Plastic. Fantastic. NOT! Leave your foot prints not your rubbish. Teken jij de petitie ook?


Plastic. fantastic. not. 

Plastic, het is een geweldige uitvinding geweest en voor veel zaken kan het nog steeds heel erg nuttig zijn in gebruik. Ik denk niet dat we volledig van het gebruik van plastic kunnen afstappen. Tenminste niet binnen een heel erg korte termijn. En als je producten die gemaakt zijn van plastic kunt hergebruiken dan is dat misschien ook nog niet zo heel erg dat het er is. Maar waar ik persoonlijk wel moeite mee heb zijn producten van plastic die je maar 1x kunt gebruiken. En met mij vinden meer mensen dat overbodig en een slechte zaak. Ik probeer dus zo vaak als mogelijk producten te kopen zonder wegwerpplastic maar dat is zo ontzettend moeilijk. Hoewel ik dit al jaren doe ga ik binnenkort starten met een maand consumeren zonder plastic. Ik heb een groot gezin en ik vraag me oprecht af hoe ik dit voor elkaar moet gaan krijgen en of we dan nog wel gevarieerd kunnen eten bijvoorbeeld. Ik ben nu in de voorbereidende fase dus we gaan het zien en ik zal mijn ervaringen ook met de wereld gaan delen.

De politiek vindt ook dat we minder gebruik moeten maken van wegwerpplastic. En dat is een goede zaak maar ......... ja, daar komt de maar ........ legt de verantwoording daarvoor naar mijn idee veel te veel zo niet vooral alleen bij de gebruiker en dat vind ik een slechte zaak. Plastic zakjes mogen niet meer gratis meegegeven meegegeven worden in een winkel. Je kunt ze er wel kopen. De reden hiervoor is dat men de consument wil motiveren om herbruikbare tassen mee te nemen als men boodschappen gaat halen. Dat is helemaal geen verkeerde zaak maar wat ik dan wel heel vreemd vind is dat als je dan in de supermarkt gewoon boodschappen doet je dat herbruikbare tasje nauwelijks gevuld krijgt zonder producten die niet verpakt zijn in plastic. Ik vrees wat dat aangaat echt mijn proefmaand. Ik woon namelijk niet in een grote stad waar de eco supermarkten als paddenstoelen uit de grond schieten en kleine ondernemers kleine winkeltjes hebben waar je met je eigen dozen & flessen langs kunt gaan om boodschappen te halen. Maar dat even terzijde.

De verantwoording voor een wegwerpplastic vrije wereld ligt niet alleen bij de consument. Maar ook bij de producenten en de tussenhandelaren zoals supermarkten en levensmiddelenbedrijven en ik vind dat de Politiek daar eindelijk eens stappen in moet ondernemen. Als ze nu eens net zo'n hetze zouden voeren hiertegen als ze voeren tegen het uitbannen van sigaretten en vuurwerk en andere zaken dan lijkt mij dat een goede zaak en een stuk effectiever. Maar ik denk dat ze de economische belangen belangrijker vinden dan het milieu waar waar we het met z'n allen mee moeten doen.

Ik wil weer kunnen zwemmen in water zonder plastic, ik wil weer kunnen wandelen zonder zwerfvuil om me heen te zien en ik wil gewoon in mijn eerste levensbehoeften kunnen voldoen zonder er eerst een soort van wetenschappelijke studie voor te moeten doen waar ik die kan aanschaffen zonder plastic er omheen en ik wil niet de verantwoording daar alleen voor dragen.

En daarom heb ik de petitie van Greenpeace getekend want ja! ik wil een wereld zonder wegwerpplastic.

Teken jij ook?

Zorg jij mee dat het beeld zoals op de foto hieronder gemaakt door hhach en te vinden op pixabay niet meer gemaakt kan worden in de toekomst? Klik dan op de knop onder de foto a.u.b.!

petitie