De boommarter heeft, met een kop-romplengte van ca. 40-50 cm en een staartlengte van ca. 25 cm, ongeveer het formaat van een slanke huiskat. Hoewel zij onderling niet zozeer verschillen in afmetingen, zijn mannetjes (1.200-1.900 g) wel een stuk zwaarder dan de vrouwtjes (850-1.300 g). De vacht is overwegend warmbruin tot licht rossig, de ondervacht grijsbruin. Poten en snuit zijn donkerbruin, de opvallende keelvlek wit tot fel oranje. Boommarters zijn bijzonder lenige dieren en uitstekende klimmers. Zij kunnen zich, mede dankzij hun lange pluimvormige staart, met het grootste gemak en met hoge snelheid in boomkruinen verplaatsen. Dankzij een speciaal heupgewricht zijn ze perfect in staat op boomstammen naar beneden te lopen.
#boommarter
bron: miranda langeslag de veluwe

boommarter