×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors
Mijn stoppen met roken dagboek


       

Omdat ik natuurlijk graag van me af wil schrijven in het proces stoppen met roken, ga ik dagboek- blogs maken. Elke dag schrijf ik hoe het met me gaat en dan plaats ik het vorige deel ook in de blog.

Ook ga ik een drieluik maken over eten en drinken, dat zien jullie wel verschijnen. Ik zou me voor kunnen stellen dat niet iedereen geïnteresseerd is in mijn dagboeken maar dat is helemaal geen punt hoor, gewoon doorscrollen. Ik doe het voor mezelf, om van me af te schrijven, ga het ook niet delen overal.

STOPPEN MET ROKEN

Ik rook vanaf mijn 30e en dat is nu 27 jaar zo’n beetje. Eerst zo af en toe en later werd dat veel meer. Ettelijke keren heb ik een poging gedaan om te stoppen en telkens mislukte het. Ik heb de volgende hulpmiddelen gehad

·        Nicotinepleisters

·        Nicotine kauwgum

·        Laser behandeling

·        Nicotine zuigtabletten

·        Cold turkey ( is geen hulpmiddel maar gewoon zo stoppen)

 

CHAMPIX

Nu ga ik het dan doen met Champix, het is een middel dat speciaal ontwikkeld is om te stoppen met roken. Het gaat op de receptoren van je hersenen zitten zodat het verlangen naar nicotine afneemt. De eerste week mag je nog gewoon doorroken. De eerste 3 dagen neem je 1x per dag, 0,5 mg. Dag 4 Tm 7 neem je 2x per dag 0,5 mg. Dit is om een spiegel op te bouwen. Op dag 8 neem je twee keer per dag 1 mg en dan moet je stoppen omdat je erg ziek wordt, anders.

BIJWERKINGEN

Er zijn nogal wat bijwerkingen met Champix en ik heb het internet  natuurlijk even doorgespit. Daar werd ik niet blij van, zeg maar rustig echt bang ook. Maar later vond ik op verschillende forums ook positieve verhalen. Het is zo, dat je de pillen nooit op je nuchtere maag moet nemen, altijd eerst eten. Dan schijnt het mee te vallen. Er zijn mensen die heftige dromen hebben, levensecht, dat staat ook inderdaad in de bijsluiter. Misselijkheid ook, dat heeft bijna iedereen en ik las van iemand dat hij 15 kilo afgevallen was en toen dacht ik stiekem: Nou ik hoop dat mij dat ook overkomt, hahahaha, nee hoor, grapje, 15 kilo is veel te veel. We zullen zien en we gaan het mee maken.

APOTHEEK

Ik had al eens geschreven ergens, onze apotheek doet erg moeilijk. Ik volg een programma met een coach en dan wordt Champix vergoed, ik heb de verzekering gebeld en die zeiden het ook. Maar nee hoor, ik moet 58 euro betalen voor het eerste startpakket en die is maar voor twee weken. Nou ja, ik moet morgen toch naar de huisartsenpraktijk bellen. En ach, dan betaal ik het wel,  declareer ik het en wordt het hopelijk snel teruggestort.

COACH

Ik heb namelijk een coach en die begeleidt mij gedurende de drie maanden dat zo’n kuur duurt. Nu zei ze tegen me dat ze op vakantie gaat en 4 september terug is. Huh?? En wie begeleidt me dan? Mocht er iets zijn met betrekking tot bijwerkingen, wie moet ik dan bellen? Ik bel dus morgenvroeg meteen en hoop dat ze er nog is, zo niet, dan maak ik een afspraak met de huisarts zelf. Is toch te gek? Het is een heftig middel en dan geen coach? Ook kan de bloeddruk door Champix verhogen en ik heb al een hoge bloeddruk. Dat moet toch in de gaten gehouden worden? Gelukkig heb ik ook zelf een bloeddrukmeter en kan ik het zelf ook in de gaten houden.

STOPDATUM

Je moet een stopdatum hebben en dat is dus een week nadat je met Champix gestart bent. Ik hoorde van de coach, en ik heb het ook gelezen dat ook al in die eerste week de sigaretten totaal niet meer smaken. Er zijn mensen die dan al stoppen. Bij mij zou dat officieel maandag 14 augustus zijn, dat ik volledig stop. Ik vind het altijd leuk om een speciale datum te hebben. Mocht ik het echt vies vinden, dan stop ik de komende week al en anders vind ik het leuk om vrijdag 11 augustus definitief te stoppen. Mijn vader was op 11 augustus jarig, ik vind dat leuk om dan te stoppen.

DE DAG VOORDAT….

Morgen is het dan zover. Het gaat gebeuren en ik ga jullie vertellen hoe het met me gaat. Ik heb al bedacht dat als ik niet weet wat ik met mijn handen moet doen, dan ga ik:

·        Gitaarlessen weer oppakken

·        Kleuren ( heb nog een kleurboek voor volwassenen )

·        Kruiswoord puzzels ( boekje kopen voor dummy’s, snap zelfs 2 sterren niet, hahahaha )

·        Mijn huis binnenste buiten keren, ( echt? Nee! )

·        Wandelen

·        Lezen.

Goed bedacht, dacht ik zo.
Foto Header: Met dank aan Vlindertje: https://yoo.rs/useroverview/13764/vlindertje73

 
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente posts