Coronamaatregelen verwarrend en niet duidelijk


Coronamaatregelen verwarrend en niet duidelijk.

Al sinds de uitbraak van het Coronavirus in China volg ik het virus op de voet. Toen niet beseffend dat het zou leiden tot een wereldwijde uitbraak maar omdat ik dacht: "Lieve help, het zal je maar gebeuren". Ik behoor dan ook niet tot de mensen die het virus niet serieus namen of het onderschat hebben. Dat het echt serieus was dat was mij al vrij snel duidelijk. Toen brak het uit in Italië en toen begon ik me wel echt zorgen te maken omdat ik het gebied ken waar de uitbraak plaatsvond en ik legde dat gebied naast het gebied waar ik woon en dacht "als het daar zo op deze manier kan rondgaan dan zal dat hier niet minder worden" en dan keek ik alleen nog maar naar de geografische indeling van de steden en dorpen daar en hier. En vanaf het begin van de maatregelen houd ik mij er keurig aan. Al verbaasde ik me er wel over dat de landsgrenzen weer gingen gelden. Toen hier net over de grens maatregelen werden genomen omdat het Covid-19 virus er "geland" was eindigden die maatregelen aan de grens en ik vroeg me af of het intelligente virus ook zo intelligent was om de landsgrenzen te respecteren en er niet overheen te gaan. Ik had het logischer gevonden als men een cirkel getrokken had rondom de plek waar men Covid-19 aangetroffen had en dat men grensoverschrijdend te werk was gegaan. Ik denk dat Limburg dan niet zo getroffen zou zijn zoals nu het geval was geweest. Covid-19 is slim maar voor landsgrenzen heeft het weinig respect.

En hoewel ik al behoorlijk Coronamoe ben volg ik bepaalde aspecten natuurlijk nog steeds en ik verbaas me steeds meer over bepaalde zaken. Nu moet ik toegeven dat ik het met mijn gezin niet slecht doe en dat ik denk dat dit voor een groot deel komt door de manier waarop wij ons leven aan het leiden waren voor de uitbraak. Dus heel veel zaken waar mensen nu mee geconfronteerd worden "raken" ons niet persoonlijk maar dat wil niet zeggen dat ik niet de worsteling zie die andere mensen doormaken en ik eerlijk gezegd begrijp ik bepaalde zaken ook heel goed. Ik had verwacht dat veel mensen zichzelf tegen zouden komen en dat is ook zo. Als materialisme belangrijk voor je is en dat valt nu weg "welk levensdoel heb je dan nog?" en als je sociale leven je identiteit bepaald en dat valt weg wie ben je dan nog? Dat geldt ook voor mensen die aan hun baan een bepaalde status koppelden etc. Mensen worden teruggeworpen tot de basis van het bestaan en hoe verder je daar vanaf stond voor Corona hoe moeilijker zij het hebben nu. Als je dacht boven een ander te staan dan merk je nu dat je "afgestraft" wordt en dat is moeilijk dealen vooral als je je niet of weinig bezig hebt gehouden met wie je nou echt bent en wat je echte "waarde" is voor de mensheid dan kan ik me heel goed voorstellen waar deze mensen mee worstelen.

Maar behalve de persoonlijke worstelingen zie ik ook de worstelingen van mensen met de coronamaatregelen. En ik begrijp dat mensen er mee worstelen want ze zijn niet duidelijk en vaak ook ronduit verwarrend. Ik zal aangeven wat ik bedoel.

1. "Mensen gaan massaal naar het strand, het bos of de woonboulevard". Het draait even om het woordje MASSAAL. Het gebruik van dat woordje massaal klopt namelijk niet in mijn optiek. Mensen gaan niet massaal ergens naartoe. Mensen gaan met hun partner of alleen of met het gezin naar het strand etc. Het stelletje dat even denkt een strandwandeling te maken of een keuken gaat uitzoeken gaat met zijn tweetjes. Zij weten niet dat op hetzelfde moment ook andere mensen even een wandelingetje willen maken of ook een bankstel of vloerbedekking willen uitzoeken op de woonboulevard. Ik ga er vanuit dat zij geen klachten hebben waardoor zij binnen moeten blijven en dus MOGEN zij ook gaan. En dat gaat dan ook op voor alle andere stelletjes, individuen en gezinnen die erop uittrekken. In Nederland is gekozen voor een intelligente lockdown maar als mensen de regels volgen dan houdt dat nog niet in dat zij telepathische gaven hebben en weten wat iemand anders gaat doen. Dat dan veel mensen naar het strand gaan of naar het park dat is dan niet zo gek. Ik vind het gek dat we inmiddels nog niet de conclusie hebben getrokken dat wij de natuurgebieden misschien niet goed ingedeeld hebben in Nederland. Ik woon in een gebied waar ruimte genoeg is qua groen en natuur terwijl ik ook in een gebied woon waar relatief veel mensen wonen maar als je in de Randstad in de grote steden woont dan lijkt me dit een ander verhaal. Het zou oneerlijk zijn als ik met een dakterras en een tuintje en genoeg groen om me heen ga wijzen naar de mensen die dat niet hebben en die op een mooie dag met het gezin die ruimte gaan opzoeken. Hetzelfde gaat op voor de woonboulevard. In Nederland is ervoor gekozen om woonwinkels te centreren en vaak is het zo dat de betaalbare en grote winkels bij elkaar zitten op zo'n woonboulevard. Waar moeten de mensen die een keuken of meubels willen aanschaffen dan naartoe? De winkels zijn open dus mensen mogen er ook naartoe gaan en wederom geldt zolang zij zich aan de regels houden dan doen deze mensen niks verkeerd. Dat ik niks nodig heb en dus niet hoef te gaan en daarom dus niet op een woonboulevard te vinden ben wil niet zeggen dat ik andere mensen ook niks nodig hebben.

2. De anderhalve meter samenleving is ook zoiets. Ik mag in mijn eigen huis of tuin 2 mensen die niet bij mijn huishouden horen op bezoek hebben maar dan moeten wij wel anderhalve meter afstand tot elkaar bewaren. Als ik in een park zou gaan zitten dan zit ik met heel wat meer mensen bij elkaar - natuurlijk op anderhalve meter afstand - en dan is er niks aan de hand. Gaan mensen met 10 buren of vrienden voor hun voordeur zitten en ze plaatsen de stoeltjes 1,5 meter uit elkaar dan is dat prima maar als je datzelfde wilt doen aan de andere kant van de voordeur dan mag dat niet. Dat is toch ook vreemd. Ik snap wel dat mensen hier kriebelig van worden en ongeduldig.

3. De tandarts en de kapper. Waarom mag de tandarts en de orthodontist wel weer aan het werk en de kapper niet. De argumenten dat het ene beroep belangrijker is dan het andere beroep vind ik een discutabele reden. Dat de een wel al gewend is om met mondkapjes te werken en de ander niet ook trouwens want ik heb kappers op tv voorbij zien komen die prima manieren bedacht hadden om de klant en zichzelf te beschermen maar dan nog mogen zij niet aan de slag. Je kunt zeggen dat de kapper niet noodzakelijk is, tsja, dat zou je inderdaad kunnen beweren en voor mij persoonlijk staat de kapper bezoeken niet heel hoog op mijn prioriteitenlijstje maar dan kan het voor andere mensen wel belangrijk zijn. En toen ik eindelijk groen licht kreeg dat de verplaatste tandartscontrole voor mij en mijn kinderen door zou gaan was ik in de zevende hemel, het voelde haast als een gezinsuitje, maar ik ken genoeg mensen die al jaren niet bij een tandarts zijn geweest dus blijkbaar staan het 2 jaarlijkse controle bezoekjes bij deze mensen niet heel hoog op hun prioriteitenlijstje. Het is moeilijk uit te leggen.

4. Wel of geen mondkapjes is het volgende voorbeeld. Hoe kunnen ze beweren en blijven volhouden dat mondkapjes niet zinvol zijn? Terwijl in andere landen daar heel anders over gedacht wordt. Okay, de beste bescherming bieden de medische mond-en neuskapjes en daar is een te kort aan en dat die naar de mensen die ze de hele dag moeten dragen gaan is natuurlijk goed maar aan de andere kant zijn zelfgemaakte mondkapjes die de mensen kunnen wassen op 60 graden en waar een filtertje in geplaatst kan worden voor de gewone man en vrouw voldoende beschermend. Tenminste dat lees ik overal. Waarom moeten in andere landen de mensen ze wel dragen als ze naar de winkel gaan of het openbaar vervoer gebruiken of soms zelfs als ze zich buitenshuis bewegen en wij niet? Begrijp me niet verkeerd maar ik wil ook liever zo'n ding niet op maar ik vind het verbazend hoe verschillend de adviezen zijn. Ik begrijp ook niet hoe het kan dat de zienswijzen zo kunnen verschillen bij mensen die toch dezelfde studie hebben afgerond en in hetzelfde werkveld opereren. Voor de zekerheid heb ik getest of ik mondkapjes kan maken zonder te naaien en het is gelukt en er kan een filtertje in geplaatst worden. De reden hiervoor is dat ik aan de Duitse grens woon en als ik daar even een boodschapje zou willen halen dan zal ik er eentje op moeten hebben en hoewel ik nu niet in België kom worden ze daar ook verplicht en ik hoop echt dat binnen niet al te lange tijd wij gewoon weer die grenzen over mogen dus dan wil ik ze wel al klaar hebben liggen. Ik vind dit maar verwarrend. En als ik eerlijk ben dan heb ik wat dit aangaat op dit moment meer vertrouwen in de zienswijze van Duitsland dan in de zienswijze van Nederland. Ook vraag ik me af of Nederland nog overstag zal gaan of dat zij stug blijven volhouden. Of gaan ze er vanuit dat de Belgen en Duitsers die naar Nederland komen ons wel zullen beschermen met hun mond- en neuskapjes. Soort van groeps immuniteit maar dan net even anders?

5. Wij gaan hier voor groepsimmuniteit en daarom hebben wij een intelligente lockdown. Wat zei Rutte in een van de eerste persconferenties ook alweer, 50 tot 60% van de mensen zou ziek moeten worden. Later werd dat genuanceerd: "Het doel van het beleid is om ervoor te zorgen dat de intensive care het aantal zieken aan kan, dat ouderen en kwetsbaren beschermd worden". Het doel was natuurlijk niet om mensen te besmetten ......... waar gaan we nou eigenlijk voor? De IC's moeten niet overbelast worden (logisch) maar om groepsimmuniteit op te bouwen moeten toch echt voldoende mensen besmet worden met Covid-19 anders kan er nooit sprake zijn van immuniteit totdat er een vaccin gemaakt is dat werkt. Ik snap wel dat mensen hier de weg kwijt raken.

6. Kwetsbare ouderen ............. wie zijn dat dan? Ik geloof dat nu de leeftijd 70+ gehanteerd wordt maar was 65+. Kwetsbare ouderen zijn de mensen die de leeftijd hebben van 70+ omdat zijn een grotere kans hebben op een ernstig verloop van een corona infectie en dus tot de risicogroep behoren. Dit is duidelijk lijkt mij. Dat het ziekteverloop ernstiger is bij mensen met een hogere leeftijd is aangetoond inmiddels. Maar dan heb je nog een onderscheid tussen oudere mensen die zelfstandig wonen en de oudere mensen die niet zelfstandig wonen en daar gaat het scheef lopen. De mensen die zelfstandig wonen mogen mensen bezoeken en bezoek ontvangen als ze zich aan de regels houden die voor iedereen gelden maar de mensen die in een verpleeghuis wonen dus niet. Het trieste is dat daar de deuren dichtgingen om ze te beschermen maar dat veel mensen daar toch ziek zijn geworden en overleden zijn. En zij hebben niet zelf het virus ergens bij een feestje of tijdens een vakantie "opgehaald". Ik begrijp dat tegen deze ongelijkheid weerstand is. Ik begrijp ook de onduidelijkheid die er leeft als aan de ene kant de juffen en meesters van bijna pensioengerechtigde leeftijd in mei weer voor de klas moeten gaan staan op basisscholen omdat kinderen een relatief kleine rol spelen in de verspreiding van het virus terwijl die kindjes oma's of opa's niet mogen bezoeken in het verpleegtehuis.

Ik blijf met liefde binnen hoor daar gaat het mij persoonlijk helemaal niet om. Maar ik krijg ongelooflijk de kriebels van de sfeer die ontstaan is in Nederland. De wijzende vingertjes naar mensen die niks verkeerd doen maar die het anders doen dan een ander. Ik kan nog wel 'tig voorbeelden noemen van zaken die onduidelijk en verwarrend zijn (studentenhuizen waar mensen niet als huishouden gezien worden, wel of niet overdraagbaar mens-dier, wel of niet overdraagbaar door de lucht, eerst onderzoek afwachten en dan nemen we beslissing en dan toch eerder beslissen etc) voor mensen en als ik objectief kijk naar de gang van zaken dan begrijp ik heel goed dat er steeds 2 kampen ontstaan op basis van wat er verteld wordt. De intelligente lockdown is helemaal niet zo slim. Een totale lockdown is natuurlijk stukken vervelender en ik zelf ben blij dat ik een wandelingetje kan maken en zelf kan bepalen wanneer ik naar de winkel ga maar een totale lockdown is wel duidelijker voor de mensen dan onze intelligente lockdown. Ook dat steeds dingen 'misschien' mogelijk worden met een per 'dan en dan' helpt natuurlijk ook niet.

Ik kan echt heel goed als een kluizenaar leven en ik vind dat gespeculeer al lastig dus dat mensen die niet in de wieg gelegd zijn voor het kluizenaarschap hier echt helemaal tureluurs van worden: begrijpelijk. Mag er alsjeblieft eindelijk eens duidelijkheid komen en als je die niet kunt geven zeg dat dan of zeg helemaal niks.

| header: pixabay Alexandra_Koch|

#coronamaatregelen#covid -19

DidI'ms world

More