Woorden die je BEWUST niet gebruikt. Ik heb er wel een aantal.


Het viel mij van de week op dat ik soms als mensen praten ik verbaasd aan het luisteren ben. Niet eens omdat zij hele gekke dingen zeggen, inhoudelijk dan, maar omdat zij woorden gebruiken die ik zelf nooit gebruik. Ik heb hier over nagedacht en ik weet dat ik dit vanuit mijn opvoeding heb meegekregen. Ik kom uit een gebied waar ook dialect gesproken wordt en mijn moeder (met name) vond bepaalde woorden uit het dialect niet okay dus die mocht ik ook niet gebruiken. Genoeg alternatieven vond zij. De reden daarvoor was dat zij deze woorden niet netjes vond, zelf een beetje ordinair.  Ik merk dat ikzelf soms nog steeds een beetje schrik als mensen die woorden gebruiken en dat ik zelf deze woorden nog steeds niet gebruik. 

In tegenstelling tot mijn broer en zussen sprak zij met mij geen dialect maar Nederlands en ook daar waren woorden die zij niet netjes vond en waarvan zij liever had dat ik ze niet gebruikte. Nu ikzelf kinderen heb merk ik soms ook dat ik hetzelfde zeg tegen mijn kinderen. Ik moet bekennen dat als ik dan nadenk welke reden ik dan heb om bepaalde woorden niet te gebruiken ik toch ook moet toegeven dat ik ze soms te plat, te ordinair of niet netjes vind. Ook vind ik de alternatieven gewoon mooier. Daarnaast let ik erop dat ik veel verschillende woorden gebruik zodat het vocabulaire van mijn kinderen groter is alleen de standaardwoorden. Ook omdat het ene woord met dezelfde betekenis soms toch net iets extra's toevoegt aan een zin. Ik corrigeer mijn kinderen dus als ze bepaalde woorden gebruiken die ik om welke reden dan ook storend vind. Nu weet ik ook dat het regio gebonden is. Toen ik in Rotterdam woonde stoorden bepaalde woorden mij minder als ze gebruikt werden - gek genoeg - dan zij dat voorheen deden en nu doen. 

Deze woorden vind ik bijvoorbeeld niet leuk en zal ikzelf nooit gebruiken:

kotsen is een no go (braken of overgeven wordt het dan) 

tieten of memmen (borsten) 

Piemel (plasser of penis) 

Wijf (mevrouw of vrouw) 

pruimpje  (vagina)

wat is? (watblieft?  /Pardon?/ Sorry? of desnoods Wat zegt U? )

En zo kan ik er nog wel een aantal bedenken. Ik krijg het niet uit mijn strot. Heb jij ook woorden die jezelf nooit gebruikt en waarom gebruik jij ze niet? 

| header: pixabay Wokandapix|     #woorden #beleefdheid

Misschien ook leuk om te lezen: 

Comment and receive 500 YP 500
what we pass through
#crime In the investigative report, the shrewd investigative journalist Purity Mwambia exposed a shocking narrative of how men in uniform hire out fire arms and police uniforms to criminals and gangsters. According to Purity Mwambia, criminals operating in the most dreaded streets of Nairobi and its outskirts gain access to fire arms and police uniforms very cheaply. Purity established how with just Ksh 5,000 a gangster can hire a Ceska Pistol from various police officers in Nairobi. She also unravelled how with Ksh 10,000, one can hire an AK47 without bullets from Administration Police Officers in Nairobi. Still, according to the investigative report compiled by the Citizen TV journalist, one can hire police uniform with just Ksh. 1,000-2,000.
How to get a gas cylinder in venezuela
venezuela to be a rich country, with natural resurses that very few countries in the world have, is a country that the needs that we live here is an ordeal that every day we spend, of course that politically the situation has brought more difficulties to the poorest, since the great and powerful politicians are government or opposition not it affects them at all today will tell you about basic services such is the gas to make our food here place in pictures of the day that to get a gas cylinder you have to pass. the big tails that you have to do to have a gas cylinder is something absurd, in a country with large deposits of natural gas where it is really a proesa to have a service, half respectable for your home, with all this, the humiliations that you are exposed is something regrettable, since no one should deserve to be humiliated by having a basic service is your home. for no one it is a secret that the countries governed by governments that have or seek in their nearest neighbors enemies where there are no, is something pathetic, because that is the story of suffering in a country where the fault is of others, except mine that is what the government says, by the way in a country that the social divide became bigger, that is to say rich people became richer and the poorest and exiled poor in their country almost 5 million people. have to stop doing your daily tasks to be able to fill you a domestic gas cylinder is something that a person should not get used to, but it is what we have left, that if I don't say it with a conformist tone, rather I say it with a tone of resignnaation, because if your protest for your rights could be imprisoned or even your danger life, all this I bring here as a form of relief, and think very well when you choose your leaders, in my country we made that mistake and we have more than 20 years suffering them