We hebben (eindelijk) MIEREN!!!!

We hebben (eindelijk) MIEREN!!!!


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Zoals ik in een eerdere blog al aangegeven had heb ik een zoon die sinds een aantal maanden het mierenleven maar wat interessant vindt en bedacht had dat hij dat eigenlijk wel eens van dichtbij wilde zien hoe dat nou werkt zo'n mierenkolonie. En als ik dan "van dichtbij" zeg dan bedoel ik ook van dichtbij. Hij wilde thuis een mierenkolonie. Hoe hij ons zo gek gekregen heeft om akkoord te gaan met "het nemen van" een mierenkolonie kunnen jullie HIER lezen. Ik zal onderaan de blog met de titel "Mieren houden (van) in huis" ook nog plaatsen mocht je het later willen lezen. 

Zoals ik in de vorige blog aangaf vonden wij het kant en klaar kopen van een gipsnest wel een beetje aan de dure kant dus had ik tegen hem gezegd dat hij ook eens kon kijken of er geen diy's op google te vinden zijn. Daarbij was dat ook weer een mooie manier voor hem om zelf bezig te zijn en te leren hoe je iets zelf maakt. Hoe werkt gips, hoe reageren materialen op elkaar, wat kan er fout gaan, hoe los je het op etc. Hij vond het wel een goed en leuk idee om zelf een mierennest te maken dus zijn wij naar de Action en de bouwmarkten gegaan om de spullen te kopen die hij ervoor nodig had. De bak die je hiernaast op de foto ziet komt van de Action en kostte iets van 3 euro nog wat. In die vak heeft hij het gips gegoten. Nadat het gips hard was moest het er natuurlijk ook weer uit zodat hij de gangen erin kon maken. Dit ging minder makkelijk dan gedacht maar het grootste probleem waar hij tegenaan liep was het gips er weer in krijgen. Je zou denken dat het soepel ging want het was tenslotte op de juiste maat gegoten maar dat ging dus 

helemaal niet soepel. Uiteindelijk zijn 2 bakken gescheurd en lukte het pas bij de 3e poging om het gipsnest er soepel in te laten glijden. Vraag me niet waarom het niet meteen werkte. Toen het nest dan uiteindelijk in de bak zat heeft hij er zand bovenop gestrooid en gaten in de deksel geboord zodat de beestjes lucht krijgen. Op latere foto's kun je zien dat hij ook een gat heeft geboord voor het slangetje waardoor de mieren als de kolonie gegroeid is naar de grotere buitenwereld kunnen lopen. 

Bij een van mijn opruimacties vond ik nog een aquarium en dat heeft hij ook al ingericht al buitenwereld, zoals je hiernaast kunt zien. Voordat ze hier echter mogen rondlopen moet de kolonie echter een stuk groter zijn. 

1 juni was hij jarig en het was dus de bedoeling dat hij dan van mij de koningin en wat werkers zou krijgen. Ik had ze op tijd besteld en degene die ze opstuurde had 

ze ook op tijd opgestuurd maar ze zijn nooit aangekomen dus dat vond ik wel enorm balen. Ik had van te voren al andere spulletjes besteld die zoonlief dacht nodig te hebben en die stonden wel al klaar op de ochtend van zijn verjaardag maar zonder mieren kon ik dat natuurlijk niet aan hem geven. Ik had o.a. spul gekocht dat langs de rand gesmeerd kan worden zodat de mieren niet de bak uit kruipen (vereiste numero 1), honingdauw, ik heb gel gekocht in verschillende smaken en kleuren, een drinkbakje, en een flesje zodat hij bij kan vullen en god mag weten wat er nog meer bij zat maar ze komen in elk geval voorlopig nog niks te kort. Toen na een week de mieren nog niet gearriveerd waren heeft de verkoper van de mieren een nieuw buisje opgestuurd dat ik binnen 2 dagen in huis had en dus kon vanaf dat moment het feest beginnen. Nou ja, de koningin moest volgens zoonlief eerst acclimatiseren. Ik denk dat onze mierenkoningin de meest gekoesterde mierenkoningin van alle mierenkoninginnen ter wereld is. Maar gisteren was dan eindelijk DE dag en mocht van hem het buisje waarin ze opgestuurd zijn open in de eerste bak en zodat de mieren op een zelfgekozen moment eruit konden komen en het gipsnest kunnen gaan verkennen. 

Op de foto hiernaast zie je het open buisje liggen omwikkeld met aluminiumfolie zodat de koningin in het donker zit en geen stress heeft. De bak zelf waar het nest zit is ook in aluminiumfolie gewikkeld om dezelfde reden. Ik zie dat de werksters al in de bak aan het rondlopen zijn en dat ze het nest zelfs al aan het verkennen zijn. 

Ik ben dus enorm benieuwd of de koningin ter zijner tijd ook gaat verhuizen want het is de bedoeling dat ze allemaal het buisje verlaten en dan kan dat ook weggehaald worden. Het rechtopstaande buisje met het witte voetje is het drinkbakje voor de mieren. Echt hoor, ik verzin het niet. Daarnaast zie je het slangetje waardoor ze ter zijner tijd naar de grote buitenwereld kunnen lopen. Het is nu nog overzichtelijk en moet je echt goed kijken om een mier te spotten maar als het gaat zoals de bedoeling is dan krioelt het hier over een tijdje  van de mieren in de bak.  Langzaamaan begin ik aan het idee te wennen moet ik bekennen maar ik blijf het ook een beetje een vreemde ondernemening vinden. 

| foto header: Pixabay Hans/ rest van de foto's zijn van mijzelf| 

Reageren op een blog? Dat kan als yoorslid. Lid worden is gratis. Behalve reageren kun je dan ook bloggers volgen of zelf aan de slag als blogger. Je hoeft je alleen even hieronder aan te melden: Misschien ook leuk om te lezen: Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (13 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Wat leuk om dit te lezen ! En volgens mij ook heel leerzaam en interessant om zo'n volkje bezig te zien!
| 21:36 |
Volkje is nog klein maar ik denk dat als ze zich gaan vermeerderen het echt boeiend wordt om naar te kijken. 
| 09:04 |
Een hobby die niet zo vaak (meer) voorkomt denk ik. Maar best interessant en origineel ook vooral!
Bij mij hebben de mieren -zonder overdrijven- in een paar dagen een halve emmer geel zand onder m'n bestrating uitgehaald! ik heb ze dus liever ook niet als huisdieren, haha!
| 02:04 |
Dan heb je waarschijnlijk een nest onder de bestrating nu hahaha, want hier hebben de mieren inmiddels het zand ook verplaatst om het nest in te richten. Bij jou waarschijnlijk om een nest te maken (dat was hier natuurlijk al). Inmiddels is de koningin verhuisd trouwens. Maar origineel is het zeker en ook wel interessant, dat moet ik echt wel toegeven. 
| 06:46 |
Interessant en irritant! 😂
Leuk om zoiets te volgen onder 'gecontroleerde omstandigheden', zoals bij jou.
Hier is het werkelijk een plaag!
Heb je trouwens al een naam voor de koningin? 😉😁
| 01:10 |
Volgens mij was het iets van ...…"Elisabeth the first"
| 09:04 |
O, dan is 't een taaie! 😂😁
| 00:01 |
😉
| 00:09 |
Wat een leuk idee zeg
| 20:48 |
😀😀😀
| 07:28 |
Wat leuk dat je zoon hier zo mee bezig is.
| 12:38 |
Dat is het zeker.
| 07:28 |
Ik voel een nieuwe soap aankomen :-) gaaf dat hij er zo mee bezig is! En ik hoop dat ze in de kleine buitenwereld blijven 😃
| 09:18 |
Hahahaha, ik vrees het ook! Het is wel leuk om te zien hoe serieus hij het neemt en dat laatste hoop ik ook. 
| 16:24 |
Leuk. De mijne houdt het voorlopig bij het kweken van kerstomaatjes en courgettes en ajuinen
| 13:13 |
Hahahaha, daar heb je tenminste nog iets aan nietwaar!?
| 13:26 |
Ja da's wel waar.  Er werden al frambozen geoogst en de rest groeit ook goed.  Dus we hopen maar dat er iets van komt.  De sla werd opgegeten door de slakken
| 08:21 |
Wat leuk om zoiets zelf te maken en zien op te groeien tot een kolonie.
Hoe oud is je zoon?
| 13:12 |
Hij is 13. Maar het is inderdaad wel erg leuk. 
| 13:26 |
Maar niet bang dat hij het leuker gaat vinden dan school?
| 13:43 |
Neah, die beestjes doen het toch op hun eigen tempo. En meer dan ernaar kijken kan ook niet en ik neem niet aan dat hij dat uren zal gaan doen.
| 14:17 |
Wat een project is het geworden! Mooi hoe je zoon hier in op gaat 😃
| 12:37 |
Nouhou, hij slaat er vooralsnog een beetje in door. Hij is DE mierenkenner nu denkt hij pffffffff en als iemand iets probeert bij te dragen dan is hij vreselijk geïrriteerd want hij weet het zelf allemaal wel en schuift mijn bijdrage bijvoorbeeld af met "heb je één artikel gelezen en nu denk JIJ dat JIJ het weet" (jaja, en dat HET toontje natuurlijk erbij). Omdat hij het allemaal al wel wist is het ook pas bij bak 3 gelukt, toen had hij door dat hij misschien toch even naar moeders moest luisteren. Ik laat hem maar onder het van mom  proefondervindelijk ervaren. Al kost het me af en toe mijn tong - grinnik-!
| 12:45 |
Heel leuk, mooi verslag en nu kunnen wij het ook een beetje meebeleven. Ziet er goed uit. 
| 11:51 |
Thanks!
| 12:33 |
Leuk om te lezen en te zien hoe je zoiets maakt en hoe dat in zijn werk gaat.
| 11:28 |
Samen mijn zoonlief is het een ontdekkingstocht.
| 12:34 |
Leuk als kids zulke interesses hebben vind ik! Leerzaam, doelgericht, leuk!
| 12:35 |
Dat vind ik dan ook ….. dat is ook de reden dat ik ermee ingestemd heb want mieren houden stond niet heel hoog op mijn lijstje. 
| 12:40 |
snap ik! Zou ook niet mij eerste keuze zijn hihi, maar mieren zijn een nuttig volk😊
| 13:47 |
I know, I know zucht !
| 14:16 |
Heej geweldig 😃 De mierenkoningin gekroond en wel, en de alles ook al aanwezig.
Spannende tijd geweest en hard gewerkt joh!
Hoeveel onderdanen zijn er?
Ben benieuwd wanneer ze naar de buitenwereld durven. (de hele grote boze buitenwereld is verboden terrein ;) )
Hou ons op de hoogte, het blijft spannend!  Heel veel plezier ermee.
| 11:26 |
Hoeveel onderdanen er zijn weet ik niet precies, volgens mij beginnen ze zo'n kolonie met tussen de 5 en 20 werksters. Hoeveel wij precies hebben weet ik niet eens. Ik zal eens aan zoonlief vragen of hij het weet. Yep, de grote boze buitenwereld wordt nog bozer als ze ontsnappen vrees ik 😁. Ik zal jullie op de hoogte houden of van een tragisch einde of van een succesvolle vermeerdering ……. da's nog even afwachten 😜. Maar mijn mannetje houdt ze nauwlettend in de gaten, hij zag net in de pauze dat ze al zand aan het verplaatsen zijn. Ik ga ervanuit dat dit een positief iets is en vergelijkbaar is al opnieuw inrichten van de boel. 
| 12:38 |
Wat leuk om dit resultaat nu te zien! 
| 11:11 |
Stap 2!!!!! Ben benieuwd of ik over een tijdje een volle bak met mieren kan laten zien.
| 11:16 |
Wat leuk om te zien
| 10:51 |
Heeft hij leuk gedaan hé.
| 11:01 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen