Duurzaam mondmasker beter voor je portemonnee dan wegwerpmondmasker


Duurzaam mondmasker beter voor je portemonnee dan wegwerpmondmasker

Zoals ik al aangegeven heb in mijn vorige blog ga ik VOOR mondmaskertjes voortaan. Nu was ik al begonnen met mondmaskertjes maken die dubbellaags zijn en waar je een filter in kunt doen maar aangezien ik niet van naaien houdt en ik er flink wat moet hebben i.v.m. grote gezin besloot ik om toch ook maar eens te kijken naar een alternatief. Duurzaam en herbruikbaar zijn een eis en natuurlijk ook bescherming. Meer bescherming dan een wegwerpmondmasker. Ik heb het niet zo op die wegwerpdingen. Daarbij vind ik ze vrij prijzig dus liever een investering die uiteindelijk goedkoper is. Wil je lezen wat mij over de streep getrokken heeft om toch voor het gebruik van een mondmasker te gaan lees dan even de onderstaande blog: 

Ik stuitte in eerste instantie op het volgende mondkapje van The Fashion Filter. The Fashion Filter is een online pop-upwinkel die is geïnitieerd door de Fashion Tech Farm, LABELEDBY., By-wire.net. Ondersteund door TU / e, Vlisco en Big Impact. Ze willen bijdragen aan de sociale acceptatie van het dragen van gezichtsmaskers in kritieke tijden als deze. En ik moet bekennen dat zij mooie mondmaskers maken. Wat ik ook wel belangrijk vond was dat zij produceren op bestelling, wat resulteert in: Geen overstock, Geen extra afval, Aanpasbare ontwerpen. Zij adviseren om het buitenmasker minimaal elke dag op 60 graden te wassen en om het binnenfilter weg te gooien! (Dat laatste is minder vind ik) The Fashion Filter gezichtsmaskers zijn ontwikkeld in het Material Experience lab op de Fashion Tech Farm en lokaal zijn geproduceerd in Eindhoven. Dit is natuurlijk wel een goede zaak.

duurzamemondmaskers

Ik vind het echt hele mooie maskers. Maar ze zijn voor mij iets te prijzig. Ik moet er minimaal 14 hebben (zodat ik voor elk persoon in mijn huishouden er 2 heb) en bij een prijs van 35,95 euro per masker wordt dat wel een heel duur grapje. 3 filterinzetstukken voor eenmalig gebruik voor het Fashion Filter gezichtsmasker kosten 9,95 euro. 

"De materialen voor het Fashionfilter en de inserts zijn zorgvuldig geselecteerd en getest. We vonden de perfecte combinatie van hydrofobe en hydrofiele materialen, waarvan bewezen is dat ze beter zijn dan katoen. Het inzetstuk is opgebouwd uit 3 lagen non-woven (PP80, Viscose, PP20). Het buitenste non-woven materiaal van de insert heeft dezelfde functionaliteiten als medische maskers, maar kan vanwege de beige kleur niet gebruikt worden voor de medische sector. Zo maken we gebruik van de beste materialen, zonder gebruik te maken van materialen bestemd voor de medische sector."

Maar als ik er niet zoveel nodig zou hebben dan zou ik echt wel voor zo'n maskers gaan (eentje dan) want laten we eerlijk zijn, de prijs haal je er door veelvoudig gebruik echt wel uit. De foto's hierboven komen van de site van The Fashion Filter en mocht jij willen zien wat ze nog meer hebben klik dan even HIER.

Wat ik ook absoluut een mooi mondmasker vind zijn de maskers van Captain Cork. Deze maskers zijn 100 procent vegan zijn en bestaan uitsluitend uit kurk. Deze mondmaskers zijn waterresistant, luchtig, wasbaar of af te koken, ecologisch en handgemaakt, diervriendelijk en duurzaam en je kunt er een filter in doen. Ze kosten 19 euro per stuk en een extra wasbaar filter kost 2,5 euro per stuk. Dat is te doen toch?! Dit filter zou je misschien ook wel kunnen gebruiken in het mondmasker van The Fashion Filter. Ik zou het in elk geval wel proberen/uitzoeken.  Als je er 10 besteld dan betaal je 171 euro. 

duurzamemondmaskers

Het leuke van deze maskers vind ik dat ze in meerdere kleuren beschikbaar zijn. Op de site zijn ook youtube filmpjes te bekijken waarin men laat zien hoe je het filter erin moet doen en hoe je ze kunt uitkoken.  Heel handig en niet verkeerd als je bedenkt dat dit toch een nieuwe materie is voor veel mensen incl. mijzelf. Captain Cork is een Belgisch bedrijf. 19 euro voor een masker dat je kunt hergebruiken is een prijs die te doen is en ze zien er nog leuk uit ook. Dat het filter ook uit te koken is vind ik een absoluut pluspunt. Dus voor 21,50 euro ben je in principe klaar (excl. verzendkosten). 

D e foto's hiernaast zijn van de site van Captain Cork gehaald en wil jij de maskers bekijken of de filmpjes bekijken kijk dan even HIER.

Ikzelf heb gekozen voor de mondmaskers van modemaker Luc De Maeght, bekend van kledingzaak Machteld en van zijn eigen ‘Share The Passion’-merk. Okay, dit klinkt heel chique maar als je nog nooit van Luc De Maeght gehoord hebt dan is dat helemaal niet erg, dat had ik ook niet namelijk. Wat mij prikkelde was toen ik het volgende las tijdens mijn zoektocht: “Het prikkelde me om op zoek te gaan naar een duurzaam en in Europa geproduceerd mondmasker. We weten intussen dat we zo’n maskers zullen nodig hebben voor een langere periode, om ons te beschermen tegen het virus. Voor mij was de uitdaging om een kwalitatief product te ontwikkelen, dat in Europa geproduceerd wordt en ook op het milieu een positieve impact heeft” zegt Luc de Maeght op HLN.be. De modeontwerper sprak daarop een textielbedrijf in Portugal aan, dat al langer ervaring heeft met textielproducten op basis van bamboe. “Het is een natuurlijk product, een grassoort die zich makkelijk voortplant en dus in ruime hoeveelheden beschikbaar is. Bovendien kan je textiel uit bamboe aan het einde van de levenscyclus gewoon composteren. Het is volledig biologisch afbreekbaar en dus een echt circulair product.” Dit is iets waar ik persoonlijk helemaal voor ben. En wat mij uiteindelijk over de streep trok waren twee punten. Het eerste punt was dat de mondmaskers een antivirale en antibacteriële nano-coating krijgen . “De ultrafijne laag zorgt ervoor dat ons Share The Passion-mondmasker voldoende doorlatend is om te kunnen ademen en tegelijk levert het een perfecte bescherming tegen het coronavirus”, zegt hij. “Dankzij de hoogwaardige kwaliteitseigenschappen van bamboe mag je dit masker tot 100 keer wassen in de wasmachine en kan je het steeds veilig blijven hergebruiken.” Of zoals zij het zelf samenvatten: Niet toxisch, Zeer effectieve bescherming, Compartiment voor extra filter, Eco vriendelijk, Oeko-Tex standaard, Gepatenteerde bio nano coating, Bio nano coating werkt ook anti viraal, Dermatologisch getest, Zacht, fris comfortabel draagcomfort, Pijnvrij ter hoogte van de oren, Permanente geur controle, Hygiënisch, Biologisch afbreekbaar, Made in Portugal with Love, WHO goedgekeurde anti bacteriële behandeling & Wasbaar op 60°c. Tsja, dan ben ik al halverwege hoor met deze termen.

duurzamemondmaskers

De mondmaskers zijn beschikbaar in twee kleurvarianten: ecru en zwart, met daarop het Share The Passion-logo. Nu heb ik zelf even getwijfeld over dat logo maar aangezien de maskers ook voor mijn kinderen zijn (5 pubers) leek me dit voor hen toch wel leuk. En wat mezelf aangaat. Wie wil de passie nou niet delen - grinnik - oftewel ik vond het toch niet zo erg als ik in eerste instantie dacht.

Het tweede punt dat mij over de streep trok was de prijs. De maskers worden per 5 verkocht en kostten 47,50 euro en het verzenden naar Nederland kost 9 euro. Ik heb 2 pakken besteld (dus 10 stuks) en heb daarvoor incl. verzendkosten 104 euro betaald.


Echter las ik op de site het volgende: "We zijn blij met jullie interesse voor de Share the Passion by Luc De Maeght mondmaskers. Talrijke consumenten en bedrijven kiezen voor duurzame mondmaskers. We worden overrompeld met vragen en bestellingen, en proberen deze zo snel mogelijk te behandelen. Ook het Portugese bedrijf dat onze maskers vervaardigt, kan de vraag nauwelijks nog aan. Het heeft nieuwe stofvoorraden moeten inkopen en zag zich geconfronteerd met hogere prijzen. Als gevolg hiervan, moeten we ook onze prijs voor de mondmaskers aanpassen. Voor elk nieuw order bedraagt de prijs nu 55 euro per pak (btw Inclusief), 11 euro/ stuk." Persoonlijk vind ik de prijsverhoging nog wel meevallen. 5 mondkapjes voor de prijs van 64 euro incl. verzendkosten is te doen voor een herbruikbare beschermende mondkapjes.

De foto's hierboven zijn van de site van Share The Passion gehaald en wil jij deze mondmaskers bekijken kijk dan even HIER.

Er zijn online heel veel herbruikbare mondmaskers te vinden maar deze 3 hadden om de redenen die ik hierboven beschrijf mijn voorkeur. Als je ze vaker gaat dragen dan mogen ze 1. best leuk zijn en 2. is enige bescherming ook wel wenselijk & tenslotte is de prijs ook niet onbelangrijk. Maar ik denk dat alle drie de voorbeelden uiteindelijk goedkoper zijn dan de wegwerpmaskers die eigenlijk aan geen van de 3 punten voldoen.

|header: pixabay jun7447  | #duurzamemondmaskers#modieuzemondmaskers#beschermendemondmaskers