Hoe gevoelig kun je zijn?

Hoe gevoelig kun je zijn?


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling
       

Dat vraag ik me wel eens af, hoe gevoelig kun je zijn? De ene mens is hoog sensitief, de ander is gewoon gevoelig en er zijn ook mensen die wat harder zijn, al of niet gespeeld. Ben ik er verdrietig om, dat ik gevoelig ben? Soms, omdat het verkeerd uitgelegd wordt, dan zegt er iemand dat ik labiel ben terwijl ik alles behalve labiel ben. Meestal ben ik er wel blij mee.

Hoe komt dat nou, dat iemand durfde te zeggen dat ik labiel ben? Ten eerste is dat iemand die zichzelf heel belangrijk vindt. Zij kan de hele wereld aan en zij is goed in alles wat ze doet, dat denkt ze tenminste. En ik heb tientallen jaren toneel gespeeld naar de buitenwereld toe. Met mij gaat het goed, ja hoor, prima. En op het moment dat ik mijn masker af deed en gewoon vertelde dat het niet goed met me ging, was daar diegene die zei dat ik labiel ben. Hahaha yeah right. 

Het is nu zo’n beetje 4 jaar dat ik gewoon ben zoals ik ben, eerst nog helemaal niet goed tot nu en dat is goed, echt goed. En ik mag gevoelig zijn,  dat heb ik geaccepteerd en ik ben er zelfs blij om. Vaak zeggen mensen, sorry hoor, ik ben wat gevoelig maar waarom sorry zeggen? Ik zei ook altijd sorry omdat mijn rottranen ( zo noemde ik ze) weer eens over mijn wangen liepen. Nu koester ik deze tranen omdat dat maakt dat ik IK ben. En ik zit vol met gevoel. Ik kan echt janken om een mooie film, een lied, een prachtig gedicht en wat is daar mis mee?

Ik kan ook heel verdrietig zijn en vraag dan om een knuffel, heerlijk dat ik me nu zo uit. Ik proef ook helemaal een sfeer. Als ik ergens kom en daar is ruzie geweest, vraag ik of er iets is, dat er dan in alle toonaarden ontkent wordt dat er iets is, dat geeft niet maar ik voel het wel en mijn gevoel laat me zelden in de steek. Dan laat ik het maar en ga mee in het spel van: nee hoor, niks aan de hand.

Dat sfeer proeven komt omdat mijn voelsprieten sterk ontwikkeld zijn door ervaringen uit mijn jeugd. Ik moest altijd en overal opletten of er geen gevaar was en zo is dat gekomen. Nu ben ik daar blij om en het is een gave geworden. Wat ben ik blij met deze gave. Ook zijn er soms opmerkingen van anderen naar mij toe die cynisch bedoeld zijn. Terugpakken op een eerdere discussie. Ik heb daar zo’n hekel aan het is zo niet nodig maar laat maar dan, ook goed, wat jij wilt. Mijn woorden verkeerd opvatten zonder te vragen, hoe bedoel je, jammer heel jammer maar ik zit er niet meer mee, goh wat ben ik gegroeid en goh wat is het heerlijk om dat te kunnen en te mogen voelen en mee te maken.

Blij kan ik ook heel uitbundig zijn over alle mooie dingen die op mijn pad komen. Deze week was het mijn kleindochter en haar musical van groep 8, ik stikte zowat van trots want wat een natuurtalent is ze toch. Ook pinkte ik een traantje weg omdat dit nu al de derde kleindochter is die naar de middelbare school gaat.

Ik ben uitbundig blij als ik mijn gezin bij elkaar heb en dan stralen moeders ogen. Blij ben ik omdat ik zulke lieve vriendinnen heb, ook virtueel, niet minder waard als in het echte leven. En zo kan ik wel heel lang door gaan met een opsomming van wat mij allemaal blij en gelukkig maakt. Het belangrijkste van dit stuk is dat ik blij ben met mezelf en dat ik mezelf eindelijk goed ken. Dat ik nu eindelijk van mezelf hou en dat ook durf te zeggen. Elke dag leer ik weer nieuwe dingen en dat leren vind ik fijn. Zelfs als er verdriet aan vooraf gaat, je hebt er van geleerd, zeg ik dan.

Ik zou het iedereen gunnen om, als je in de spiegel kijkt, je kunt zeggen: Heey, hier ben ik en ik ben goed zoals ik ben.Beoordeel

Reviews en Reacties:

4.9 / 5 (15 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Heel mooi geschreven
| 06:02 |
Dank je wel.
| 12:19 |
Wauw wat mooi geschreven
| 11:39 |
Dank je wel. Heel diep vanuit mijn hart. Mooi hè.
| 11:50 |
Graag gedaan, ja zeker heel erg mooi
| 12:07 |
Wat mooi om te lezen hoe je proces is verlopen. Ook ik heb dat het masker afgelegd van dat altijd alles oke is. Dat heeft wel een tijdje geduurd, maar nu ik eindelijk mezelf mag zijn voelt dat goed.
| 08:45 |
Heerlijk is dat he. En wat schrikken mensen als je een keer zegt dat het niet goed met je gaat. Eerder zei je altijd: goed hoor.
| 10:02 |
Ja, nou en of ze schrikken. Vooral ook je een keer ergens nee tegen begint te zeggen. Zijn helemaal van slag. Want dat zijn ze niet gewend.
| 12:36 |
Nee ook dat. Haha en in het begin voel je je nog schuldig ook. Nu niet meer want je hebt alleen jezelf er maar mee.
| 13:24 |
Ik huil de laatste tijd heel veel, meestal weet ik waarom maar ook heel veel niet
Heel interessante blog
| 07:54 |
Ach Vicky, aan de ene kant is dat niet leuk maar tranen luchten wel op. Laat ze maar rollen en de tranen van hetgeen je wel weet, sterkte.
| 10:51 |
Heel mooi geschreven, als ik jouw verhaal lees merk ik dat ik ook wel meer van mezelf mag laten zien en me zeker niet moet inhouden, en ook ik zou soms gewoon een knuffel moeten vragen en me niet altijd hard houden, ik zou me dan veel beter voelen :)
| 15:52 |
Oh dat weet ik wel zeker. Probeer het maar en al doende leer je hoor. Echt. Dank je en als ik je helpen kan, graag hoor.
| 16:06 |
Amen en geniet je benut het leven zoals het is bedoelt...ervaar ..groei en bloei (op!)
| 15:10 |
Ja dát dus. Dank je zo hartelijk.
| 16:07 |
graag en met liefde gedaan
| 16:10 |
Lieverd ben je. Xxx
| 16:12 |
xxx is ook echt gemeend hoor
| 16:12 |
Dat weet ik.
| 16:13 |
dank je voor het mijn ontvangen !
| 17:37 |
X xx
| 17:52 |
Het tegenovergestelde van de narcist...
| 14:21 |
Ja. Een narcist vindt zichzelf helemaal geweldig. En je zelf goed vinden zoals je bent, is inderdaad het tegenovergestelde
| 14:25 |
:) Ik leer het wel, hihihi
| 14:44 |
Hahaha zeker.
| 16:07 |
Ik leer veel van jonge tante Gerda!!
| 16:59 |
Eeeehhhhmmmm jong. Jaaaazeker.
| 17:08 |
Hihihi... jawel toch!
| 17:31 |
58 is heel jong. Hihihi
| 17:53 |
58 dat kan niet! Daar geloof ik niks van!
| 22:03 |
Aaaaaaaa nou hou je mij voor de gek. Ik heb je doorrrrr. Hahaha
| 22:17 |
Nee, jij houd me voor de gek! 58... dat kan niet...
| 22:34 |
Lieve schat ben je. Ik ben van 25 februari 1959. Haha pestkop
| 22:56 |
Dan moet ik het maar geloven dan... xxx
| 15:12 |
Whahaha jij bent kampioen grapjas.
| 18:23 |
Dank u! Goud gewonnen op de Olympische spelen in Peking!
| 19:01 |
Dát is knap. Dát je goud haalt op een plek waar geen olympische spelen zijn. Whahaha.
| 19:15 |
Ja goed van mij hè... ik kan dat wel...
| 22:57 |
Hahaha
| 07:32 |
Dat is heel belangrijk om van jezelf te houden, maar is niet altijd even makkelijk
| 13:09 |
Nee ik weet het. Heb er ook 56 jaar over gedaan.
| 13:29 |
Heel mooi geschreven en heel belangrijk houden van jezelf
| 08:23 |
Ja zeker is dat heel belangrijk en ik ben zo blij dat ik het eindelijk mag voelen.
| 11:26 |
Heel mooi geschreven!
| 17:32 |
Dank je wel Anouk. :))
| 17:52 |
O, wat heerlijk dat je kan zeggen dat je van jezelf houdt. Heel belangrijk! Geniet ervan! XXX
| 17:22 |
Daar geniet ik met volle teugen van. Wat is dát toch fijn. Eindelijk.
| 17:53 |
Dat heb je geweldig verwoord en kan ik me helemaal in vinden xxx
| 16:35 |
Dank je wel, lieverd. Xxx
| 16:43 |
moeilijk vind ik dat hoor. Ik ben een heel tevreden mens dat zeker. De kinderen en kleinkinderen doen het goed en wij genieten van ons pensioen.
| 16:31 |
Maar wat is er fan moeilijk, Marijke?
| 16:44 |
om te weten ben ik gevoelig etc.
| 16:48 |
Ja fat is eerst moeilijk. Maar je komt er later achter dat dat goed is. Het geeft niet. Xxx
| 16:49 |
:-)
| 16:50 |
Herkenbaar ik ben heel gevoelig maar kan ook bikkelhard zijn.
Laatst is er een hond van een vriend dood gereden, ik herkende hem niet meer, ik heb hem van de weg gehaald en met een kruiwagen vervoert, anders was niet meer mogelijk. Een graf gegraven en hem begraven. Ik kan dat zonder te slikken omdat het nu eenmaal moet, erg maar het is niet anders.
Een negatieve sfeer voelen (hoeft niet eens om mij te gaan) trek ik mij daartegen heel erg aan, ik moet dan oppassen dat ik niet verdrietig of boos wordt.
Ik kan ook mijzelf afsluiten en mensen buitensluiten, echt keihard maar ik doe dat omdat het op dat moment het beste voor mijzelf is.
| 16:21 |
Precies Albert.
Terugtrekken is soms ook nodig en dan voorkom je woorden van boosheid waar je misschien spijt van krijgt.
Soms moet je ook hard zijn. In mijn werk als verpleegkundige moest dat ook. Al vind ik hard een verkeerd woord in deze. Je kon niet gaan huilen bij een emotioneel gesprek bijvoorbeeld of een slecht nieuws gesprek. Ik toonde heel veel empathie maar bij collega's soms en thuis kon ik dan wel even huilen.
Mooie reactie van jou, lieve Albert.
| 16:48 |
Zover ben ik gelukkig ook. Dat is wel eens anders geweest.
| 15:58 |
Precies en mooi is dat nu hè
| 16:48 |
Nog niet zoals het zou moeten zijn maar zeker beter dan vroeger.
| 16:53 |
Nee maar we leren steeds meer en meer. Dat gaat door tot je dood. Het leven is een hele grote leerschool.
| 16:55 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen