Waarom een goede en betrokken muziekdocent o zo belangrijk is

Waarom een goede en betrokken muziekdocent o zo belangrijk is


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Waarom een goede en betrokken muziekdocent o zo belangrijk is

Tijdens deze - voor mij - langzame zomer en met de Olympische Spelen volop aan de gang, heb ik genoeg tijd om te mijmeren en ben ik me er wederom erg van bewust hoeveel parallellen er tussen sport en muziek bestaan... Neem het turnen van dit jaar nou: het omstreden besluit om Yuri van Gelder naar huis te sturen, de vader van Sanne Wevers - tevens haar coach - terecht enthousiast aan de zijlijn, Epke Zonderland die de rekstok mist en flat out gaat. Allemaal topsporters, soms lukt een oefening wel, en soms gaat het wat minder. En soms wil je de boel de boel laten en een lekker biertje drinken. Met alle gevolgen van dien. Met muziek is het net zo, je oefent tot je scheel ziet. Op het moment suprême gaat het - mits je goed geoefend hebt - meestal net zoals in je studiesessies. Maar zo nu en dan heb je je dag niet en speel je niet zoals je weet dat je kan spelen, dat gebeurt. Men zegt dat het 10.000 studie-uren kost tot je een instrument goed beheerst, het in de sport net zo. Trainen, trainen en nog eens trainen. Doe je dat alleen? Nee, daar heb je een coach voor nodig. Een goede coach, iemand met kennis van zaken, die je kan inspireren, motiveren, dingen ziet die je zelf nog niet door had, iemand die je kent, die je goede maar ook zwakke kanten kent, die je er doorheen kan slepen wanneer het tegen zit en die net zo enthousiast mee juicht bij je successen. Iemand die het beste met je voor heeft, die er is, bij wie je terecht kan, ook voor zaken die niet per se met sport te maken heeft. Immers is een fit lijf belangrijk, maar mentaal gezien moet het ook lekker gaan, wil je succes hebben. Een coach moet vast en zeker een fantastisch persoon zijn (daarom de verbazing dat het de coach van Yuri was die hem naar huis stuurde!).

EeImage titlen muziekdocent is niet anders, alle bovengenoemde eigenschappen zijn ook op een muziekdocent van toepassing. Als je vooruitgang merkt in je spel, wordt het bespelen van een instrument ook leuker. Je oefent voor jezelf, maar het is absoluut makkelijker wanneer je een goede, leuke, maar vooral betrokken docent als (viool)stok achter de deur hebt. De juiste docent maakt een wereld van verschil, zeker voor de motivatie van een leerling. Daarom verbaast het me keer op keer weer dat er mensen zijn die zonder opleiding muziekles geven, pianoles geven zonder conservatoriumopleiding, zonder didactiek, en methodiek gevolgd te hebben. Met vioolles, gitaarles of wat voor een muziekles dan ook idem dito. "Ja, maar ik heb PABO gedaan, ik weet hoe kinderen in elkaar steken!" Leerkracht zijn is een compleet andere tak van sport, je doet je kind toch ook niet op zwemles bij een turncoach?!  Dus bij dezen een oproepje aan alle ouders: wees slim, wil je kind een instrument leren spelen? Doe je huiswerk. In dit geval is het gezegde 'goedkoop is duurkoop' zeker van toepassing, een docent kan er immers voor zorgen dat je kind geen muziekles meer wil en een goed opgeleide docent geeft geen les voor drie tientjes per uur. Zorg ervoor dat de docent betrokken is, meer geeft dan alleen het muzieklesje in de week, een gedegen opleiding heeft gevolgd en kennis van zaken heeft. Vraag rond, lees reacties, zelfs van leerlingen die onverhoopt toch niet door zijn gegaan met het desbetreffende instrument. Een passende docent: daar heeft je kind een leven lang plezier van.


(Woon je in Gouda e.o. en wil je vioolles, pianoles, gitaarles, celloles, ukeleleles, of met je (jonge) kind de cursus Muziek voor Ukkies volgen bij enthousiaste docenten die weten waar ze het over hebben? Neem dan eens een kijkje op www.conanimamusicacademy.nl en geef je op. Dit kan ook door een mailtje te sturen naar info@conanimamusicacademy.nl)

 


Beoordeel

Reviews en Reacties:

4.7 / 5 (6 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Helemaal juist! Ik studeer momenteel muziekpedagogie. De focus ligt in het begin bij ons vooral op het muzikant zijn, maar naarmate de studie vordert komt er meer en meer pedagogie aan te pas. Ik realiseer me als geen ander dat een goede muziekdocent super belangrijk is! Ik ben in mijn opleiding als zo vaak van pianoleerkracht moeten veranderen en dat werkt niet echt motiverend... Deze leerkrachten hebben de tijd niet om mij te leren kennen, om te weten wat ik al kan... En dat is enorm spijtig!
Voor mijn masterproef ga ik me dan ook wat toespitsen op het onderzoeken van de competenties van een goede muziekdocent, want zelfs met een opleiding lopen er nog veel rond die er maar niet inslagen om ook maar 1 kind te motiveren. Dat zou al een belletje moeten doen rinkelen bij deze leerkrachten...
| 17:42 |
Dat klopt. Wat ook vaak gebeurt is dat conservatorium-afgestudeerden wel lesgeven, maar in hun studie niet de richting educatie hebben gekozen. Ze beheersen hun instrument fantastisch, maar het overbrengen op anderen is een andere tak van sport. Succes met je studie!
| 12:26 |
Goed geschreven! Ik ga zeker eens een kijkje nemen op de website
| 12:35 |
Leuk! We hebben ook een FB site met foto's en info, www.facebook.com/conanimamusicacademy
| 20:55 |
De waarheid als een koe. Ik stopte als kind met harp omdat de harpdocent niet zag wat ik nodig had. Na 20 jaar ben ik weer begonnen en wist ik een ding zeker, alleen een goede docent! En ik heb geboft want ik ben er een paar tegen gekomen. Nu les ik bij een superdocent die precies oog heeft voor wat nodig is, me een schop onder mn kont geeft en vooral heel erg goed aanmoedigt. Aan complimenten geen gebrek. Ik kijk ook echt uit naar mijn maandelijkse les momentje!
| 23:21 |
Persoonlijk vind ik het erg logisch dat een muziekdocent muziekles geeft. Maar een turncoach kan wel weer geschikt zijn voor synchroomzwemmen. ;)
| 15:53 |
Klopt helemaal... Maar hoewel ik wel veel kinderen ken die op zwemles zitten of op turnles zitten, ken ik er niet zo veel (lees: geen) die op synchroonzwemmen zitten.
| 15:57 |
Hihi. Synchroonzwemmen is niet cool.
| 15:58 |
Nee! Die gezichten! Ik vind het gewoon knap dat die mensen ermee op tv durven ;)
| 23:23 |
Eerlijk gezegd vind ik het reuze knap wat ze presteren. Het is echt heel zwaar in alle opzichten.
Ik vind het sowieso al knap dat mensen op tv durven, laat staan al dat ze al die selfies posten. Hihi.
| 08:25 |
Is helemaal waar! Maar als ik dan toch een sport moet kiezen, dan staat waterballet niet op 1 ;)
| 22:52 |
Nou ben ik wel benieuwd welke sport je zou kiezen. :-)
| 08:07 |
Ik dacht al dat je dat zou vragen en ik heb er over nagedacht.... Ik denk serieus geen! Ik vind de competitie niet echt aantrekkelijk. Ik heb vroeger fanatiek gezwommen, tot beginnend wedstrijd zwemmen aan toe, heb paardgereden en wedstrijdruiters geholpen, ben voor stage naar duidigt geweest maar het trekt me helemaal niet :) alle drugstoestanden in veel sporten vind ik stuitend, inmiddels ben ik veel meer naar het bitloss rijden en natural horsemanship getrokken en ik vind de masaalheid van de OS niet van deze tijd, of laat ik het anders zeggen... Dat een event als de OS geen voorbeeldfunctie neemt in duurzaamheid vind ik een grof schandaal. Juist bij zoiets waar de hele wereld aan meedoet en naar kijkt hebben ze een voorbeeldfunctie en daar doen ze in mijn ogen niets mee behalve bossen omkappen om een nieuw stadion neer te zetten... De sport die ik het liefst beoefen is yoga ;) lekker zen, goed voor lijf en geest en gewoon thuis in de woonkamer :P
| 08:59 |
Ik kan het niet anders dan eens zijn. Net als al het EK en WK. Mensen moeten verhuizen, de natuur wordt grof geweld aangedaan. Zelf denk ik dat Griekenland een mooie stek is voor de OS. Daar is de oorsprong te vinden en daar moet het blijven bestaan.

En voetballen ach. Die gasten krijgen buitensporige bedragen omdat ze toevallig een groot talent hebben. Hebben jij en ik ook. Alleen het is niet goed genoeg voor de grote commercie.
En de sport die ik beoefen is nordic walking en indoorroeien. Geen competitie, maar om te zorgen dat ik fit blijf en om de kop leeg te maken. Daarbij nordic walking is heerlijk in de natuur.
Over die competitie, ik ben een eeuwige derde in alles. Maar dat maakt niet uit. Ik doe wat ik leuk vind en hoe belangrijk is dat?
| 09:16 |
inderdaad!
| 16:03 |
Mee eens! Of die 'docent' die PABO heeft gedaan, geschikt is om muziekles te geven, is maar zeer de vraag. Ik koop ook geen biefstuk bij de bakker.
| 15:37 |
Mooie vergelijking!
| 15:48 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen