Courgette clafoutis

Courgette clafoutis

Natuurlijk heb ik nog een courgette, want ze waren in de aanbieding. Drie voor één euro in de Lidl afgelopen maandag. Gisteren bedacht ik ineens, een zoete clafoutis maak regelmatig. Daar gebruik ik amandelmeel of boekweitmeel voor. Beide glutenvrij. Niet dat het mij daar per se om te doen is. Maar als dessert vinden wij het beter, aangezien het dan niet zo machtig is. 

Aangezien ik een hartige clafoutis ging maken, dacht ik dat dit ook heel goed met polenta gemaakt kon worden. Voor mensen met coeliakie, polenta is van nature glutenvrij. Hierover verderop meer. 

Een aantal eieren, een bekertje crème fraîche en wat kruiden dat moest het gaan doen. En uiteraard de courgette. 

Ik ben begonnen met het raspen van de courgette. Doe de geraspte courgette in een schone, niet naar zeepluchtjes ruikende theedoek gedaan en dan flink uitwringen. Daarna heb ik de doek met courgette in een zeef gelegd, de zeef op een grote kom gehangen en laten uitlekken. Vlak voor het toevoegen bij de overige ingrediënten van de clafoutis heb ik het nog eens uitgewrongen, om het laatste vocht eruit te krijgen. 

O ja, die polenta, was een gouden zet. Maar daar hoefde ik niet over te twijfelen eigenlijk. 


Quote

Aangezien ik een hartige clafoutis ging maken, dacht ik dat dit ook heel goed met polenta gemaakt kon worden.

Lekkere recepten voor 2 - ElisabethsKitchen

Aan de volgorde van de ingrediënten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid. 

Deze volgorde komt overeen met de bereidingswijze. 

 Recept is voor twee personen. 

Wat heb je nodig? 

 • 1 courgette
 • 3 eieren
 • snuf zout
 • 1 bekertje crème fraîche
 • 150 gram polenta
 • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse keukenkruiden
 • 1 mespunt cayennepeper
 • gemalen zwarte peper naar smaak
 • 100 gram Gruyere kaas in blokjes
 • 100 gram camembert in plakjes

Hoe bereid je het! 

 1. Begin met het grof raspen van de courgette. Doe de rasp in een schone theedoek en wring het uit. Leg de theedoek met inhoud in een zeef. Leg de zeef op een grote kom. 
 2. Verwarm de oven voor op 175°Celsius. 
 3. Breek de eieren boven een ruime kom. Voeg het snufje zout en klop de eieren los. Het mag een beetje schuimen dat is niet erg. 
 4. Meng de crème fraîche er goed door met een spatel. 
 5. Meng er dan de polenta in porties erdoor. Dit is om klontjes te voorkomen. 
 6. Wring de courgette nog eens uit en voeg dat toe aan het beslag. Rustig omscheppen. 
 7. Meng er dan de keukenkruiden, cayennepeper, zwarte peper en de blokjes Gruyere kaas door.
 8. Vet een ovenschaaltje in met wat olie. Doe het beslag erin. 
 9. Leg de plakken camembert erop. 
 10. Zet het schaaltje in de oven en bak het 35 à 40 minuten gaar en lichtbruin. 
 11. En dan....AAN TAFEL! 


Even een opmerking. 

Voor alle duidelijkheid, ik word door geen bedrijf gesponsord. Waarom ik merken noem ligt in het feit dat, wanneer je dit wilt maken, weet je wat ik gebruik en waar ik het koop. De producten van Verstegen en Euroma koop ik in de Jumbo, omdat ik die makkelijk kan bereiken. Daar hoef ik niet extra voor te rijden. Maar ze zijn ook te koop in de andere grote supermarkten; behalve bij de Duitse prijsvechters, helaas. 


Nodig vriend uit


Promote: support and profit

Support ElisabethsMagazine with a promotion and this post reaches a lot more people. You profit from it by earning 50% of everything this post earns!
More