Vandaag geslaagd als Zessionpowerwalk trainer.


Wat is powerwalken?


Zoals de naam al aangeeft is het niets meer dan wandelen maar dan met een beetje meer power. Oftewel je verhoogt je tempo van armen en benen. Een gemiddelde looptempo is meestal tussen de 4,5 en 5 kilometer per uur. Door te gaan powerwalken ben je instaat dit op te voeren naar 6 tot 9 kilometer per uur. Zelf loop ik met een snelheid tussen de 7 en 8 kilometer per uur.

Powerwalken doe ik niet 40 kilometer achter elkaar vaak is een uurtje lopen per dag voldoende.

Tempo

Een mooi tempo dat ik goed kan volhouden. Het mooie van deze manier van bewegen is dat het is niet de bedoeling dat je een tempo aanneemt waardoor je buiten adem raakt, zolang je nog kan praten heb je een mooi tempo te pakken.

Zelf begin ik vaak met de eerste kilometer warming up, dit houdt in dat je gedurende de eerste kilometer een normaal tempo (5 km/uur) aanhoudt hierbij beweeg ik wel mijn armen wat meer intensief. Na een kilometer ga ik rekken en strekken en vervolgens voer ik het tempo op, tot ik tussen de 6 en 9 km/uur loopt. Als je dit zelf gaat doet ga je vanzelf aanvoelen welk tempo geschikt is voor jou. Als je dit tempo hebt gevonden houdt je een aantal kilometers aan. Begin bijvoorbeeld met 3 kilometer (afhankelijk van de conditie die je hebt). De laatste kilometer sluit ik altijd weer in een rustig tempo af en bij thuiskomst ga ik dan nog even te rekken en strekken.

Hoe kan ik mijn snelheid meten?

Het is niet alleen leuk maar vooral heel handig om te weten wanneer je het goede tempo loopt. Dat is heel gemakkelijk te meten met een app. Je kunt tegenwoordig verschillende apps downloaden op je telefoon, die je snelheid, afstand, calorieën enz. enz. bijhouden. Zelf maak ik gebruik van de app looptijden.nl. Een gebruiks vriendelijke app, die alles overzichtelijk registreert. Ook geeft hij elke kilometer een update over hoe je ervoor staat

Wat doet powerwalken voor mijn lichaam?

Naast dat bewegen gezond is, werk ik ondertussen ook aan mijn conditie. Doordat er namelijk op een hoger tempo wandelt wordt gaat de hartslag dusdanig omhoog dat het genoeg is om de conditie te laten verbeteren. Win-win situatie dus! Dit wordt nog eens versterkt als ik er een interval training van maak.

Voor wie is het geschikt?

Ik krijg deze vraag best wel vaak. In principe voor iedereen! Een groot voordeel vergeleken met hardlopen is dat powerwalken veel minder je gewichten belast. Hardlopen geeft een vrij grote schok bij het neerkomen, wat relatief zwaar is voor onder meer je knieën. Met powerwalken heb je dit niet en hierdoor heb je minder kans op blessures. Het is daarom ook erg geschikt voor ouderen, zwaardere mensen of mensen die knie- of rugklachten hebben.