijn producten wel erg slim om hun etiketten in te korten of gewoon op de verpakking een 100% natuurlijke keurmerk te zetten. Als het bedrijf er op nabelt blijkt dat er karmijn( luizen) in het snoep te zitten. Nou ik eet geen ongedierte. Mij niet gezien.

Zoals mana snoep. Ik weet niet of jullie dat kennen?Zie link naar plaatje hieronder:

http://www.ah.nl/producten/product/wi162024/candy-man-manna-plofrijst

Dat belooft 100% natuurlijke ingrediënten. Ik pakte het etiketje van hun erbij. Ja hoor karmijn zat er in stofje nummer e120. Wat is karmijn? Een stofje gewonnen uit een schildluis notabene goedgekeurd door de EU. Hoe kan dit nu weer? Nou zielig voor de beesten. Uit diverse onderzoeken blijkt dat ze minimaal 150.000 luizen gebruiken/mishandelen voor een halve kilozak snoep. Vaak bevat rode snoep karmijnzuur. Ik mail bedrijven er op na. Dus ik had mana gemaild om te vragen of de ingrediënten echt zo natuurlijk zijn zoals ze beweerden omdat ik karmijn zag staan op de verpakking. In mijn eerdere correspondentie met hun beweerden ze dat alles 100% natuurlijk was, ook gaven ze dat aan op de verpakking. Bij mijn laatste mail kreeg ik dit als reactie:

Naar aanleiding van uw vraag kan ik u aangeven dat E120 inderdaad uit luizen wordt verkregen. Informatie hierover is onder andere te vinden op de site van het voedingscentrum:

E120 kleurstof

Wat is het?
E120 is een rode kleurstof karmijn(zuur) of cochenille, een rode kleurstof die gewonnen wordt uit de schildluis 'Dactylopius coccus'.

Het is dus een dierlijk product en er is helaas geen plantaardig alternatief beschikbaar.


Terwijl zij eigenlijk beweerden dat ze 100% plantaardig waren. Hmmm. Gelukkig waren ze nu wel eerlijk.


Image title


Hierna begon ik alle snoepgoed in twijfel te trekken. Na een paar uur in Albert Heijn doorgebracht te hebben kwam ik tot de conclusie dat er allemaal troep in de meeste snoepgoed zat, waarvan niet altijd alles op vermeld werd. Staat er iets op de verpakking dan mag je je gek zoeken naar alle e nummer. Ik neem een lijst mee maar het is echt vervelend om dat uit te zoeken in de winkel. Toen zat er maar een ding op. Alle bedrijven bellen/mailen. Zodat ik zeker kon zijn van mijn zaak. Ik moet natuurlijk geen troep eten.


Heb venco gemaild met de vraag welke gelatine er in hun snoepgoed zat. Dit was hun reactie:

Hartelijk dank voor uw reactie via de websites van Venco en Red Band met betrekking tot het gebruik van gelatine in onze producten.

In onze producten, waarbij op de verpakking bij de ingrediëntendeclaratie wordt vermeld dat deze gelatine bevatten, wordt uitsluitend varkensgelatine verwerkt.

Het zonder meer vervangen van gelatine door een andere grondstof is op dit moment onmogelijk. Gelatine is een uitstekend bind- en geleermiddel met heel specifieke eigenschappen. De structuur (kauwbaarheid, stevigheid) van onze producten wordt voor een belangrijk deel door gelatine bepaald. Vervanging van gelatine zou onaanvaardbare structuurwijzigingen in onze producten veroorzaken.

Alle Red Band snoep en Venco Drop bevatten gelatine (herkomst varken), met uitzondering van de volgende producten:

Red Band producten:

- Aardbeien

- Euca menthol

- Pecto

- Cola Fido Dido (silo verpakkingen)

- Crazy faces winegums ( silo verpakkingen)

- Drop foppies ( silo verpakkingen)

- Drop fruit smiles ( silo verpakkingen)

- Feestvarken ( silo verpakkingen)

- Winegum Vissen

Red Band Sweet 'n Pure winegums berries en Sweet 'n Pure citrus, bevatten Rundergelatine.

Venco producten:

- NL-drop

- Salmiakrondo's

- Honingraatjes

- Apothekers

- Zoute Dropharing

Venco Engelse Drop bevat Rundergelatine.

Wij hebben goed nieuws voor u, sinds enige tijd zijn er bij Jumbo, Plus en Albert Heijn onze nieuwe Goody Good Stuff snoepjes verkrijgbaar die Halal, Kosher, vegetarisch gecertificeerd zijn.

Voor meer informatie zie onze website: www.goodygoodstuff.com


Toen was ik benieuwd naar de Look o look zure staafjes aarbeid-vanillesmaak. Heb even gemaild welke gelatine hier in zat. Dit was hun reactie:

Look-O-Look gevulde zure staafjes aardbei-vanillesmaak en sinaasappel-vanillesmaak bevatten rundergelatine. Deze producten zijn echter een uitzondering, er wordt meestal gebruik gemaakt van varkensgelatine.

Toen heb ik liga gemaild. Zij zijn een van de weinigen die best netjes op hun verpakking veel ingrediënten hadden vermeld. Alleen twijfelde ik bij twee ingrediënten. Voor de zekerheid mailde ik ze. Dit was hun reactie:

Uw reactie waarin u navraag doet over de herkomst van ingrediënten in de producten van LiGA of LU hebben wij ontvangen.

De vetten zijn in de meeste van onze producten van plantaardige herkomst. Soms wordt botervet gebruikt, bijvoorbeeld in de biscuits van LU Scholiertje en LU Véritable Petit Beurre. Botervet is van dierlijke herkomst. Het staat als zodanig vermeld in de lijst van ingrediënten.

De additieven met een E-nummer zijn van plantaardige of minerale herkomst met uitzondering van karmijn (E120), die van dierlijke oorsprong is.

Het ‘aroma’ dat wordt toegevoegd, vermeld bij de ingrediënten, is altijd van plantaardige of minerale herkomst. Het is niet van dierlijke herkomst. Dit geldt ook voor het aroma in TUC crackers Bacon.

In sommige producten wordt lactose of weipoeder toegevoegd. Deze producten zijn van dierlijke herkomst. Ze staan als zodanig vermeld in de lijst van ingrediënten.

Zeer principiële vegetariërs vermijden lactose en weipoeder, zoals zij ook kaas vermijden. Lactose en weipoeder zijn een nevenproduct van de kaasbereiding. Voor productie van lactose en weipoeder wordt stremsel van dierlijke afkomst gebruikt (kalf of varken). Lactose en weipoeder bevatten zelf geen dierlijke ingrediënten. Er is geen specifieke informatie per product of het stremsel afkomstig is van kalf of varken.

Wij kiezen ervoor geen lijsten te verspreiden met een overzicht van producten wel/geen ingrediënten van dierlijke herkomst. Bij wijziging van de recepten zou deze informatie bij de consumenten thuis niet meer up-to-date zijn. De verpakking van de producten is altijd up-to-date. Daarom verwijzen we naar de ingrediëntenlijst op de verpakking.


Karmijnzuur zit meestal in 'rode snoep'.


Enkele snoepgoed/zoetwaren met karmijn:

M&M's

Schuimblokken

Roze muisjes

Haribo chamallows ruitspekjes ( bevat ook gelatine onbekend welke. Heb gemaild naar het bedrijf)

Haribo harten

Frisia kabelspekken( bevat gelatine onbekend welke meestal bevat spek varkensgelatine, ben nog aan het informeren)

Skittles

Nog enkele waarvan zeker met varkensgelatine:

Vruchtenhartjes( Ah)

Autodrop

Red band


Snoep zonder gelatine heeft katja meestal. Zoals apenkoppen, apefeest, zure matjes, vaak hebben zij vegiesnoep, zonder troep. Lees wel goed het etiket!


Pfff wat een zoektocht. Nu weet ik wat ik kan eten, maar het is wel vervelend om constant rekening te moeten houden met alles. Wat is jullie ervaring?