Digitaal of Analoog?!


In deze tijd dat veel van ons meer thuis zitten zijn veel mensen nieuwe bezigheden aan het ontdekken. Zo ben ik bijvoorbeeld gaan bloggen! Maar veel mensen zijn ook andere creatieve dingen gaan doen zoals bijvoorbeeld tekenen. En nu ik mezelf wel zie als een persoon die van beide werelden wel wat af weet, wil ik het met jullie hebben over de keuze tussen het kiezen om je tekeningen digitaal of analoog moet maken?

Analoog

We gaan beginnen met het normaal tekenen op papier, wat ik voor deze blog even "Analoog" noem. Het gewoon tekenen op papier is altijd een makkelijke go-to. Zelf vind ik het ook vooral tof om af een toe een doodle te maken op papier wat in de buurt licht. Maar om nu echt te gaan zitten hiervoor en veel oefenen doe ik dan NU eigenlijk niet echt meer, maar waarom? Zoals jullie misschien al weten ben ik echt een digitale snufferd, ik maak veel op de computer en dat is ook mijn werk. Vroeger was dit anders, toen deed ik niets anders dan tekenen op papier, in mijn schriften en op mijn toetsten! ALLES STOND VOL MET DOODLES EN TEKENING!! Het geeft mij ook VEEL meer voldoening om op papier een mooie tekening te maken. Je moet het toch mooi maken en het is te zien als je veel moet gummen en overnieuw moet doen. Dit is echt iets wat je moet leren! Er zit dus veel tijd in het maken van zo een tekening en dit goed te doen.

illustratie

Mijn vriendin @EnyaMona vroeg mij laatst om wat in haar Bullit Journal te tekenen. Het leek mij daarom ook een mooie uitdaging om gewoon haar na te gaan tekenen! Dit deed ik uiteraard met een foto als voorbeeld. Ondanks dat ik vroeger veel getekend heb was dit nog best moeilijk! Ik heb haar ogen wel een aantal keer met potlood over moeten doen en haar mond en neus wel 10x veranderd! Uiteindelijk toen ik blij was met wat ik getekend had ben ik dit gaan overtrekken met zwarte pen. En toen kwam ik bij dit eindresultaat waar ik vrij trots op ben! Maar nog veel beter, waar Enya ook blij mee is!

Het ding hiervan is dat ik er echt voor heb moeten zitten, veel heb moeten veranderen voor ik er met vaste pen overheen ging. Maar dit gaf mij veel meer voldoening dan wanneer ik digitaal teken. En ook kon ik dit echt als een soort "cadeautje" geven aan haar. Nu heeft ze een leuk zelf portret in haar Bullit Journal staan.

illustratie
illustratie

Hier zie je ook een voorbeeld van mijzelf. Ik moest voor een school opdracht vorig jaar een zelfportret tekenen. Nu ik wel blij ben met het resultaat zijn er veel dingen die niet helemaal kloppen. Nu heb ik de ogen vooral veelte groot getekend en is niet alles helemaal in verhouding! Je kan zien dat ik het ben maar toch ziet het er compleet anders uit. Als je dit digitaal tekent heeft het toch een andere resultaat, want je kan altijd je "imperfecties" oplossen.

Digitaal

Het werken met digitaal is ook compleet anders. Voor veel mensen schrikt dit toch wat af omdat dit vaak niet zo toegankelijk lijkt en de programma's die veel gebruikt worden voor digitaal tekenen ook vaak duur zijn. Dit is in veel gevallen ook wel waar! MAAR, voor deze programma's heb je vaak ook nog een test periode. Deze duren dan vaak 30 dagen en kan je het programma gratis uittesten. Toen ik vroeger zelf deze programma's nog niet had, toen schreef ik veel van mijn ideeën op of maakte schetsen hiervan. Om deze vervolgens digitaal te maken! Het voordeel hiervan is dat je alles kan aanpassen en het achteraf nog mooi kan inkleuren ook. En naast deze populaire programma's zijn er ook veel goedkopere of zelfs gratis teken programma's! Het kost alleen wat langer om deze te vinden.

Zo heb ik Enya hier dus ook gemaakt! Deze keer digitaal, het is gebaseerd op een wat andere foto dan voorheen maar veel toch in dezelfde stijl. Ook heb ik haar hier niet compleet realistische getekend, maar heb ik het in een stijl van de Disney Prinsessen gemaakt. Ondanks dat ik het programma "Adobe Animate" inmiddels goed ken, duurde het maken van deze tekening toch alsnog wel uren! Dit verschild uiteindelijk niet veel met het normaal tekenen. Wat ik zo mooi vind van het digitaal tekenen is dat je veel kan uitproberen, andere kleuren gebruiken of extra dingen erbij tekenen... Het maakt niet uit want je kan uiteindelijk toch alles weer wegdoen! En zelf ben ik een groot fan van de manier hoe je kleuren kan kiezen en dat alles er zo "Smooth" uitziet haha. Dat is natuurlijk mijn mening en ik ben dan ook echt iemand die cartoons maakt voor mijn werk en hobby. Dit verschild dus voor iedereen!

Hieronder kan je ook nog mijn video zien waarbij ik deze digitale tekenen van Enya maak.

illustratie

In conclusie

Of je nu Digitaal of Analoog gaat tekenen maakt natuurlijk niet uit. Beide hebben ze een andere sfeer en wat positieve en negatieve kanten. Uiteindelijk is het beide leuk en creatief om te doen en zeker iets waar je je in kan verdiepen tijdens deze isolatie. Mijn voorkeur gaat nog altijd uit naar het digitaal tekenen, maar dat wilt niet zeggen dat ik nooit meer iets op papier teken zoals je kan zien. Ik krijg nog altijd meer voldoening uit het tekenen op papier, maar het gaat me makkelijker af om iets "Perfect" te maken als ik digitaal werk.

Zelf ben ik heel erg benieuwd of ik jullie hier wat van hebben kunnen opsteken en of ik jullie wat heb kunnen inspireren. Zelf probeer ik ook wat nieuwe dingen uit met het posten van blogs op Yoo.rs. En dat hoeft niet in een keer goed te gaan! Hoe meer tijd je erin steekt, hoe beter je er in word :)

Als je wat hebt, laat mij hieronder maar een reactie achter met jullie tekeningen & creatieve uitingen!