Aubergine met tomaat en kaas uit de oven


Snel voor- of tussengerecht

Aubergine is erg gezond en lekker. Niet om zo uit het vuistje te eten, je moet er wel wat mee doen.

Veel mensen kennen de aubergine uit de Griekse keuken. En misschien ook uit de Indiase keuken. Daar worden ze ook vaak gebruikt, maar dan de kleine soort. Ze gebruiken daar een witte variant - waar ik overigens geen foto van heb. Die hebben het formaat van een ganzenei. 

Zelf gebruik ik aubergine regelmatig en ik zoek ook naar andere toepassingen dan in moussaka of stoofschotel.  Deze keer ging ik op zoek naar een voorgerecht en dat was gelukt. Je kan het ook als tussengerecht eten, of als lunchgerecht. 

Wanneer je in het buitenland bent waar Engels wordt gesproken en je wilt aubergine eten. Vraag dan naar eggplant. Die naam hebben ze gekregen vanwege de vorm die ovaal is. 

Dit is een foto van de kruidenmix die ik heb gebruikt. Een prima mengeling zonder zout.
Ingrediënten:
groenten (tomaat, 19% knoflook, sjalots)

37% kruiden (oregano, majoraan, basilicum, peterselie)12% specerijen (peper, chilies, venkelzaad).

Aan de volgorde van de ingrediënten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid.
Deze volgorde komt overeen met de bereidingswijze. Recept is voor twee personen. 

Recept onder de foto

Wat heb je nodig? 

Voor de aubergine
 • 2 eetlepels olie
 • 1 aubergine
 • 1 eetlepel Napoli kruiden
 • 2 snufjes kaneel
 • 1 tomaat
 • vers gemalen peper
 • 4 eetlepels geraspte kaas (smaak naar eigen keuze)

Hoe bereid je het! 

 1. Verwarm de oven voor op 200°Celsius.
 2. Verwarm de olie in een koekenpan.
 3. Was de aubergine en snijd in de lengte in niet te dikke plakken.
 4. Snijd de plakken in aan beide kanten. Ik heb er een ruitvorm in gesneden. Hierdoor worden ze snel gaar.
 5. Leg de plakken in de olie en bak ze bruin. Keer regelmatig. Het gaat echt snel.
 6. Leg de plakken in een ovenschaal en bestrooi ze met de Napoli kruiden en de kaneel. 
 7. Snijd de tomaat in plakken en verdeel deze over de aubergine. 
 8. Maal er peper naar smaak over. Verdeel de geraspte kaas erover en zet de schaal in de voorverwarmde oven. 
 9. Zet de timer op 12 minuten. 
 10. En dan....AAN TAFEL. 

Even een opmerking.
 

Voor alle duidelijkheid, ik word door geen bedrijf gesponsord. Waarom ik merken noem ligt in het feit dat, wanneer je dit wilt maken, weet je wat ik gebruik en waar ik het koop. De producten van Verstegen en Euroma koop ik in de Jumbo, omdat ik die makkelijk kan bereiken. Daar hoef ik niet extra voor te rijden. Maar ze zijn ook te koop in de andere grote supermarkten; behalve bij de Duitse prijsvechters, helaas. 

Schuif aan aan de Yoors-tafel wanneer je een lekkerbek bent. Je mist zo geen recept uit mijn keuken.