Een week zonder water. afl. 3


De eerste anderhalve dag zonder waterleiding zit er op. Dankzij de regen gisteren op zich aan water geen gebrek. Ik heb het koolvat gevonden en daar staat nu ook 50 liter regenwater in, alle emmers en gieters staan vol en de put stoomt ook weer over. Halverwege de dag bedacht ik dat de stekkers van de boiler en de waterontharder er ook uit moeten. Apparaten die normaal stilletjes hun werk doen maar nu dus even overbodig zijn en misschien beschadigd kunnen raken.

Mijn dagindeling ligt wel finaal overhoop en veel dingen duren veel langer dan gewoonlijk. Zeker wanneer ik ergens warm water voor nodig heb. Het water moet eerst door de provisorische zeef in een pan en dan op het fornuis om op te warmen. Gisteren deed ik dat voor de afwas en ging tijdens het opwarmen even snel iets anders doen. Zat dus uiteindelijk met een pan kokend water en bewasemde ruiten. Dan dus maar de helft in het afwasteiltje en opnieuw water zeven om bij te mengen. Ik gebruik zomin mogelijk potten, pannen en bestek. Na gebruik maak ik het zoveel mogelijk schoon met keukenpapier en gebruik het opnieuw. Normaal was ik ook maar één keer per dag af maar nu merk ik pas hoe vaak ik iets even snel onder de kraan afspoel en opnieuw gebruik.

Ik dacht handig te zijn en het afwaswater voor het toilet te gebruiken. Dat bleek niet zo'n succes. Een vetrand in de toiletpot die ik pas later zag en dus al lekker opgedroogd was. Dat toilet doorspoelen is trouwens ook wel een dingetje. De kleine boodschap levert geen problemen op, maar de grote boodschap weigert de pot te verlaten wanneer ik er een halve emmer water inkiep. Nu dus maar de deksel van de stortbak er af gesloopt en die gevuld met een emmer water. Dat werkt wel maar deze keer doorspoelen heeft me wel 2 emmers water gekost.

De vieze kleedjes en kussen van de hond - die inmiddels gelukkig opgeknapt is- zijn gisteren helemaal uitgeregend en liggen nu in het zonnetje te drogen zodat ik de eventueel achtergebleven droge delen er zo af kan borstelen.

Zoals ik al zei ligt mijn dagindeling finaal op zijn kop en ook de voor de komende tijd geplande klussen zijn nu niet echt aanlokkelijk. Er staat een deur klaar om geschuurd te worden, maar daar wordt je dan wel heel vies van en even snel onder de douche stappen is er nu niet bij. Alternatieven genoeg maar bij de meesten heb ik water nodig of wordt ik zelf vies en/of zweterig. De pakjes zaad voor de tuin en de bloembakken moeten nog even geduld hebben en de voor vandaag geplande gang naar de weekmarkt om potplanten te kopen is ook maar even op de lange baan geschoven.

Wat de voedselvoorziening betreft heb ik me gisteren beperkt tot brood en een kant en klare lasagna, zo uit het bakje. Wat duurt dat lang voordat het binnenste afgekoeld is in zo'n aluminium bakje. Brandde dus mijn mond en dat snel geblust met een flink glas tomatensap dat het dagelijkse soepje moest vervangen. Vandaag staat er een gemengde salade op het menu. Ondanks dat dat geen vieze pannen op gaat leveren toch wel aardig wat vaat denk ik. En hoe vaak spoel je je handen af terwijl je groenten en fruit staat te snijden? Maar goed, het water van de gekookte eitjes kan natuurlijk wel weer hergebruikt worden.

Vandaag dus maar een droge klus op het programma gezet. Het wordt het luchten en opruimen van de kledingkasten. Al het dikke winterspul kan er nu wel uit want hier in Roemenië schijnt nu de zon en is het al 17 graden. Helaas kan het zomerspul er nog niet in want dat moet toch echt eerst gewassen om de geur van de mottenballen te verdrijven. Maar uitzoeken wat weg kan natuurlijk wel. Dat scheelt dan weer lekker in de hoeveelheid wasgoed wanneer het water weer ongeremd uit de leidingen stroomt als ik de kraan opendraai.

Ja, die kraan opendraaien doe ik nog steeds heel veel keer per dag.