×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
60
Een kijkje in de keuken (slot)

Een kijkje in de keuken (slot)


Het vierde en voorlopig laatste kijkje in de keuken: vandaag de schellak techniek.


Schellak is een soort vernis die gemaakt wordt van de schildjes van de lakschildluis. Het werd in het verleden onder andere gebruikt voor het maken van lakzegels en het waterdicht maken van schilderijen. Ik gebruik de schellak om een ander effect te geven aan mijn encaustic schilderijen. 


Hiernaast zie je verschillende kleuren Schellak, wit, goud, zilver, blauw, donker, naturel, zwart en in het midden rood.


Voor de schellak techniek is het het handigst om te werken op een wat dikkere ondergrond. Je werkt met meerdere lagen en moet het werk goed verwarmen, papier/karton zou te veel verbuigen en wanneer het werk dan is afgekoeld en je wilt het recht maken zou de bijenwas breken, en is je werk stuk....

Wanneer ik werk met de schellak techniek doe ik dat meestal op canvas.

Allereerst moet je de canvas bewerken met Saeta was.

Saeta is een ontzuurde was die dient om de onderlaag te dichten waardoor de latere lak niet in de ondergrond verdwijnt. Je brengt een royale laag aan. Dit doe ik met een kwast. Ik smelt de saeta was op de hotplate (meestal het strijkijzertje op zijn kop) en breng het dan aan op de ondergrond.


Daarna breng ik de bijenwas aan, net waar ik zin in heb, kleur en vorm, afhankelijk van mijn doel.

Nadat ik tevreden ben over de aangebrachte was (en eventuele toverfolie) breng ik schellak aan. Dat is even slikken.... Op het canvas hiernaast heb ik zwarte en goudkleurige schellak gebruikt, de kleuren van de oorspronkelijk gebruikte was lijken dan te verdwijnen.


In de rechter bovenhoek zie je wat er gebeurt als je het canvas vervolgens gaat verwarmen, dit doe ik met een heat-tool (een knutsel-föhn), omdat deze zachtjes blaast en een mooie temperatuur heeft.


Door te blazen en de blaasrichting steeds te veranderen barst de schellak open en geeft een draderig effect.

De oorspronkelijke was komt tevoorschijn en gaat "lopen", en er ontstaan diverse vormen en kleuren.


Het canvas hiernaast (20x30) is hetzelfde als hierboven, alleen deze is verwarmd, en dit was het resultaat.

De mogelijkheden met schellak zijn eindeloos, en het effect is vaak verrassend!

Hierboven een magnetisch canvas dat ik heb bewerkt met de schellak techniek (30x40cm).


Tot zover voor nu de technische verhalen over encaustic art. Vanaf nu zal ik meer van mijn werk laten zien en er wat bij vertellen. Reacties en vragen zijn als altijd welkom, en mocht er een werk voorbij komen wat je interesse heeft.... Tenzij erbij staat dat het verkocht is, is het vermoedelijk beschikbaar en mag je me altijd een berichtje sturen :-)

Schorelaar
Heldere uitleg van je techniek.
30-04-2018 13:27
30-04-2018 13:27 • 1 reactie • Reageer
Encaustichris
Dank je, binnenkort live te zien :-)
30-04-2018 14:41
30-04-2018 14:41 • 1 reactie • Reageer
Dragonfly
Wat een mooie techniek!
20-02-2017 21:43
20-02-2017 21:43 • Reageer
Ramona Vroom
Ik vind het erg mooi op glas!
12-01-2017 14:59
12-01-2017 14:59 • 1 reactie • Reageer
Encaustichris
Dank je
12-01-2017 20:26
12-01-2017 20:26 • Reageer
notifications_noneadd
18-10-2018 18:30
1 volger , 1 antwoord