Moeite met weggaan

Moeite met weggaan


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Altijd als ik weg ga voor langere tijd, heb ik moeite om klaar te zijn voor vertrek. Vroeger had ik dat nooit zo extreem. Is dit een vorm van dwang? Ook heb ik moeite met spullen weggooien, dat 'hoort' er dan ook bij denk ik maar dat even terzijde. Wat ik me afvraag is of meer mensen hier last van hebben. De 'angst' om iets te vergeten waarschijnlijk.

Sommige mensen zijn er heel makkelijk in; "Wat ik ben vergeten, ben ik dan maar vergeten hoor". En ze trekken de deur achter zich dicht. Hoe erg het is en vooral hoe lang het duurt om weg te komen, hangt vooral van de afstand van de bestemming af en de tijd dat ik weg ben. Als ik naar Brabant ga, is dat vaak een lang weekend of ongeveer een week. Voor ik kan gaan kost me ongeveer 12-16 uur.

Eerst maak ik een lijstje, elke keer 'moet' ik een nieuwe maken. Een oude mag niet omdat ik er anders niet genoeg over nadenk. Elke keer is er ook weer iets anders om rekening mee te houden. Pas als de lijst klaar is, mag ik 'm checken met een vorige, wat ik overigens in de praktijk nauwelijks meer doe. Inderdaad, een vorige, want ik heb er tig intussen. Eerder maakte ik lijstjes aan de hand van 2 of 3 oude. Wat op de lijstjes gelijk was, streepte ik door en zette ik op de nieuwe + wat er overbleef. Het was enorm tijdrovend en om gek van te worden!

Ok, ik kan ook gaan zonder die lijstjes. Portemonnee, sleutels, mobiel. Check! En hup, weg.

Nee, zo simpel is het niet want ik moet m'n adapter ook hebben. En zijn overal de ramen wel dicht, de deuren en de poort? Is het gas uit? Kleding is ook wel makkelijk, ook weer rekening houdend met wat voor weer het kan zijn. Koelbox moet mee met een koud element en spullen uit de koelkast die anders over datum gaan maar ook fruit, etc. Vuilniszak in de container want dat gaat stinken, tijdschakelaar instellen voor de verlichting, medicijnen,....

Dus zo makkelijk is het niet. Dit zijn allemaal belangrijke dingen. Stel als ik daar ben en ik weet niet zeker of ik de kaarsen wel heb uitgeblazen, was de sigaret in de asbak wel uit? Heb ik binnen en buiten de planten wel water gegeven? Het was mooi weer toen ik ging dus jas vergeten en ik heb alleen m'n sandalen. Het zolderraam kon ook nog wel eens open staan... Al met al kan het je week dus echt wel verzieken of in het ergste geval moet je (direct) terug...

Maar die lijstjes zijn het ergste niet maar ik heb concentratieproblemen. Telkens moet ik alles weer nalezen als ik iets heb ingepakt of afgerond om het door te kunnen strepen en te kijken wat ik dan weer moet pakken of doen. Ook mag ik het niet zodanig doorstrepen dat het niet leesbaar meer is (hier wordt het niet overzichtelijker van), want alles moet ook weer mee terug en misschien heb ik het lijstje later weer nodig. (Waar meestal niks van terecht komt maar weggooien kan ik dan ook niet) Dus dat lijstje wordt zonder overdrijven ongeveer 50 keer nagekeken.

Als ik 's morgens om 10.00u begin, mag ik heel blij zijn als ik om 12.00u middernacht weg kan. Op het briefje staat dan zelfs: 'Dit briefje', want ook die mag niet vergeten worden. Wat ik me afvraag is of er mensen zijn die dit (deels) herkennen en hoe zij daar mee omgaan.

Dit is een blog gemaakt naar het idee 'Free writing'. Mijn schrijfpartner Kitty bracht mij op dit idee en het gaat me beter af dan verwacht. Neemt niet weg dat dit blog serieus bedoeld is uiteraard. Uiteraard mag dit blog ook gedeeld worden, zoals al mijn items. En Kitty kennende weet u dat ze een oplossing heeft! ;-D Hieronder de links van haar, doe er uw voordeel mee!


16-06-2018 Enriqué, blogs and more Afbeelding Header: Yoo.rs


Tags: #samen #freewriting #wakeupkitty

Hier leest u hoe Kitty zich voorbereid op vertrek:

Voorbeeld van free writing door Wakeupkitty:Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (15 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Als je nu eens 1 vast lijstje maakt voor  een kort stel dagen en een lange voor een weekje.. je doet er een plastic hoes omheen
daarop streep je alles af en andien hoef je alleen de heos voor een schone te vervangen.
Mijn oudste had altijd problemen met vertrekken ..bv kinderfeestje- spelen ergens...maar als ik hem dan weer  wilde ophalen... begon t van voren af aan.  Ikzelf heb ook de lijstjes ik..misschien wat minder heftig ..maar toch he. k Denk dat jij nog wel eens  baat kunt hebben bij emdr..  maar goed.. ruimen en wegdoen= idem dito pf..lekker lastig eh.. 
| 19:58 |
Ja, ik ben er nu mee bezig Karin. Een lijstje met alles op logische volgorde. En uiteindelijk 1 waar hokjes bij staan dat ik alles kan afvinken, zoals Hans ook zei. Gewoon een paar goeie die ik kan kopiëren. EMDR daar ben ik me op aan het oriënteren met m'n therapeut samen idd. Herkenbaar dus én lastig! 😕
| 16:09 |
goed zeg, oplossingen zijn e altijd te vinden he
zo mag ik bij de buiten tuindeur niet meer bang zijn en steeds later sluiten..idem de gordijnen zo laat mogelijk en gek genoeg komt er echt al een verandering.
Natuurlijk is het realistisch dat de zieke man op de stoep kan komen staan...maar dan moet ik dus niet bij voorbaat bang zijn  .. doordat hij indertijd dat erg deed  en dus stalking... is de trigger naar buiten nooit overgegaan.. we komen d r wel
| 19:33 |
Dat is ook wel zo. Maar het is best een zoektocht allemaal.

Dat vind ik allemaal wel dapper van je maar is het niet gewoon realistisch om de deuren te sluiten? Niet om je bang te maken en ik ben ook niet bang en heb ook niet zoiets meegemaakt als jij maar ik heb standaard de buitendeuren op slot, ook overdag en als ik binnen ben. Op een eenvoudige manier maak je het dan toch wat veiliger voor jezelf.
| 00:01 |
Als ik echt realistisch zou kijken..de man is nu 73 jaar jaar ondertussen en ik niet meer dat bange wurm die niets weegt en haar kinderen moet beschermen.
Als hij kwaad zou willen..kan ik met dichte deuren dat niet tegen houden
men zal zoveel als  mogelijk zorgen dat hij hier weg blijft of als hij in de war is binnen houden.. alle jaren en elke nacht die triggers krijgen is akeliger..dus ach..k heb natuurlijk de tuindeur wel altijd op slot
| 09:19 |
Ja, daar heb je ook gelijk in natuurlijk. Bang zijn is ook niet fijn en als je de deur gewoon op slot hebt is dat ook wel voldoende. Je moet ook gewoon in vrijheid kunnen leven zonder een gevangene in eigen huis te worden natuurlijk. 😊
| 02:02 |
daarom ja..blijkbaar helpt emdr  voor meer dingen al.. t lukt mij steeds beter nu, top..dank je
| 10:21 |
Mooi zo! Geen dank hoor... 😉👍
| 14:17 |
vervelend dat het je zoveel tijd kost, ik ga kijken welke tips Kitty heeft (niet gaan?)
| 08:06 |
Ja, is zeker wel vervelend. Kitty heeft er gelukkig minder moeite mee. Ze heeft zeker tips waar ik wel wat mee kan. 😊
| 16:58 |
fijn
| 17:05 |
Ik heb er zelf geen problemen mee maar het lijkt me knap lastig als je dat wel hebt
| 14:14 |
Dat is ook zo, ik ben jaloers op je! 😉
| 01:45 |
Ik heb ook altijd moeite met weggaan en maak checklijsten, en als je met een boot en trailer en auto, gevuld met tent en duikspullen en persoonlijke spullen voor 4 personen gaat zijn dat handig lange lijsten. We vergeten altijd wel wat meestal kleine dingen een keer het verleng snoer en het anker van de boot. Nieuw gekocht of met aardige campingbewoners samen opgelost.
Maar ik probeer het altijd los te laten als de auto de straat uit rijdt ja iets vergeten dan is het maar zo, ik wil niet de hele reis stressen.
| 11:41 |
Ja, dan heb je idd veel om aan te denken! Dan vergeet je altijd wel wat natuurlijk...
Maar je hebt wel gelijk hoor, in elk geval proberen los te laten! 😉
| 01:53 |
Lijkt me heel vervelend, ik ben mijn zonnebril vergeten op de camping. Ach, over twee weken ben ik er weer ;-)
| 18:37 |
O, kijk! Haha, ja en dan is het ook nog van belang of het een zonnebril op sterkte is, haha! Mijn zonnebril, op sterkte dus, ligt standaard in de auto. Anders had ik echt een probleem als ik die niet had, vooral 's zomers.
| 01:09 |
Had hem ook standaard in de auto, behalve nu dus 😂
| 09:58 |
Ja, dat zul je altijd zien... 😂
| 15:43 |
Ik maak wel een lijstje, maar inpakken doe ik zonder en check dan achteraf. Met inpakken en lijstje ben ik gemiddeld 2 uur mee bezig. De spullen kopen die op het lijstje staan is dan weer een ander verhaal ;-)
Maar kon enorm druk zijn met mijn huis schoonmaken, want dan hoefde dat niet als ik terugkwam. Maar daar begin ik ook niet meer aan. Dus naarmate ik ouder word, word het lijstje korter en ik minder druk.
| 17:01 |
Wel interessant wat jij schrijft Marion, ja veel weet je ook wel uit je hoofd dus dat lijstje kan ook prima achteraf; houd ik in gedachte! Huis schoonmaken 'moet' ik daarbij ook idd. Hopelijk wordt ik snel oud! 😂
| 01:07 |
Door de jaren heen weet ik dat veel kleding bijvoorbeeld niet gedragen word.  Dus op enig moment pakte ik 'slimme' kleding en daarmee werd de lijst aanzienlijk korter (die maak ik wel vooraf hoor, maar check ik achteraf) en de koffer lichter zodat er souvenirs mee kunnen ;-)
Je bent al zo oud, dus het kan al ingezet worden. 😜
| 12:38 |
Veel kleding wordt idd niet gedragen maar je zult zien als je 't niet mee neemt... En ja, ik ben stokoud! 😕😁
| 01:44 |
Ja dat had ik de eerste keer..... zal je net zien, maar ik ga er van uit dat het maar voor een week of 2 weken is. Dat overleef ik wel zonder dat ene kledingstuk. Hoe erg moet het zijn als je je rooie onderbroek niet bij je hebt ? 😂😂😂
| 00:14 |
Nee, die rooie onderbroek niet maar als je net de verkeerde hebt waar je... Nee, laat ook  maar... 😂
| 14:01 |
😂😂 Tis duidelijk 😉😜
| 11:48 |
Ok, haha! 😂😜
| 15:55 |
Gedeeltelijke herkenning hier. Karin heeft een op-reis-lijst die ik gebruik. Dan zet ik alles klaar, en vergeet gerust nog iets.... zo ging ik zonder paspoort naar Duitsland, kwam ik er in Spanje achter dat ik het (zorgvuldig ingepakte) medicijnentasje vergeten was.... niet leuk, maar in Spanje hebben ze ook paracetamol, en gelukkig heb ik wat verstand van stofnamen, dus konden we paracetamol en norit kopen. Voor jou zou ik zeggen; je medicatie is het belangrijkst, kamer voor kamer kijken of alles dicht en uit is, en de rest is in geval van nood te vervangen. Lastig hoor! 
| 10:55 |
Ok, ja dat is wel makkelijk dan. Zo zie je maar dat je zelfs de belangrijkste dingen nog kunt vergeten, juist omdat je misschien denkt 'dat vergeet ik toch niet'. Ja, je hebt ook gelijk. En van de ene kant kan ik m'n lijstje beter maken en aan de andere kant zal ik wat meer moeten proberen los te laten denk ik. Dank je wel!
| 01:05 |
Wat vervelend voor je...ik lees hieronder wel al een paar nuttige tips.  Aan boord hebben mijn man en ik elk onze eigen dingen om af te sluiten (ik de woning , hij stuurhut, machinekamer enz...)  Als we vertrekken somt hij al zijn punten luidop op in de auto ... Misschien heb je daar wat aan? 
En misschien helpt het om alles volgens een bepaalde structuur te doen zodat het je wat meer rust geeft? Bv  twee dagen op voorhand je tas, enz, zodat je op de dag zelf enkel nog je huis moet afsluiten? 
Ik wens je er in ieder geval succes mee!
| 21:45 |
Hier staan idd al wat nuttige tips Els en ook in het blog van Kitty. Nu wil ik weer een lijst maken maar dan beginnen met dingen die ik al eerder kan doen, wat jij ook zegt; kleding inpakken etc. Ook nog eens kijken wat écht heel belangrijk is en zo kom ik toch weer een stap(je) verder, dank je wel!
| 00:50 |
👍
| 07:43 |
Ik herken dit deels , ik check wel een paar keer of alles dicht en uit is in huis voor ik vertrek 
Ik maak wel lijstjes voor vertrek en neem altijd te veel mee , maar kan dat gelukkig ook wat loslaten 
heb je iets echt nodig dan kan je het ook wel kopen op je vakantie adres, wanneer we met de auto gaan neem ik altijd veel te veel mee dat dan weer wel !
| 20:43 |
Jij staat er dus vrij evenwichtig in, begrijp ik Lenie. Teveel meenemen herken ik wel, haha! Op vakantie neem ik zelfs m'n eigen senseo-apparaat en koffiepads mee, dan heb ik in elk geval goede koffie. Maar aan de andere kant haalt dat ook iets van de charme van de vakantie weg...
| 00:28 |
Ik maak wel lijstjes, maar kan het gelukkig ook loslaten. medicatie is een , de rest kun je overal aanschaffen als het moet. Het is denk ik ook niet dat er geen 'oplossing' is voor je , maar meer hoe je 'loskomt' en 'loslaat' wellicht...controle ?
| 16:37 |
Ja, dat is ook wel zo... Controle, angst of vrees eigenlijk en misschien wel dwang, dat zullen de steekwoorden zijn denk ik...
| 19:52 |
ja lieverd, een klein OCD-tje wellicht maar dat maakt jou niet minder geliefd of van belang hoor!!
| 20:33 |
Haha, ik moest het even opzoeken, OCD maar dat zal het wel zijn idd. Dank je wel!
| 00:18 |
Herken die lijstjes zeker, maar loop ze niet eindeloos na. Meestal zoek ik zo veel mogelijk, nadat ik lijstje heb gemaakt, dan zit het nog goed in mijn hoofd, leg het allemaal om mij heen en stop het dan in de daarvoor bestemde tas. Vervolgens een mooie ouderwetse krul in de vorm van een 'h'(teken van goed) zoals vroeger op school, door dat item of erachter. 
| 11:56 |
Ja, op die manier deed ik dat vroeger ook ongeveer. Maar op een gegeven moment werden de lijstjes langer en ging ik er ook langer over doen...
| 19:51 |
Vervelend als de dwang je in z'n greep houdt. Ik maak ook wel eens lijstjes, maar dat is met het idee dat als het eenmaal op een lijstje staat, ik er niet meer over na hoef te denken.
| 11:06 |
Ja, zo is het eigenlijk ook bedoeld lijkt me, haha! Maar het is zeker vervelend zo.
| 19:49 |
wat naar dat alles zo vastgelegd moet worden,ik zou simpel worden van al die lijstjes heel eerlijk gezegd
| 09:36 |
Dat wordt ik ook hoor... 😉😁 Maar ik moet 't voor m'n gevoel wel... 😕
| 19:49 |
Dit zou mijn verhaal kunnen zijn haha. Ook altijd lijstjes en dan inderdaad nog eens nakijken etc. Al ruim een week van te voren begin ik daarmee, het lijstje dus. Ik gooi ze overigens altijd weg, maak dus steeds nieuwe, maar ga ook niet zo heel vaak weg. Ik snap je stress dus helemaal. Je gaat in ieder geval goed voorbereid op pad en dan kun je wel optimaal genieten van een paar dagen of langer weg. Ik neem wel het lijstje altijd mee, want dan check ik ook of ik alles bij heb als ik weer naar huis ga. Zeker opladers enzo kunnen nog wel eens per ongeluk achterblijven........... 
| 09:11 |
O ok, dus helemaal raar is het niet, haha! Ja, ik wil dan nog wel eens wat vergeten omdat ik zo gaar word van die lijstjes en het telkens nalopen dat ik 'm op een gegeven moment vluchtig over ga lezen. Ja, opladers doen 't vaak goed met dit soort dingen, haha!
| 19:48 |
Ik herken wel iets van de onrust die je noemt, maar word er wel gemakkelijker in. Die lijstjes, ik zou al je lijstjes nalopen en een nieuwe maken. Onderwerpen liefst per categorie. Controleer, en gooi dan al die oude weg. Ga op je lijstjes ook niets doorstrepen, maar zorg dat je per regel een aankruisvakje hebt waar je een kruisje of vinkje zet. Dat zorgt voor meer overzicht en dus meer rust...
| 00:18 |
Ok, dank voor je reactie en tips Hans, daar kan ik zeker wat mee! Vooral dat aanvinken i.p.v. doorstrepen en categorieën, dat maakt het idd overzichtelijker. 😊
| 00:32 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen