Heeft het nut om een plastiek rietje te vervangen ? (Als je dit ziet, zeg je 'neen'.)

Heeft het nut om een plastiek rietje te vervangen ? (Als je dit ziet, zeg je 'neen'.)


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Ik ben best wel begaan met het milieu. 
Toen ik beelden zag van de maaginhoud van grote vissen en van vogels, waarin hele zakken en allerlei plastiek zat, was het vrij confronterend.

In België hadden we de actie 'Mei Plastiekvrij', wat ik mooi vond als bewustmaking. Mijn slager verpakte mijn vlees in een papieren zak en gaf niet langer plastiek wegwerpzakjes mee. Nog steeds niet, hoewel we al juni zijn. Goed van mijn slager !

Nu willen ze dat we hier alle plastieken rietjes vervangen door duurzamere versies. Glazen rietjes bijvoorbeeld.
Alle kleine beetjes helpen, denk ik dan maar.

Maar toen kwam ik deze video tegen, met de vraag of daar niet dringend iets moet gebeuren. 
Mijn mond viel open van verbazing. Als je wilt weten waarom, klik dan even hier.


Zouden ze niet beter geld investeren om ginder opleidingen te geven ? Verbrandingsovens te bouwen ? Wat heeft het voor zin om als kleine Belg je rietje te vervangen als dit op wereldschaal nog steeds elke dag gebeurt ?

Alle kleine beetjes helpen, denk ik dan maar, als ik mijn stoffen tasje uit mijn handtas haal om mijn boodschappen te dragen.Beoordeel

Reviews en Reacties:

4.2 / 5 (10 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Wij hebben ijzeren rietjes.
| 09:12 |
Ook handig... Al merkte ik aan de Belgische kust weinig initiatief. Eén enkele lounge-bar had een bak met recycleerbare rietjes op de bar staan en gebruikte jampotten als originele glazen voor fruitdrankjes. Leuk gevonden.
| 11:58 |
Vreselijk als je dat ziet. 
| 11:59 |
Ja hé ?
| 13:39 |
Ik begrijp waarom je dit zegt, het is ook zo. Maar toch, we moeten ergens beginnen.
| 12:24 |
Natuurlijk, daar heb je helemaal gelijk in. Alle beetjes helpen...
| 20:02 |
Het heeft zeker nut! Want bedenk je maar eens hoeveel rietjes jij in een leven verbruikt. En jouw gezin...jouw straat...jouw woonplaats...Kortom, alle beetjes helpen inderdaad. Wij proberen ook steeds milieubewuster te leven en nemen bijvoorbeeld overal metalen rietjes mee naartoe. Deze: eengoedverhaal.nu/blog/plastic-not-so-fantastic/
| 17:52 |
Ik ben geen rietjes-drinker, maar ik kan me de berg rietjes wel voorstellen van een heel land, na een aantal jaren...
| 18:33 |
Ik gebruik helemaal geen rietjes,  als ik ooit bij de BK eet krijgt je daar een beker bij een menu en die kun je zelf vullen en ook gratis opnieuw vullen tijdens je bezoek, plastic deksel en rietjes liggen los en ik zie steeds meer mensen die dat niet meer gebruiken. 
| 20:22 |
Goed van je ! Mensen zijn zich zo stilaan bewust van de impact van al dat plastiek. Alleen in die bepaalde landen (zie filmpje) is het een regelrechte ramp dus.
| 21:40 |
'Zouden ze niet beter geld investeren om ginder opleidingen te geven'

Dus jij denkt dat het afval dumpen in Colombia een kwestie van gebrek aan 'opleiding' is?
Ik ben tegen rücksichtslos afval dumpen, maar nog meer tegen die typisch westerse (Europese) denkwijze, in de trant van 'als ze niet precies hetzelfde doen als wij, komt dat doordat ze niet beter weten, laten we hen gaan onderwijzen'.
De grootste milieuvervuiler in Colombia is Ecopetrol (hoofdkantoor: HoustonTexas, USA)
De 2e in rang is Vattenfall: een Zweeds bedrijf waar ook de Nuon in NL steenkool van betrekt.

Als je 'ginder' mensen wilt gaan opleiden, begin dan in Houston en Stockholm!
| 19:57 |
In het filmpje speelt het zich o.a. af in Guatemala (de rivier waar gewoon plastiek in stroomt) en in Peru (waar ze 4x per dag een volle vrachtwagen in de rivier dumpen). Het is een Colombiaanse website die het filmpje de wereld in stuurde. Als het een manier van afvalverwerking is om 4x per dag de vuilniswagen naar de rivier te laten rijden, mag er toch wel wat veranderen ?
Die rivieren stromen ook naar de zee.
| 21:47 |
Ik kon het filmpje niet openen, dat kan alleen als je een facebook account hebt. Maar goed:
In Guatemala is het Canadese bedrijf Gladis Gold de grootste vervuiler, in Peru het Britse bedrijf Monterrico.
Je moet dus niet in Houston & Stockholm zijn, maar in Montreal resp. London.
Die rivieren stromen idd naar zee en brengen de smerigheid (deels) naar de landen vanwaaruit die wordt veroorzaakt.
'Ginder' leefde men in betrekkelijke rust en vrede (binnenlandse oorlogjes uitgezonderd) en met respect voor het milieu, totdat Europiden hun spoor van dood en verderf kwamen trekken.
| 04:54 |
Het een doen zonder het ander te laten. Ik denk dat er wel een ander alternatief is dan glazen rietjes, bamboe of zo.
Deze link vond ik informatiever: yoo.rs/meijers.hans/blog/palmolie-plantages-1528784635.html?Ysid=39057
| 18:25 |
De link ook even gevolgd... 
| 21:54 |
Graag én én.
| 17:12 |
Voor mij ook graag én én... 
| 17:19 |
Juist.
| 20:00 |
Alle kleine beetjes helpen, toch?
| 16:00 |
Natuurlijk, helemaal akkoord. Maar 't zijn die grote beetjes die er vaart zouden kunnen in steken.  Heb je 't filmpje bekeken ?
| 16:45 |
Nu wel.
| 17:23 |
Dit moet een halt worden toegeroepen. Dit mag geen excuus zijn voor ons om niet bewust(er) om te gaan met plastic (en andere zaken).
| 19:59 |
Zeker weten. Ik let er in elk geval al op en maak ook de kinderen in mijn klas ervan bewust hoeveel afval we eigenlijk kopen. Helaas komen ze de volgende dag toch weer met voorverpakte koekjes af...
| 21:56 |
Ze zijn het gewend.....
| 07:26 |
Waarom überhaupt rietjes is mijn wedervraag
| 15:44 |
Vind ik ook overbodig trouwens.
| 16:44 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen