×

Yoors


Inloggen
×

Yoors


#

0 volgers
notifications_noneadd
Hoe voorkom je als ouder(s) dat je kind schulden maakt?

Hoe voorkom je als ouder(s) dat je kind schulden maakt?


Gisteren keek ik naar het programma "Een dubbeltje op zijn kant" dat uitgezonden wordt bij RTL en ik vond het opvoedkundig een heerlijke aflevering om te kijken. Deze aflevering ging over de  jonge Richard en Jennifer en zij zitten diep in de schulden. Jennifer kreeg in haar jeugd alles wat ze maar wilde, en leerde daardoor niet wat de waarde van geld is. En Richard groeide op in een gezin met schulden. Ze 'vergeten' iedere maand hun vaste lasten te betalen. 

Heerlijk klinkt natuurlijk erg onaardig want het was verschrikkelijk hoe die twee er op financieel gebied voorstonden zeker als je bedenkt dat ze een gezamenlijke toekomst tegenmoet wilden gaan en nu al meer dan 15.000 euro aan schuld hadden. En dan ging het niet om een studieschuld, niet om een hypotheek of andere schulden die ook maar iets met een investering in de toekomst te maken hebben maar het ging om schulden gemaakt betreffende "hebbedingetjes" en "lekker leven" en het niet betalen van de vaste lasten. 

Ik had met ze te doen want ik realiseerde me ook dat als je niet geleerd hebt om met geld om te gaan dat het heel makkelijk mis kan gaan. Waarom vond ik het dan "heerlijk opvoedkundig" om te kijken vraag jij je misschien af? Nou omdat ik dit programma toevallig keek met een van mijn kinderen en ik bij deze aflevering de keuzes die ik maak in de opvoeding eindelijk met een voorbeeld kon toelichten. Ik kan wel tegen de kinderen zeggen dat je geld pas moet uitgeven als je het hebt en dat je dus moet sparen voor dure spullen maar een voorbeeld dat laat zien wat er gebeurd als je wel geld uitgeeft dat je niet hebt is toch net even makkelijker. En laat ik even helemaal eerlijk zijn. Soms is het ook gewoon lekker om te kunnen zeggen "Kijk en daarom zeg IK dus altijd". Aan het eind van de aflevering zag je dat met hulp van het programma ze maandelijks in de groene cijfers kwamen. 

Mijn kind had zo enorm meegeleefd met Richard en Jennifer dat hij het meteen rooskleurig voor ze inzag. Dat is natuurlijk ook een positieve uitkomst maar toen ik hem vertelde dat ze nog steeds een schuld hebben van 15.000 euro en dat die 600 en nog wat euro in de groene cijfers helemaal naar de schuldeisers moest gaan en dat ze dat dus de komende TWEE jaar moesten afdragen moest hij toch wel even slikken. Dat dit voor de komende twee jaar betekende dat ze dus nog steeds niks konden aanschaffen, geen uitjes konden maken, niet konden gaan trouwen , niet meer konden uiteten of naar de Mc toen zag ik dat hij het helemaal doorhad. Kijk en daarom denk ik dan: "Wat een heerlijk opvoedkundig hulpmiddel is deze aflevering". 

Je hebt het natuurlijk als ouder niet volledig in de hand of je kinderen later als ze zelfstandig zijn wel of geen schulden maken maar ik denk persoonlijk dat je wat dit aangaat wel het een en ander in hun rugzakje kunt stoppen. Wat kun je als ouder nou doen om kinderen inzicht te geven in geld en de waarde van geld? Want daar gaat het natuurlijk om volgens mij.

Leer kinderen om met geld om te gaan

Geef kinderen zakgeld en bespreek wat ze met dat zakgeld mogen doen. Ikzelf gaf ze zakgeld vanaf het moment dat ze beseften dat je met geld dingen kon kopen. In eerste instantie hadden ze een spaarpotje waar ze dit geld instopten maar dat werkte toch niet zo lekker bij ons dus ik heb toen een betaalrekening voor ze geopend waar ze ook een betaalpasje bij kregen. Het zakgeld werd vanaf dat moment overgemaakt en ik kon ze precies laten zien wat ze op hun rekening hadden. 

Het voordeel hiervan vond ik dat ze dus geen contant geld in handen hadden en dus was de stap om het met ze te hebben over sparen makkelijker. 

Geef je kinderen inzicht in je eigen inkomsten en uitgaven

Ik weet dat veel ouders dit gek vinden maar ik denk dat het goed is als kinderen zien dat je als ouders ook keuzes moet maken. Ze hebben vaak geen besef van geld. Zo had ik ooit echt een heel krap budget waarbij ik goed op de prijzen moest letten en ik herinner me dat mijn dochter toentertijd heel graag bepaalde zaken in het karretje zag verschijnen die ik eigenlijk echt niet kon betalen. Ik vertelde haar dit toen en haar reactie was: "70 euro is enorm veel geld" en dat was het natuurlijk ook voor haar.

Maar ik moest met die 70 euro nog 2 weken voedsel op tafel toveren en luiers kopen etc. ect. Ik besloot toen om mijn boodschappenlijstje aan haar te geven dat zij de boodschappen mocht doen. Dus met dat lijstje liep zij door de supermarkt en pakte wat erop stond en hier en daar nog wat extra's. Toen zij klaar was vroeg ik aan haar wat zij dacht wat al die spullen bij elkaar zouden kosten en zij dacht dat "dat beetje" ongeveer 25 euro waard was. Ik ben toen met haar gaan rekenen en we kwamen ver boven die 70 euro uit. Zij schrok daar enorm van. Samen zijn we toen alles terug gaan leggen en hebben samen opnieuw de boodschappen gedaan. Wat was ze trots toen we alles gekocht hadden en OOK nog geld over hadden. Door kinderen inzicht te geven leren ze de waarde van geld. Ook mogen mijn kinderen best weten dat ik ook moet sparen om op vakantie te kunnen gaan en dat ik soms bepaalde zaken niet doe omdat ik er geen geld voor heb. 

Maak zelf geen schulden

Dit klinkt misschien erg makkelijk maar ik ben een enorme voorstander van schuldloos zijn. Zeker na mijn scheiding was de kans erg groot dat ik enorm in de schulden zou komen en dat weigerde ik pertinent. Dus ik betaalde eerst de vaste lasten en van wat er over bleef deed ik de rest. Dat heb ik ook altijd aan de kinderen duidelijk gemaakt. Zo leerde ik ze het onderscheid tussen eerste levensbehoeften en de rest. Na mijn scheiding zat ik uiteindelijk alsnog met een enorme schuld die voornamelijk ontstaan was door advocaatkosten. Maar mijn eerste prioriteit was om die schuld af te lossen.

Hoewel het onmogelijk leek heb ik maandelijks een vrij hoog bedrag afgelost zodat de afbetalingstermijn flink korter werd. 

Laat ze geen geld lenen

Daarnaast weigerde ik om geld te lenen, van wie dan ook. Geld dat je niet hebt moet je niet uitgeven. Ook naar de kinderen toe ben ik daar strikt in. Ik leen ze in principe geen geld. Nu ze wat ouder zijn en een bijbaantje hebben en dus zeker is dat op een bepaalde datum het geld wel hebben om terug te betalen maak ik wel eens een uitzondering en leen ik wel of schiet ik voor maar ze moeten het altijd terug betalen. Dit om ze te leren dat geld lenen verplichtingen met zich meebrengt (zo nu en dan stort ik dat bedrag dan alsnog op een spaarrekening voor ze maar dat weten ze niet).

 Toen ze kleiner waren en wel eens iets groots wilden hebben dan moesten ze ervoor sparen. Of ik gaf ze de mogelijkheid om het voor de verjaardag bijvoorbeeld te vragen (waardoor ze meteen leerden dat je soms moet wachten voordat je iets hebt) of dat ze bijvoorbeeld geld konden vragen voor verjaardag. Toen ze heel klein waren betaalde ik ze wel eens voor klusjes (al vind ik ook dat kinderen ook in een gezin gewoon dingen voor elkaar moeten kunnen doen zonder dat daar geld tegenover staat, dat was dus steeds zoeken naar een middenweg). 

Leer/laat ze sparen

Sparen leren kan op meerdere manieren. Door geld aan de kant te leggen maar ook door na te gaan of ze iets wel echt willen hebben. Soms is het niet uitgeven van geld de beste spaarvorm. Leer ze om te aankopen uit te stellen, wil je het dan nog na een tijdje dan is het een goede uitgave, blijkt dat na 2 weken ze er helemaal niet meer aan gedacht hebben dan vraag of ze er echt geld aan willen uitgeven. Leer ze dat je geld maar 1 x kunt uitgeven.

Leer ze om op zoek te gaan naar de gunstigste prijs. Kun je besparen door het ergens anders te kopen? Kun je het misschien tweedehands aanschaffen?  Hoe zit het met uitverkoop en aanbiedingen? Het zijn allemaal manieren van sparen en besparen. En hebben ze een bijbaantje laat ze dan een bepaald bedrag aan de kant zetten. Hoeft niet eens voor de lange termijn maar voor "noodgevallen" is het ook wel handig als je iets achter de hand hebt: een vergeten verjaardag of dat entreekaartje dat je ongemerkt hebt opgegeten. 

Laat ze werken

Nu hoeven mijn kinderen niet te werken maar ik ben er wel een voorstander van het hebben van een bijbaantje. Op die manier leren ze dat geld niet zomaar op een bank verschijnt maar dat je daar inspanning voor moet leveren. Ik heb zelf gemerkt dat het uitgave patroon van mijn kinderen veranderde. Niet meteen maar wel nadat ze tegen wat tekorten aanliepen. Geld dat mijn kinderen verdienen mogen ze uitgeven aan wat ze zelf willen. Het is niet dat ik niks meer voor ze betaal maar vanaf een bepaalde leeftijd vind ik dat ze bepaalde zaken zelf mogen betalen.

Dit geldt dan met name voor zaken als uitgaan en verjaardagen van vrienden en vriendinnen. Natuurlijk gaat dit regelmatig niet volgens planning want opeens zo veel geld hebben zorgt ook voor verleidingen. Ze heb ik laatst met een van mijn kinderen eens uitgerekend waar zijn geld aan opging. Samen zijn we toen eens gaan zitten om zijn afschriften te bekijken. Bleek dat twee derde van zijn zelf verdiende geld wordt achtergelaten bij de snackbar en de supermarkt. Even een broodje halen in de pauze, even wat te drinken halen en even een snackje op de hand tikt behoorlijk aan als je dit regelmatig doet. Ik vind het wel prima dat dit nou fout gaat want zo hoop ik dat als het er later echt toe doet dat hij beseft waar het mis kan gaan en dat hij erop zal letten. Toch sneu als blijkt dat je zuurverdiende geld opgaat aan dat soort onnodigheden zeker als er alternatieven zijn zoals thuis brood smeren. En nog sneuer is het als blijkt dat je dat entreekaartje voor dat leuke feest al hebt opgegeten. 

Leer ze dat op ook echt op is

Dit heeft natuurlijk alles te maken met planning en dat is voor kinderen nog lastiger dan voor volwassenen en die vinden dat vaak al een hels karwei. Is je geld op dan kun je geen geld uitgeven. Lenen is geen optie en als je niet gespaard hebt dan heb je niks om op terug te grijpen dan wordt het dus gewoon wachten totdat er weer genoeg "in de kas" zit. Leer kinderen plannen om dit soort vervelende situaties te voorkomen. 

Zeg nee tegen je kinderen

Als ouder wil je natuurlijk dat je kinderen blij en gelukkig zijn en de neiging om het ze zo makkelijk mogelijk te maken kent denk ik elke ouder wel. Niet alleen ouders hebben te maken met groepsdruk. Dat begint al met het sparen van de voetbalplaatjes in de supermarkt. Of andere leuke acties die bedrijven in het leven roepen waar je als kind echt aan mee MOET doen.

Newsflash: dat hoeft helemaal niet.

Ook ik deed in het begin wel mee maar op een gegeven moment had ik 4 kinderen die alle vier mee wilden doen terwijl ze voetbal helemaal niet boeiend vonden. En toen dacht ik: "waar ben ik in hemelsnaam mee bezig?" en ik heb toen gevraagd wat ze met dat album van het jaar daarvoor eigenlijk deden? Niks! Dus nu moest ik dan weer gaan sparen voor iets waar ze niks mee gingen doen? Okay, dat was inderdaad wel een beetje vreemd. Wat een last viel van mij af. Je mag best "nee" zeggen tegen je kind. Zo leert je kind ook om "nee" te zeggen en zelf na te denken over zaken. Je maakt ze weerbaar tegen groepsdruk en daar doe je ze uiteindelijk een groot plezier mee. Hier komt natuurlijk ook weer het stukje inzicht krijgen in je financiën maar ook de vraag "waarom wil ik dit" om de hoek kijken. Kinderen willen alles hebben, natuurlijk willen ze dat maar ik denk dat het goed is om te leren dat alles willen hebben voor niemand mogelijk is. Soms dan hoor ik de kinderen ook wel eens vertellen dat die en die dat en dat gekocht heeft en dan weet ik dat daar een flinke lening aan ten grondslag moet liggen, of illegale inkomsten of …. of. Dit zeg ik dan natuurlijk niet maar ik vraag dan wel eens aan de kinderen hoe ze denken dat die mensen dat doen. Inmiddels beseffen ze wel dat niet alles wat blinkt goud is. En dat maakt ze weerbaarder.

De grootste uitdaging voor ons gezin staat nog voor de deur. Misschien niet de grootste maar het is wel een nieuwe uitdaging. 

Maak een begroting

Het bovenstaande is allemaal toepasbaar "onder moeders vleugels" maar als het goed is gaat dit jaar voor het eerst een van de kinderen het nest verlaten en dan zal moeten blijken of alles wat ze geleerd hebben en inmiddels ook toepassen ook iets is wat ze blijven toepassen. En om die overgang zo soepel mogelijk te laten lopen heb ik maanden geleden al een begroting opgesteld voor haar en met haar besproken. Om te beginnen heb ik een lijst gemaakt met wat er allemaal veranderd als je 18 jaar wordt.

Zowel voor mijzelf als voor haar. Wel zo handig om te kunnen afstrepen. Misschien heb je zelf een kind die bijna 18 jaar wordt. Check dan even de onderstaande post. Scheelt een heleboel uitzoekwerk: 

Natuurlijk kun je niet vooraf een exacte begroting maken maar met behulp van wat zoekwerk op google en de NIBUD richtlijnen denk ik dat het best mogelijk is om een vrij realistische begroting op te stellen van te verwachten kosten en verwachtte uitgaven als je gaat studeren. Ik heb met haar afspraken gemaakt over wat ik zal betalen ( dat is voor het eerste jaar het college/schoolgeld en enkele verzekeringen) en wat zij zal moeten gaan betalen. Ik heb haar inzichtelijk gemaakt wat ze aan maximale lening kan krijgen, wat ze waarschijnlijk aan aanvullende lening zal krijgen etc. Maar op basis van de begroting ook gekeken wat ze nou daadwerkelijk zou moeten lenen om van te kunnen leven zonder een maximale studieschuld te hebben daar is ook een bijbaan bij ingecalculeerd. Door de ene optie naast de andere optie te zetten en te vertellen wat dit voor gevolgen heeft na de studie krijgt ze een realistisch inzicht.  Hier kan zij zich nu alvast op voorbereiden. Ze weet dat zij als zij bepaalde zaken wil zij toch na haar examen meer zal moeten gaan werken, ze weet welke kosten er op haar af gaan komen (borg kamer bijvoorbeeld maar ook uitzet en inrichting) en dat geef in zekere zin ook rust. Al vind ik het heel spannend om de komende tijd en komende jaren te gaan ervaren of alles wat ik haar meegegeven heb ook vruchten zal afwerpen. Maar mocht het toch misgaan dan denk ik dat er genoeg in haar rugzakje zit om uit te putten om situaties zoals in het programma "Een dubbeltje op zijn kant" voor te zijn. 

| foto's: Pixabay: Capri23auto /  ID 422737 / aitoff  / janeb13 /geralt / nastya_gepp / ID 27707 / ID 1820796|

Reageren op een blog? Dat kan als yoorslid. Lid worden is gratis. Behalve reageren kun je dan ook bloggers volgen of zelf aan de slag als blogger. Je hoeft je alleen even hieronder aan te melden: 


Reinouw Poppe
Heel goed en duidelijk geschreven.
Een hele lange blog maar heel duidelijk allemaal.
En het is altijd heel goed om je kinderen van kleins af aan goed moet leren met geld om te gaan.
Onze jongste moest vroeger ook altij mee naar de spaarweek dus werd zijn spaarpot geleegt bij de bank ,nou dan was hij boos want hij dacht dat hij dan zijn centjes kwijt was haha.
Maar nu weten ze allebij goed met geld om te gaan.
Fijne middag
14-02-2019 14:31
14-02-2019 14:31 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Reinouw Poppe ah gossie, daar kan ik me wel een gezichtje bij voorstellen hahaha. 
14-02-2019 15:53
14-02-2019 15:53 • Reageer
Vinception
Ik vind dit een heel goede, duidelijke blog!

"Zo leerde ik ze het onderscheidt tussen eerste levensbehoeften en de rest." --> onderscheid ;) zonder 't'.

Het is wel een vrij lange blog, maar als je de tijd neemt om ervoor te zitten en het echt rustig door te lezen dan is dat helemaal niet erg. Superveel informatie!

Ik moet helaas wel lenen bij DUO, omdat ze een verkeerd peiljaar hebben gebruikt voor de inkomsten van mijn ouders heb ik geen recht op een aanvullende beurs terwijl m'n vader sinds 2016 arbeidsongeschikt is (verklaring kwam pas november/december 2018) en m'n moeder als parttimer dus als enige verdient, maar er ook hoge zorgkosten zijn voor m'n vader en m'n zusje ook 'studeert' (ze doet MBO en daardoor telt ze niet als student en krijgen m'n ouders voor haar nog kinderbijslag en daardoor heb ik geen recht op de aanvullende beurs. Hopelijk wel als zij 18 wordt, maar dat duurt nog een tijdje).
Maar ja, de studieschuld loopt daardoor wel op. Heb een tijdje twee bijbaantjes gehad, maar door omstandigheden kan ik voorlopig niet werken. Eigenlijk moet m'n lening bij DUO omhoog, maar dat wil ik niet omdat m'n studieschuld dan gelijk ook weer oploopt. En daar heb ik later last van.
Ik mag van mezelf niet meer dan 75 euro op de betaalrekening hebben staan. Ik heb daarnaast 4 spaarrekeningpotjes, studie, 'shoppen', onvoorziene kosten en leuke dingen. M'n zorgtoeslag maak ik elke maand over naar het studiepotje. Met m'n salaris (wat nu dan dus weggevallen is), vulde ik het potje 'shoppen' (waar ik kleding/boodschappen/huishoudspullen etc van 'mag' kopen) en het potje onvoorziene kosten. Als die potjes mijn doelbedrag gehaald hadden, ging de rest naar 'leuke dingen' (theatertickets, vakantie, concerten etc.). Toen ik nog op de middelbare school zat, ging m'n salaris voor het grootste gedeelte naar m'n studiespaarrekening. Daar ben ik nu heel blij mee.
Op m'n rekening blijft altijd max. 75 euro staan. Daarvan betaal ik m'n NS-abonnement, m'n telefoonrekening, m'n reiskostenverzekering en dansen. M'n zorgpremie en collegegeld probeer ik in 1x te betalen door daarvoor te sparen (het is goedkoper om die in 1x te betalen, scheelt voor collegegeld €25 en voor m'n zorgpremie zo'n €40, nou dat is toch weer een maand NS-abo, telefoonrekening en dansen). Boodschappen enzo koop ik ook daarvoor (probeer onder de 10 euro per week te blijven), pas als die 75 euro echt op is mag ik bij m'n spaarpotje. Van m'n geld dat van DUO binnenkomt, gaat 3/5e direct naar m'n huisbaas voor de kamerhuur. Maximaal 75 euro blijft dan op m'n rekening staan, de rest gaat naar het spaarpotje voor m'n studie. Dat is een beetje hoe ik m'n financiën regel. Ik wil geen schulden, maar ik heb toch al wel een (vind ik) hoge schuld bij DUO. Dat is best wel naar. Ik wilde de lening omlaag doen, maar ja, toen kon ik ineens niet meer werken. En als twee bijbaantjes ineens wegvallen, is dat best kut.

Ik vind het goed dat je je kinderen zo met geld om leert gaan! Goed dat ze de waarde van geld leren kennen.

Nogmaals: hele duidelijke blog. Goede tips ook. Bedankt!
13-02-2019 23:13
13-02-2019 23:13 • 2 reacties • Reageer
DidI'Ms world
Vinception ik vind het verstandig dat jij je lening niet omhoog laat gaan zolang je het kunt redden. Dat doe je goed. Vervelend dat je baantje weggevallen is maar weet je dat er ook weggeefgroepen zijn op FB en ruilgroepen? Misschien handig voor je kleding, boodschappen en huishoudartikelen. Vergeet de kringloop dan ook niet. Misschien kun je bij vrienden en familie eens neuzen of zij spullen hebben die je zou kunnen verkopen op de rommelmarkt. Zij hoeven het niet weg te gooien en verdient nog iets bij met een beetje mazzel. Het seizoen begint binnenkort weer. 

Als de peildatum niet klopt of als de situatie veranderd is dan kun je bezwaar maken. Heb je dat al gedaan? Het is altijd het proberen waard. Als jij die verklaring nu hebt dan zou het best kunnen dat ze het herzien. Ik zou het zeker proberen. 
14-02-2019 11:06
14-02-2019 11:06 • Reageer
Vinception
DidI'Ms world Ja, klopt, ik ben op de hoogte van weggeefgroepen/ruilgroepen etc. Ongeveer de helft van de meubels in m'n kamer komen daar vandaar. Kleding heb ik in ieder geval voorlopig genoeg, dus dat scheelt. En boodschappen enzo, op de dag zelf halen is handig met kortingsstickers enzo (ivm 'weggooien is zonde') of AH Basic dingen enzo. 

We zijn al 4x in bezwaar geweest bij DUO. Maar elke keer wordt het bezwaarschrift afgekeurd, helaas. 
14-02-2019 23:44
14-02-2019 23:44 • Reageer
bijlenie
het goede voorbeeld geven , zorgen dat je kinderen zakgeld krijgen want ze moeten ook een beetje mee kunnen doen en laten zien dat dingen geld kosten en dat andere dingen geld opleveren. wij kijken bijvoorbeeld elke maand met de kinderen naar de energierekening . bewust zijn dat dingen geld kosten en ze af en toe verwennen mag dan ook best wel eens ! kinderen waar thuis geen schulden zijn komen zelf ook minder snel in de schulden blijkt uit onderzoek . Ik heb de meest schrijnende situaties gezien door schulden in mijn werk en vrijwilligerswerk zie ik zo vaak dat kinderen daar de dupe van worden ! heel triest maar het begint inderdaad met geen schulden maken !
Leerlingen hadden een aantal jaar geleden allemaal een klantenkaart van een grote winkelketen , handig mevrouw dan kan je shoppen zonder te betalen . een rekenles verder begrepen ze dat die broek met rente wel heel erg  veel duurder was dan wat er op het prijskaartje stond
13-02-2019 21:36
13-02-2019 21:36 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
bijlenie shoppen zonder te betalen ………. yep zo werkt het eigenlijk nooit hé. Ik denk ook dat je kinderen niet helpt door continue maar te doen alsof alles kan en alles makkelijk gaat. Geloof dat onderzoek wel. 
14-02-2019 11:12
14-02-2019 11:12 • Reageer
Madeleine
Nuttige blog!
Heb hem gedeeld 
13-02-2019 12:37
13-02-2019 12:37 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Madeleine thanks!
14-02-2019 11:13
14-02-2019 11:13 • Reageer
MereltjevanBrabant
Mooi blog, ik heb de uitzending ook gezien en dacht ook hebben ze van thuis dan helemaal geen verantwoordelijkheid voor hun daden/ uitgaven geleerd?
17-01-2019 17:53
17-01-2019 17:53 • 2 reacties • Reageer
DidI'Ms world
MereltjevanBrabant niet echt geloof ik. Het meisje vertelde dat ze alles kreeg wat ze wilde hebben van haar vader en als ze geen geld had dan kreeg ze wat toegestopt en de jongen komt blijkbaar uit een omgeving waar men veel met schulden te maken had. Ik denk dat je dan niet goed leert hoe het ook anders kan. Het is wel eens onderzocht dat mensen met weinig geld als ze veel geld opeens krijgen dat geld meteen uitgeven aan zaken waarvan ze denken dat ze bij tegenslag ze niet meer kunnen aanschaffen, bijvoorbeeld een extreem grote nieuwe tv. Zo van wat ik heb dat heb ik. I.p.v. bijvoorbeeld schulden af te betalen zodat ze daarna met een schone lei kunnen verdergaan. Ansich ook wel logisch geredeneerd vanuit die situatie. Niet handig anderzijds want dan blijf je in de vicieuze cirkel zitten. Ik heb wel met die mensen te doen hoor.
17-01-2019 19:09
17-01-2019 19:09 • Reageer
MereltjevanBrabant
DidI'Ms world Zeker en goed dat jij wel de tijd neemt om je kinderen te leren met geld om te gaan 
17-01-2019 19:23
17-01-2019 19:23 • Reageer
Marjolein
Hele goede blog!
17-01-2019 09:12
17-01-2019 09:12 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Marjolein dank je wel.
17-01-2019 09:28
17-01-2019 09:28 • Reageer
Aaricia Frans
Erg goed beschreven. Dit vind ik ook erg belangrijk voor kinderen. En ik ga dit ook zeker toepassen in mijn opvoeding. Dit heb ik ook mee gekregen in mijn opvoeding
16-01-2019 22:51
16-01-2019 22:51 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Aaricia Frans dankjewel. Ik denk dat je kinderen te kort doet als je ze niet serieus neemt. Laat ze vooral kind zijn maar neem als ouder je verantwoordelijkheid en daar hoort een stukje eerlijkheid t.a.v. financiën ook bij volgens mij.
16-01-2019 23:34
16-01-2019 23:34 • Reageer
Yvonne35
Wat een mooi duidelijk vethaal!
16-01-2019 17:29
16-01-2019 17:29 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Yvonne35 dankjewel en ik vind het fijn om te lezen dat het duidelijk is.
16-01-2019 23:33
16-01-2019 23:33 • Reageer
Ellie B
Altijd geleerd dat het geld niet zomaar komt aanwaaien, er moet hard voor gewerkt worden. En proberen elke maand wat over te houden. Dit heb ik ook weer doorgegeven aan mijn kinderen.
16-01-2019 15:54
16-01-2019 15:54 • 2 reacties • Reageer
DidI'Ms world
Weet je nog & Hartje ❤ ik begrijp ook best en ook die situatie ken ik dat je soms niks overhoudt of dat een maand langer is dan je lief is maar dan nog zal ik nooit mijn onafhankelijkheid willen opgeven voor materie. Wel fijn dat je ervaren hebt dat je kinderen de lessen overgenomen hebben van je.
16-01-2019 23:33
16-01-2019 23:33 • Reageer
Ellie B
17-01-2019 06:42
17-01-2019 06:42 • Reageer
Hans van Gemert
Mooie en duidelijke blog!
16-01-2019 14:47
16-01-2019 14:47 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Hans van Gemert fijn dat het zo overkomt. 
16-01-2019 23:31
16-01-2019 23:31 • Reageer
Michel gewoon michel
Ikzelf ben opgegroeid in een gezin met weinig geld. Altijd geleerd, werk voor je geld. Altijd alles zelf moeten betalen. 
Leerzaam maar toch ook een reden dat financiën altijd voor mij een heet hangijzer zijn. Altijd bang dat ik te kort kom. Arm ben ik niet rijk zeker niet en toch bedachtzaam met geld uitgeven. 
16-01-2019 14:45
16-01-2019 14:45 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Michel gewoon michel dat begrijp ik best. Ik vind ook dat je gewoon mag genieten van geld hoor, geef het uit en geniet er van maar maak altijd je eigen keuzes denk ik dan want andere mensen gaan het niet voor je oplossen als het misgaat. Dus zorg goed voor jezelf en dat kan ook heel goed met weinig geld. Maar ik denk persoonlijk wel dat je door schulden aan te gaan je een stukje vrijheid opgeeft en vrijheid is voor mij het allerbelangrijkste. Geen bezit kan daar tegenop maar dat gaat voor mij op en dat kan voor een ander heel anders zijn.
16-01-2019 23:31
16-01-2019 23:31 • Reageer