Winnen de Oranje Leeuwinnen van Japan?


Dit fictieve verhaal is een paar dagen voor de WK voetbalwedstrijd tegen Japan op 25 juni geschreven. Ik wil ieder - en vooral Vrouwenvoetbalfans - vragen het hele verhaal te lezen en geen voorbarige conclusies te trekken.

Dromen over de wereldtitel


Ik zit op de tuinbank en liet alle dagelijkse beslommeringen eens rustig langs me heen glijden. Nog een paar minuten en dan begint de wedstrijd. De Oranje Leeuwinnen voetballen op het WK in Frankrijk tegen de vrouwen van Japan. Wat zal dat worden? 

Terwijl ik voor me uit staar, zie en voel ik de leegte. Waar en hoever ik ook kijk, er is geen spoor van mensen of menselijke beschaving te zien. Ik ben helemaal alleen. Mede door de warmte doezel ik langzaam in slaap. En ik droom over de wereldtitel.

Rampzalig begin Oranje Leeuwinnen tegen Japan 

Deze wedstrijd in de achtste finales moet Oranje winnen om überhaupt de wereldtitel te kunnen halen. Daar zijn ze zich terdege van bewust. Maar is dat ook uit het spel af te leiden? Na de eerste drie wedstrijden kregen de Leeuwinnen immers nogal wat kritiek te verduren.

In de eerste minuut al zie ik een prachtige kans voor de nationale record topscorer, Vivianne Miedema. Zij schiet echter niet zelf, maar legt de bal uitstekend breed naar de volkomen vrij voor het doel staande Lieke Martens. 

Geheel in lijn met wat er tot nu toe in dit toernooi van Lieke te zien is, wordt dit echter een dramatische misser. Een klein tikje was voldoende geweest, maar nu verdwijnt de bal bijna bij de hoekvlag over de achterlijn. 


Ja, Lieke Martens solliciteert vakkundig naar de titel miskleun van het jaar.

Het publiek op de tribune is in alle staten. Er galmen heftige verwensingen door het stadion. De tranen schieten Lieke in de ogen en de bondscoach kan niets anders dan haar wisselen. De emoties zijn haar teveel de baas. Lineth Beerensteyn neemt haar plaats op de linkerflank in. Al in het begin van de wedstrijd is dit een fikse aderlating voor het team. Is een overwinning nu nog haalbaar?

Terug in de tuin

Na deze dramatische gedachtespinsels doe ik mijn ogen weer open. Ik zit nog steeds op de tuinbank. Ik zie weer dezelfde lege tuin voor me. En ik besef, dat dit rampzalige begin van de wedstrijd niet ècht is. Het kan allemaal heel anders zijn!

Ik zoek de wedstrijd op Livestream op en in beeld verschijnen juichende vrouwen in oranje shirts. En ik zie de herhaling van een doelpunt. Miedema legt de bal breed op Martens, die de bal zonder spoor van aarzeling in een streep het net in dirigeert. 

Blijkbaar heb ik nog iets gemist, want in beeld verschijnt dat Oranje nu met 2-0 voor staat.

Hoe mooi is het hierin te zien, dat dromen niet altijd een volkomen juiste afspiegeling van de werkelijkheid zijn. Maar ook dat de droom van een wereldtitel door het hele team gedeeld kan worden en ook realiteit kan worden. Onze Leeuwinnen zijn op de goede weg. En dat mag best wel eens onder de aandacht gebracht worden.

De verdere weg naar de wereldtitel

En nu maar zien wat de kwartfinale gaat brengen… Die wedstrijd is zaterdag 29 juni om 15.00 uur tegen Italië of China. Mits de Oranje Leeuwinnen inderdaad Japan verslaan. Deze blog is immers een paar dagen voor die wedstrijd al geschreven… ☺

 

Dit verhaal is geschreven in het kader van de schrijfuitdaging van Hans van Gemert voor deze maand.

Wil je ook meeschrijven,

maar ben je nog geen lid van Yoors?

Meld je dan hier aan…