Uhm...Instagram zakelijk inzetten?


Instagram dat is toch...

Een social-media account waarin je mooie foto's portretteert. Hoe kan je dit dan zakelijk inzetten om je BRAND en bedrijf te laten groeien. Simpel. Er zijn regels " the holy grail" die je hoort te volgen. In mijn zoektocht naar deze regels heb ik enkele informatiekanalen naast elkaar gezet en aan de slag gegaan. Bekende namen die ik voorbij zag komen: Frankwatching, Thesocialgoodgirl, Anne Raaijmakers, Charlene Johnsons en tal van anderen. Ik hoef maar te Googlen op "social media tips" en ik kom een waslijst tegen aan tips waar ik doorheen moet worstelen.

De eerste stap is...

Een duidelijke doelstelling. Simpel toch? Een fotograaf die bruids-, zwangerschaps-, newborn-, en gewone studiofoto's portretteert. Zijn doel: nog meer bekendheid onder de celebraties en opdrachten binnen slepen. Mijn dillema: gooi ik dan alles op een account of maak ik verschillende accounts voor aan?

Een aantal artikelen, webinars verder...Instagram is net een portfolio. Ok, dat had ik ook al door. Neem maar een kijkje op diverse Instagram accounts. Mensen komen daarop met een bepaalde verwachting. Als de verwachting is bruidsfotografie, schrik ik mensen af met een naaktportret tussenin. Houd me ten goede tenzij die naaktfoto met het thema bruid te maken heeft. Dan kan ik er nog mee weg komen. Een goede onderbouwing van je doelstelling dus. Waarom je een bepaalde foto plaats en hoe dit in het geheel past. Anyways...mijn doel voor het account moet duidelijk en doelgericht zijn.

Doelstelling...check! Het worden in totaal 3 Instagram accounts. Een persoonlijk account waarin hij een kijkje geeft in zijn privéleven en enkele werk tentoonstelt. Een tweede account speciaal voor bruidsfotografie en de derde gericht op zwangerschap en newborn. Zijn persoonlijke account, die blijft in zijn beheer en de twee andere daar mag ik alle strategieën uitproberen.

De volgende stap...

Een verhaal creëren. Om heel eerlijk te zijn. In het begin is dit vrij lastig. Ik heb namelijk een doel en nu moet ik een verhaal eromheen gaan breien. Weer een ander obstakel om over na te denken. En het verhaal is de content die je plaatst. Die content moet een geheel vormen, kwaliteit uitstralen, eruit springen... Om duizelig van te worden. Logisch, ik moet me kunnen onderscheiden. Ik ben immers niet de enige op Instagram die aandacht wil.

Het verhaal, mijn content...check! We gaan voor sprankelend, kleurrijk natuurlijke creatieve kleurenfoto's afgewisseld met een zwart witte foto. Ik wil niet alleen de mooiste foto's laten zien maar ook zijn artistieke kant benadrukken.

Kan ik eindelijk de accounts in gebruik nemen?

Nee. Ik had nog geen tekst bedacht voor de bijhorende content en heel belangrijk welke hashtags te gaan gebruiken! Eh ja als je dit zo leest. Denk je al aan opgeven? Nee joh. Het wordt dramatischer omschreven dan het eigenlijk is. Dit alles op papier is de gedachtengang in mijn hoofd. Goed, terugkomend op de tekst die ik wil plaatsen. Het moet iets over de content zeggen.

Hoe screent een doorsnee volger. Juist, eerst je content en vervolgens de bijbehorende tekst. Ik geef eerlijk toe. Ik behoor tot de doorsnee categorie. In een paar secondes beslis ik of het account de moeite waard is om te volgen. Het komt er op neer dat jij in de gedachte van je ideale volger moet gaan kruipen voor die ene leuke pakkende tekst.

Dan nog de hashtags. Deze zijn van essentieel belang. Als ik geen hashtags plaatst zien mensen de foto's niet. Geen foto's zien betekent geen volgers. Geen volgers is geen groei. En geen groei houd in geen bekendheid. Ok, je snapt het.

Maar hoeveel hashtags mag ik dan plaatsen? Max 30! Jeetje, dat is veel! In theorie zeker, maar in de praktijk, aangezien ik nog moet starten. Hup op max inzetten. Ik wil dat het zoveel mogelijk word gezien. Verstandig is met hashtags te beginnen die niet al een miljoen keer is gedeeld. Logisch ik wil opvallen, niet in de meute verdwijnen met zero volgers. Dit betekent onderzoek doen naar geschikte hashtags die minimaal een bereik heeft van 50.000 - 500.000, om mee te beginnen.

Hehe eindelijk tekst en hashtags...check! Lastig als je dit alles nu hebt gelezen! Ja en nee. Ja, zeker als je vooraf niet met een goed opgezet plan te werk gaat. Geloof me, met "oh ik zie wel wat ik morgen post" instelling vraag je om problemen. Ehm ja met die instelling begon ik aan mijn avontuur. Wat heb ik hieruit geleerd: een goed begin is het halve werk.

Tot slot

De basic rules om op Instagram aan de slag te gaan is afgevinkt. Maar ik ben er nog lang niet...Nu begint het echte werk.