DE lijst invoeren. Hulp krijgen bij de opvoeding.


De lijst invoeren

Wij hebben "een dingetje" in het gezin. Er is een dochter die normaliter verbaal best al breed ontwikkeld is maar die op één vlak nogal beknopt is en een zinnetje heeft dat breed op te vatten is namelijk het zinnetje: "Dat lust ik niet". Dat zinnetje heeft meerdere betekenissen namelijk:
1. Ik heb geen zin om te eten.
2. Dat ken ik niet en ik wil het niet proberen.
3. Ik vind dat wel lekker maar nu niet.
4. Ik heb eigenlijk al te veel gegeten (gesnoept) en nu krijg ik niks meer op.
5. Dat ziet er anders uit dan normaal en dus wil ik dit niet eten.
6. Ik heb geen zin om dat nu te eten.
7. etc. vul maar een smoes in eigenlijk

Dit begint een beetje vermoeiend te worden en dat vind ik niet alleen maar de andere leden in het gezin vinden dit ook. Het enige wat echt niet gelust wordt zijn tomaten die niet verwerkt zijn volgens mij. Verder lust zij eigenlijk alles wel en iedereen weet dit ook.

Nu heb ik al de regel ingesteld dat zij voor het warm eten niks meer mag hebben dat via de mond genuttigd moet worden. Het grappige is om te merken dat er een big brother is die deze regel strikt bewaakt als zij niet thuis is, dat is al iets. (ze zitten op dezelfde school, samen op scouting etc.)

Maar nu heeft die big brother ook bedacht om een lijst te gaan maken waar alles op genoteerd gaat worden waarvan zij zegt het niet te lusten. Elke keer ............ en een lijst met wat zij dan wel eet. Met als doel om haar niks meer te geven wat zij niet lust .  Vandaag in de auto ving ik een stukje van een gesprek op dat daar over ging tussen die twee.

"DAT ga je niet op de lijst zetten hoor!!!!!"
"WEL want jij zegt dat je dat NIET LUST"
"Echt hoor, dat zet je NIET op de lijst"

Ik denk dat zij iets noemde waar zij nu op dit moment geen zin in heeft maar eigenlijk wel lust en nu bang is dat zij dat als het op die lijst komt niet meer te eten krijgt.

Nu vond ik dat idee van de lijst eigenlijk wel wat cru en overdreven maar toen ik net dat gesprekje aan het beluisteren was dacht ik: "hmmmmmm, zo'n lijst zou best wel eens kunnen gaan werken".

|Header: pixabay studioessen|

Reageren op een blog? Dat kan als yoorslid. Lid worden is gratis. Behalve reageren kun je dan ook bloggers volgen of zelf aan de slag als blogger. Je hoeft je alleen even hieronder aan te melden: