Is marktplaats nog wel voor de particulier?


Al lange tijd erger ik me aan marktplaats. Het is niet meer wat het geweest is en het lijkt steeds erger te worden. Kon je vroeger als particulier eindeloos al je spullen te koop aanbieden en goed verkopen, tegenwoordig wordt je weggedrukt door betalende adverteerders en zelfs de grote jongens zijn rijkelijk vertegenwoordigd op marktplaats. Daarnaast moet er steeds meer betaald worden als je een bepaald artikel te koop aanbied.

Laatst nog wilde ik twee paar nieuwe schoenen te koop aanbieden, Niet dus, een paar was gratis het tweede paar moest ik voor betalen omdat ze nog nieuw zijn! WAT? Dus deze maar aangeboden als zo goed als nieuw. Nadat ik de advertentie geplaatst had verdween ik binnen enkele seconden al naar pagina 5 en weer een paar seconde later op pagina 12 en de daling zetten razend snel in. Nu kijken we met zijn alle vaak de eerste 5 pagina's en dan is onze interesse alweer weg. Dus mijn schoenen zijn nooit gevonden, wel geteld heb ik 2 mensen gehad die mijn advertentie hadden bekeken. Wel kon ik met een betaling aan marktplaats mijn advertentie boven aan laten zetten, nee marktplaats!! Ik vroeg 20 euro voor mijn nieuwe schoenen die ik nooit gedragen had en een betaalde plaats op de eerste pagina betekend dat ik nog maar een paar euro voor mijn schoenen ontvang mits ze uberhaupt verkocht worden.

Andere vergelijkbare advertenties hadden het zelfde probleem, weinig kijkers en al helemaal geen biedingen. Maar de betaalde advertenties staan keurig op de eerste 3 pagina's en het zijn allemaal nieuwe producten. Vaak kun je er geen bod op doen of direct kopen, nee je kunt kijken in hun webwinkel en daar overgaan tot een aankoop. 

In het begin was marktplaats leuk en keek ik er uren rond wat er allemaal werd aangeboden. Nu, nee ik ben er klaar mee. Maar er zijn nog meer redenen waarom ik er niet meer kom. Ik zal er een paar noemen.

Onzin biedingen

Hoe vaak ik het ook bij mijn advertenties schreef, onzin biedingen worden niet beantwoord of verwijderd, toch zijn er een groep mensen die het proberen. Ze hopen dat je het item welke je te koop aanbied niet verkoopt en uiteindelijk overstag gaat en toch genoegen neemt met een beetje. Ik heb mezelf nooit laten verleiden en het item verwijderd van marktplaats om het op een later stadium gewoon nog eens te proberen.

Afdingen na prijsafspraak

Wat ik ook meerdere keren heb meegemaakt dat je akkoord gaat met de verkoop, vaak een wat lager bedrag dat je in de eerste instantie wilde, de koper aan je deur komt en meteen al begint met afdingen op de afgesproken prijs. Heel irritant!! En nee ik ga er niet op in, afspraak is afspraak. Een keer verkocht ik 4 teak houten tuinstoelen nog in prima conditie maar de koper had er van alles op aan te merken. Hij wilde dan ook minder betalen. Nou mooi niet dus, ze werden al zeer goedkoop aangeboden en meer deed ik gewoon niet van de prijs af. De man betaalde uiteindelijk het afgesproken bedrag, gooide de stoelen in zijn auto, ging niet zachtjes, en reed al vloekend weg.

En maar wachten tot de bieder komt

Iets wat de meeste wel herkennen. Thuis wachten op de koper na eerst over en weer gemaild te hebben in een vriendelijke mail wisseling waarin de prijs, datum en tijdstip van ophalen netjes met elkaar wordt afgestemd. Je zorgt dat je geen afspraken hebt, zet de spullen klaar, pakt ze eventueel in en dan begint het wachten. Uiteraard ben je al ruim op tijd beschikbaar want het kan altijd gebeuren dat de koper iets vroeger is. Maar misschien wel keurig op tijd of iets later als het verkeer tegen zit. Na twee kopjes koffie begin je te ijsberen want er is nog niemand en je hebt na de ophaal afspraak ook nog andere verplichtingen. Er stopt een auto voor je deur, je haalt opgelucht adem, oke een half uurtje te laat moet kunnen, bestuurder stapt uit en loopt naar de buren. Diepe zucht weer zitten. Wederom een auto, we zijn 45 minuten verder, man stapt uit lijkt jouw richting op te komen, yes gelukkig, maar helaas ook deze man loopt uiteindelijk naar een andere woning. Een uur verder, computer aan, is er misschien een mail? Nee niets, prima dan zelf even een mail sturen. Geen reactie terug, telefoon wordt niet beantwoord en jij zit daar gewoon twee uur voor niets je leven weg te gooien. Twee uur waarin je zoveel had kunnen doen, want de vriendelijke koper, daar heb je nooit meer wat van gehoord.

Het werk en de opbrengst

In vroegere dagen was ik uren bezig om al mijn spullen die ik wilde verkopen te fotograferen een mooie omschrijving te bedenken en alles te plaatsen. In deze begin dagen was het dan ook meer dan waart maar nu? Nee, ben ik uren bezig en dan krijg ik wel geteld 1 bod op een tas van €5 euro. Deze moet dan ook nog opgestuurd worden, betekend inpakken en naar het postkantoor brengen, dus geen verdiensten maar verlies als al je andere advertenties verder geen verkopers hebben. 

En dit zijn nog maar een paar redenen waarom je mij niet meer ziet op marktplaats. De vele slechte recensies die je leest wordt je ook niet vrolijk van, neem de oplichters, was het vroeger een hele kleine kans dat je bij een oplichter uitkwam nu is de kans vele malen groter geworden. Zo groot dat er zelfs websites bestaan met hierop de account waar je alert moet zijn. Uiteraard worden er dagelijks nieuwe accounts door deze oplichters aangemaakt dus voorzichtigheid is geboden. 


Op facebook en straks misschien ook wel op Yoors, vindt je plaatselijke groepen waar men spullen te koop aanbied. Niet dat dit allemaal 100% is, maar de kansen zijn wel vele malen groter dan dat je iets bij marktplaats aanbied. En ja ook hier vindt je oplichters echter worden deze eerder ontmanteld en zijn ze iets beter traceerbaar. 

Ik ben benieuwd hoe jij over marktplaats denkt. Ben je net zo negatief als mij of ben jij iemand die nog steeds enthousiast is?