Ben ik boos, blij of beide?


Ben ik boos?

Als kind kan ik heel blij zijn. Zo kennen de mensen mij ook. Dus dat is niet zo moeilijk. Maar wat wel moeilijk is…? Dat is boos zijn. Boos zijn past simpelweg niet bij mij.

Soms verraden mijn ogen of ik boos ben of blij. Andere keren verstop ik die spiegel van mijn ziel. Dan haal ik iets moois uit mijn brillenkoker en zet dat op mijn neus. Niemand kan dan echt mijn emoties op die manier waarnemen.

Toch ben ik blij, dat ik af en toe ook boos kan en mag zijn. Dan straal ik mijn boosheid uit. Wie weet kan ik dan andere kinderen naar mijn hand zetten, of zo. Gewoon, dat ze (eindelijk) doen waar ik zin in heb. Dan ben ik dus boos en blij tegelijk. Dan ben ik beide.

Ben ik blij?

Ik geloof dat ik diep van binnen altijd wel blij ben. Blij zijn is zeg maar mijn natuur. En daar ben ik nog nooit boos om geweest. Ik ben blij, of ik nu te land, ter zee of in de lucht ben. Maar aan het water zijn is voor mij altijd een feest. Daar kan niemand ooit iets aan veranderen.

Langs het water, aan het strand, loop ik vaak blij door het zand. Nee, als ik water zie, is boosheid ver weg bij mij. Daar weet mijn familie alles van. Lekker buiten zijn is voor mij trouwens altijd genieten. En ik hoop: voor jous kind kan ik heel blij zijn. Zo kennen de mensen mij ook. Dus dat is niet zo moeilijk. Maar wat wel moeilijk is…? Dat is boos zijn. Boos zijn past simpelweg niet bij mij.

Soms verraden mijn ogen of ik boos ben of blij. Andere keren verstop ik die spiegel van mijn ziel. Dan haal ik iets moois uit mijn brillenkoker en zet dat op mijn neus. Niemand kan dan echt mijn emoties op die manier waarnemen.

Toch ben ik blij, dat ik af en toe ook boos kan en mag zijn. Dan straal ik mijn boosheid uit. Wie weet kan ik dan andere kinderen naar mijn hand zetten, of zo. Gewoon, dat ze (eindelijk) doen waar ik zin in heb. Dan ben ik dus boos en blij tegelijk. Dan ben ik beide.

Ben je dom, als je altijd blij bent?

Sommige grote mensen vinden het dom als je altijd blij bent. Je hoeft niet altijd alles te pikken, zeggen ze dan. Maar waarom zou ik iets moeten pikken? Waarom zou ik moeten stelen? Dan kun je net zo goed in een pizzadoos gaan zitten. Toch…? Of zeg ik nou iets geks?

Zullen we de conclusie maar opschrijven? Dan haal ik even mijn pen uit de etui en noteren we het direct. Dan zijn we allebei blij. Of word jij dan boos, omdat ik zo kort door de bocht ga? Alsof ik fladder als die ene vlinder, die vroeger rups was…

 

Deze maand staan in de schrijfuitdaging van Hans van Gemert tien steekwoorden centraal.

xEn het zijn wat veel woorden, maar ook het kernwoord van de 140 woorden uitdaging - waterfeest - komt hierin voor…

Andere verhalen van Flying Eagle

Andere verhalen van de hand van Flying Eagle zijn te vinden in de Collectie Verhalen.

Wil je meer info over de achtergrond van de foto's bij dit artikel, zoals wie er op de foto staat? 

Neem dan eens een kijkje op YouTube...

Wil je ook meeschrijven, 

maar ben je nog geen lid van Yoors?

Meld je dan hier aan…