×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


In 10 stappen uit een burn-out!

In 10 stappen uit een burn-out!


Het leven in Nederland is er een van targets, stress, deadlines, vierentwintig uur in een dag, presteren, winnen, handelen, sterk zijn en blijven, power, actief, doorgaan, werken. In 2007 kreeg ik een burn-out. Daarvoor wist ik niet hoe dat zou zijn. Maar toen ik er middenin zat, bleek het de grootste uitputtingsslag in mijn hele leven.

Ik was onderweg met de auto. Ik had een levering opgehaald die verdeeld en doorgeleverd moest worden en het was warm. Er ontstond file en ik voelde een lichtelijke paniek ontstaan: ik had gekoelde producten bij me, maar geen koelauto! En het was goed warm buiten ook nog... De tijd schoot voorbij en de auto's kropen langzaam op elkaar: Brienenoord brug open... natuurlijk. Thuis aangekomen wilde ik aan de slag met de herverdeling en had ondertussen in de file al een aantal afnemers een berichtje gestuurd met thuisplanning en ophalen. Alles was geregeld. Mijn rijdend kantoor, de handelingen en de deadlines waren weer op orde. En toen...toen vertraagde ineens de wereld, leek ik te kijken door een soort koker waarin ik zag dat ik omlaag was gezakt naar de grond. Het was net of ik door een deur naar een geluidsdichte ruimte ging en toen het sloot werd het stil. Ik kroop naar de telefoon, want de levering lag al in mijn huis en moest door! Ik belde mijn steun en toeverlaat die direct kwam. Zij heeft uiteindelijk de levering voor mij afgemaakt. Ik plofte op de bank en hoewel alles vertraagd leek te gaan en ik bijna niet kon praten of bewegen, ging mijn hartslag sky-high.

En daar was mijn redding: de burnout!

De diagnose volgde al snel: burnout. Ik was te lang doorgelopen met alle tegenslagen des levens. Dat klinkt heel zwaar, maar laten we het erop houden dat zowel handicap, ziekte, verlies als werk en studie met tweede baan mij de das om hadden gedaan. Hoewel het al twee jaar was na het overlijden van mijn vader, was het iets dat ik nooit verder had verwerkt dan hoe ik alles altijd deed: niet lullen, opstaan en doorlopen.

De burnout was mijn ultieme cadeau bleek later: ik had mezelf totaal afgeleerd om te voelen dat als iets naar is, je daar ook gewoon bij mag stilstaan en verdrietig over zijn. En dan vooral het eerste: stilstaan. Ik ging altijd door, als er iets naars gebeurde werkte ik gewoon harder. Als ik last had van mijn gewrichten nam ik een extra pijnstiller en verscheen gewoon weer op mijn werk. Emoties had ik wel, maar zaten diep weggestopt in een soort vuurwerkbunker: ontploffingsbestendig dacht ik. De burn-out dacht daar anders over.

Die burnout duurde lang, eindeloos lang

Nadat ik lange tijd thuis had gezeten mocht ik vanuit de Arbo naar therapie om mijn werk weer op te kunnen pakken. In die eerste maanden kon ik inderdaad vrij weinig tot niets. Waar de burnout mee was gestart was ook echt wat mijn lichaam deed: alles in slow-motion met een hartritme van over de 100, standaard. Ik had een lichaam dat in continue stress modus verkeerde. En, laat stress nou een grote boosdoener zijn voor heel veel ziektes! Stressloos leven blijkt ook nog eens heel goed te zijn ter voorkoming van vele ziektes. Dus dat was waar ik naartoe moest. Maar hoe, dat was nog wel een vraag die zorgde voor een dosis stress er bovenop. Na de eerste tijd ging ik gespreken aan met hulpverleners en merkte ik al snel dat ik terug schoot in stress als iemand me een oefening gaf. Bijvoorbeeld: " oefen eens om nergens aan te denken". Oh mijn hemel, dat was me een opdracht! Dat je vervolgens op de bank gaat zitten en denkt " oke, ik ga de oefening doen....nergens aan denken... oke dan denk ik dus ook iets, namelijk dat ik nergens aan mag denken. Hadden we nog eten in huis? Want dit kan wel even duren. Oh wacht de drinkbak van de honden is leeg. hmm de deurbel gaat. Waar was ik ook alweer, nergens aan denken.... Nergens is ook iets toch? Want dan vraag ik me af of een woord ook erg is..." en zo ging dat eindeloos door. Oefenen om nergens aan te denken. Jeetje mina... En dat dan met mijn psyche! Dat was alsof je een vogel vraagt niet te fluiten.

Succesvol uit een burnout komen

Nu is het tien jaar later en kan ik zeggen dat ik succesvol uit de burnout ben. De kans dat ik er terug inraak is zogezegd nihil. Het geheim wil ik graag delen met een ieder die gelooft in het zelfhelend vermogen van de mens en jou als persoon. Dat maakt het niet simpeler, integendeel. Het is echter wel de versie die zal zorgen dat jij de verantwoordelijkheid leert nemen over jezelf, waardoor je nooit meer je lichaam uit handen geeft aan anderen. Dat is namelijk wat een burnout geeft: jezelf voorbij lopen door druk van anderen. Er is er maar een die in jouw lichaam zit: jij.

Het grote burnout stappenplan

 1. Laat alles uit je handen vallen, nu.
  Je lichaam heeft gezegd: stop met waar je mee bezig bent. Het is dus belangrijk dat je stopt met alles wat je op dat moment zou moeten doen. De wereld ook draait door zonder jou. Niemand is onmisbaar.
 2. Doe niets.
  Inderdaad ook " nergens aan denken" valt daar onder. Het gaat erom dat je je enkel nog op je lichaam concentreert (of als je te moe bent, gewoon in slaap te vallen). Oefen op een regelmatige ademhaling, concentreer je op je hartslag en probeer daar iets mee te doen. Als een douche te vermoeiend is, ga dan in bad of douche later. Alles wat je doet, doe je omdat het fijn voelt en je llichaam aangeeft dat het nodig is. Om te overleven heb je uiteindelijk maar twee essentiele zaken nodig: eten/drinken en ademhalen. Buiten die twee zaken is er verder niets om je mee bezig te houden. Alles wat je nu ter plekke zit te verzinnen terwijl je dit leest, zou bij jou afwezigheid opgepakt worden door een ander (of komen te vervallen) en is dus vervangbaar.
 3. Wees ziek.
  Iedereen die om jou heen probeert om jou aan het werk te krijgen, kun je missen. Jij bent ziek. PUNT. Een arbo arts heeft natuurlijk regels waar hij zich aan moet houden en je baas vindt geheid dat je zo snel mogelijk van die bank afkomt, maar hey, de wereld draait door zonder jou (zie punt 2) en jij bent ziek. Dus, ben dan ook ziek. Geef je eraan over. Je hersenen hebben kortsluiting gemaakt en daar ondervind je de gevolgen van.
 4. Doe dingen die je energie geven
  Het is een vreemde overtuiging in de maatschappij: als je een burnout hebt, mag je ook niet met de hond naar het bos of met je kinderen naar de speeltuin. Maar, dat is nu juist wat je genezing zal bevorderen! Je bent namelijk alweer op het punt dat je naar buiten wilt (wat je ten tijde van punt 2 nog lang niet hebt en bij punt 3 misschien een beetje). Alles wat je doet waar je plezier aan beleeft zorgt voor een betere hartslag, een goede ademhaling en feromonen die je hersenen een seintje geven dat het leven fijn is.
 5. Zoek hulp
  Ik bedoel niet de hulp die je vanuit je werkgever krijgt opgelegd, maar hulp waar jij je fijn bij voelt en wat je helpt om niet opnieuw op een burnout af te stevenen. Je partner of beste vriend(in) kan wellicht een steun zijn, maar belangrijk is ook om aan jezelf te werken. Naar jouw " ik" te gaan en te zorgen dat je leert voor jezelf te zorgen (of zoals ik in mijn therapie leerde: lief zijn voor jezelf). Een persoon met een burnout staat namelijk zelden voor zichzelf klaar maar is altijd bezig met het grotere geheel: het gezin, het werk, de groep, de maatschappij...maar niet " ik". Dat lijkt namelijk heel egoistisch: alleen met jezelf bezig zijn. Maar, je zult merken dat als je eenmaal leert om lief voor jezelf te zijn, de wereld helpen een heel stuk makkelijker wordt!
 6. Burnout laat zich niet dwingen
  Hoewel mensen die nooit een burnout hebben gehad denken dat je best wel naar een oplossing gepusht kan worden of dat medicatie genoeg is om " je van je luie reet af te krijgen en weer gewoon aan het werk te gaan", is dat statement er eentje voor mensen die absoluut niet begrijpen wat een burnout is. Nu je bij punt 6 bent aangekomen en punt 1 tot en met 5 goed in je geheugen hebt geprint, weet je ook dat niemand jou meer op andere gedachtes laat brengen.
 7. Wees spaarzaam met medicatie
  De verleiding is groot: je voelt je immers rot, depressief, gepijnigd en hebt zelfs fysiek pijn. Het is makkelijk om aan de paracetamol te gaan of de anti depressiva. Maar, voor je herstel zal dit niet helpen. Sterker nog: het kan ook tegenwerken. Wees daarom spaarzaam met medicatie en overleg met je huisarts om niet meer, maar juist minder medicijnen en hoe je het goed en vestandig kunt afbouwen.
 8. Ga op meditatiecursus
  Ach ja, daar hebben we er weer eentje: de zweefkezen toer voor de uitgevallen werknemer! Ja en nee. Ja, je gaat op de zweefkezen toer en nee je gaat niet op de zweefkezentoer. Meditatie is namelijk niets anders dan leren je lichaam te ondersteunen op een goede manier. Je ziel is een onderdeel van je lichaam en elke vezel daarin en elke gedachte, werken samen met elkaar. Dus, als je jouw psyche op orde kunt brengen, kan het je lichaam ondersteunen. De helende kracht van je eigen lichaam is groter dan het doet vermoeden. Het is dan ook raadzaam om hier dieper in te duiken en mee aan de slag te gaan. Feitelijk is het een soort " leer jezelf kennen" en terugkomend op punt 5: leren om lief voor jezelf te zijn.
 9. Pak je leven op
  En dat lijkt simpel, maar als je doorgaat met het leven voor je burnout, zit je binnen no-time weer op de bank. Je pakt dus enkel nog op wat je nodig hebt en wat voor jou fijn voelt en je laat los wat jou niet meer verder brengt, niet past bij je hernieuwde ik, of waar je niet blij van wordt. Dat kan vanalles zijn of juist niet, dat is helemaal aan jezelf en jouw voorkeuren. Soms is een verhuizing goed, een andere baan, een nieuwe hobby en soms is het juist goed om je baan als nieuwe ik weer op te pakken en te voelen hoe het veranderd is nu je hebt geleerd om lief voor jezelf te zijn. Omring je met positiviteit en laat alle negatieve kanten los, blijf daarin zeker ook waakzaam op je hartslag en ademhaling.
 10. Plan Me-time momenten
  Tot slot, als je eenmaal weer een beetje alles op de rit hebt: zorg minimaal een keer per week voor een me-time moment waarin je mediteert, je hobby uitoefent, rust inplant enzovoorts. Laat heel even de wereld tot stilstand komen om daarna weer in die stroomversnelling te gaan. Wees lief voor jezelf!
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties