Bloemkool invriezen


Bloemkool is één van mijn favoriete groente. De meeste mensen vinden bloemkool uit de diepvries niet lekker en sommige mensen lusten het niet eens meer. Maar als je nu net als wij je eigen biologische groenten verbouwd ben je wel afhankelijk van het in wekken van de groenten. Natuurlijk kost het wat meer tijd dan als je het bij de supermarkt haalt, maar de voldoening om je eigen groenten te verbouwen en in te maken is bij mij wel erg groot. Ook scheelt het best wel van je wekelijkse boodschappen budget. Je kunt bijna elke groenten invriezen, dit keer beschrijf ik hoe ik bloemkool inmaak. ik vind dit de makkelijkste groente om in te vriezen.

Tijden het schrijven van deze blog hebben we een hitte golf en worden er bijna alle records wat betreft de droogte verbroken. Nu heb ik wel geluk dat we een eigenbron hebben en hierdoor kan ik wel voldoende water over mijn gehele tuin krijgen. Nu kan ik ook zeggen dat deze bloemkool biologisch is, omdat we geen bestrijdingsmiddel gebruiken en de pomp die het water oppompt werkt op de zonnepanelen. Om een bloemkool mooi wit te houden zorg je ervoor dat er geen zonlicht op de kool zelf komt, ik knik de bladeren over de kool.

Toen ik de bloemkool op de weegschaal legde moest ik echt wel een keer extra kijken, 2 kilo ja het staat er echt. Zo'n grootte heb ik nog nooit zelf gekweekt. Nou hier kunnen we best wel een paar keer van eten met z'n tweeën dacht ik. En het klopt ook hier heb ik vier pakjes van kunnen maken.  

Het snijden van de bloemkool gaat vrij makkelijk. Je hebt bij verse groenten altijd redelijk veel afval. Na het snijden spoel ik de groenten goed af. Omdat we geen bestrijdingsmiddel gebruiken kunnen er wel ongenode gasten in de kool zitten. Ook hier heb ik weinig tot niets last van, omdat we een muskietengaas over de plant hebben.

Vervolgens doe ik de bloemkool in een grote pan om zoveel mogelijk ineen keer aan de kook te brengen. Kook de groente maar één minuut door en giet het dan direct af, doe er gelijk koud water over zodat het gaar proces stopt. Hierdoor blijft de kool een beetje knapperig. vervolgens doe je het in de invrieszakjes en doe ze in de vriezer. Nu schijnt je kool ook zonder al deze bewerkingen zo kunt invriezen maar hier heb ik geen ervaring mee.