Gevolgen van Het Leed dat Pesten heet.

Gevolgen van Het Leed dat Pesten heet.


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

"Heeeee Schele! Jampottenkijker! Brilledoos! Slome Trut! Slome Schele!" Dit zijn een paar van de scheldwoorden die ik in mijn lagere schooltijd dagelijks heb gehoord. 

Ik was 15 maanden oud toen ik een bril kreeg. En op dat moment was ik er blij mee! Er ging een wereld voor me open. 

Eenmaal op de lagere school werd het hulpmiddel waar ik zoveel plezier van had een nachtmerrie. 

Mijn bril in combinatie met mijn verlegen en ontzettend gevoelig karakter maakten mijn lagere schooltijd tot een hel! Ik werd niet geaccepteerd door een groot deel van mijn klasgenoten, en werd dagelijks getreiterd en gepest. Gevolg was onder andere dat ik thuis een moeilijker kind werd. Ik wilde 's avonds niet naar bed, want de volgende dag moest ik weer naar school. Ik durfde op school niets tegen de pesters te beginnen dus ik had thuis een grotere mond. Maar ook was ik vaak in mezelf terug getrokken en stil. 

In de zesde klas van de lagere school moet je de CITO toets maken. En daarna kies je naar welke vervolgopleiding je gaat. En daar kwam het eerste gevolg van het leed dat Pesten heet. Op dat moment besefte niemand wellicht wat er aan de hand was. Maar ondanks een HAVO / VWO advies, koos ik voor een LHNO opleiding. Waarom? De werkelijke reden was niet dat ik te lui was om te leren, of niet anders wilde. Nee de werkelijke reden had alles met mijn pestkoppen te maken! Ik werd namelijk met name door de jongens uit mijn klas gepest, meisjes deden nog redelijk normaal, dus ik koos instinctief voor veiligheid. De veiligheid van een school waar vrijwel geen jongens naar toe gingen. Het LHNO (Huishoudschool) was voor mij een vluchtweg uit de pest-ellende. 

Op dat moment is het gelukt, en heb ik het pesten achter me kunnen laten. Inmiddels had ik ook contactlenzen in mijn ogen gekregen, mijn bril verbannen van mijn gezicht ... en alleen thuis als niemand anders me kon zien zette ik die nog op. Maar de gevolgen van het leed dat pesten heet zijn daar helaas niet gestopt. Want mijn karakter, wat toch al vrij verlegen was, is tijdens het pesten nog verder gevormd. En niet in positieve zin, ik ben ontzettend gevoelig van mezelf, en daar is in de lagere school jaren een ontzettend groot minderwaardigheidscomplex bovenop gekomen. Onzekerheid, Angstig, Teruggetrokken, Gesloten. Geen leuke dingen in elk geval. 

Na die Huishoudschool staat je weer een keus te wachten, want je moet daarna nog naar een beroepsopleiding! En wederom kwamen al mijn oude angsten, die ik vier jaar had onderdrukt, naar boven. Ik wilde Journalistiek studeren, of een Grafische opleiding volgen. Voor beiden kwam ik ten eerste niet direct in aanmerking omdat ik een TE lage vooropleiding had. Dat was de eerste keer dat ik tegen een groter gevolg van het pesten aan liep. Maar ook de angsten die ik onderdrukt had, die weer naar boven waren gekomen. Ik was bang om weer een school te moeten kiezen, want zo'n 'veilige haven' als het LHNO zou ik niet meer vinden. 

Om een lang verhaal kort te maken, ik heb ook toen weer een verkeerde keus gemaakt. Ik ging naar een tweejarige schakelopleiding waar ik uiteindelijk maar één jaar heb afgemaakt. Daarna ben ik gaan werken via diverse uitzendbureaus. Maar hetgeen ik graag had willen doen, dat is er nooit van gekomen ... 

De angst, het gebrek aan zelfvertrouwen, de onzekerheid, heeft mij vele keren overwonnen. Het heeft mij vaak tot 'foute keuzes' gezet. Het allergrootste gevolg is dan ook dat ik nu zonder werk, zonder inkomen thuis zit, en ook geen uitzicht heb op een goede baan. Ik heb door mijn angsten, door mijn verleden mijn CV 'verpest'. En moet maar zien hoe ik de brokstukken aan elkaar kan lijmen ... 

Nu ben ik bijna 46, en pas sinds één jaar durf ik met bril op mijn neus naar de winkel te gaan. Ik heb me altijd geschaamd voor mijn bril door het pesten. Ik heb mezelf altijd minder gevonden als een ander. Ik was niet goed, ik was niet mooi, ik was lelijk, en ik was dom. 

Pas de laatste jaren begin ik in te zien dat het toch anders is, en weet ik waar die gevoelens hun oorsprong hebben. Maar de jaren dat ik me zo heb gevoeld, en vooral de jaren waarin het mij zo is ingeprent door de Pestkoppen uit mijn verleden hebben mij wel getekend. Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (14 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Tegenwoordig is een bril geen reden tot pesten meer maar gepest wordt er volop. Nu om van alles en niets. En dat pestbeleid werkt voor geen meter. Wat wel helpt mag niet meerdan ben je een kinderbeul. Een goed gesprek met een treiterkop maakt beslist geen indruk. Het is nu wachten totdat alle gepestte kinderen (van ooit) veranderen in verwarde mensen en messen trekken of vol inrijden op...
De mond is vol over pesten maar niemand is of was de pestkop rara.
| 18:51 |
we, je ouders en ik, hebben geprobeerd je te helpen, maar konden het ook maar tot op zekere hoogte .............. weet wat dat wij, allemaal van je houden zoals je bent, en dat ik uit naam van onze overleden ouders kan spreken komt omdat ik dat 1000000000000% zeker weet, ;-) Ze hielden van je zoals je bent, no matter what ................ en ondanks dat wij heel verschillend zijn qua karakter en ik het niet altijd met je eens ben, jij overigens ook niet meet mij, ;-) , hou ik ook van je!! No matter what!!
| 17:34 |
Ik hou ook van jou! En altijd met elkaar eens zijn kan ook niet ... maar dat maakt het niet anders. We zijn en blijven zussen, en gelukkig ook nog zussen die niet in haat en nijd hoeven te leven.
| 18:23 |
dus pak jezelf onder de arm en ga ervoor met je fotografie ..................... niets van die dommerikken aantrekken, zij lopen geen van allen in jou schoenen!!!
| 16:59 |
Ik doe mijn best ... ik moet met 0 euro investering iets zien te maken, en dat is een flinke uitdaging.
| 18:26 |
"De angst, het gebrek aan zelfvertrouwen, de onzekerheid, heeft mij vele keren overwonnen." Inderdaad Hetty, heel herkenbaar....
| 13:47 |
Ja, bekend verhaal
| 18:33 |
Wat een bekend verhaal, ik had het helaas zelf kunnen schrijven, al kreeg ik pas op mijn 16e een bril... op je laatste foto zie ik een prachtig mens! Besef je aub dat de pesters vaak net zo onzeker waren als jij! Het pesten gaf hen een gevoel van macht... Ik heb niet de oplossing (had ik die maar, dan was ik nu geen buschauffeur maar oncologie-verpleegkundige), maar ik wens je (zelf)vertrouwen en liefde toe!
| 08:14 |
Een mooi ideaal beeld. Maar ook als oncologie-verpleegkundige heb je helaas niet altijd de oplossingen. Je zal dan vaak geconfronteerd worden met macheloosheid vanwege het feit dat je zo graag wil dat je iemand door de hel die kanker heet kunt slepen, en toch macheloos moeten toezien dat de kanker sterker is. Helaas heb ik ook hier ervaring mee.
| 09:04 |
Klopt. Ik heb nooit de illusie gehad dat je iedereen kunt genezen. Als verpleegkundige is het ook je taak iemand naar het einde te begeleiden. Een loodzware, maar ook mooie taak.
| 09:35 |
Het moet je 'roeping' zijn denk ik. Het is idd loodzwaar. En ik zou het niet aankunnen zelf omdat ik het veel te slecht los kan laten. Maar ik heb oneindig veel respect voor mensen die het dus wél kunnen, én die naast je staan als je rots in de branding in die moeilijke momenten waar je doorheen moet gaan.
| 09:42 |
Helemaal mee eens!
| 09:44 |
en een heel dankbare taak!! ik bewonder de mensen die dit belangeloos kunnen en willen doen!!
| 17:35 |
Verschrikkelijk en de gevolgen daarvan, zo verstrekkend!
| 00:48 |
Nog verder als wat ik in deze blog kort kon vertellen. Dan had ik er meer een boek voor nodig gehad ;-)
| 06:19 |
Ja, dat snap ik wel... :-/
| 17:55 |
Ik ben pas een jaar afgestudeerd maar ben ook van kleins af aan heel erg gepest geweest. Ik heb momenten gehad dat ik gewoon niet meer verder wilde met leven. Gewoon omdat het me zo doodongelukkig maakte. Ik was bang om naar school te gaan. Wat zouden ze nu weer zeggen of doen? Ook durfde ik mijn emoties nooit te tonen in het openbaar omdat dat een teken van zwakheid was en daar konden ze me dan ook weer op pakken. Ik heb nooit begrepen waarom. Een paar maanden geleden sprak één van die vroegere pesters mij aan op Facebook. Een enorm lang bericht waarin ze haar excuses aanbood. Ze kunnen wel excuses aanbieden maar dat maakt nog niet goed wat je een ander hebt aangedaan. Vaak zien pesters ook niet in wat voor invloed hun gedrag heeft op anderen. Ik begrijp jouw onzekerheid door dat pesten zeer zeker. *knuffel*
| 00:42 |
Heel erg dat ook jij door de hel van pesten bent moeten gaan. En ja, excuses aanbieden ... tja, klinkt heel leuk. En die persoon zal proberen zijn / haar geweten te sussen met het idee dat ze toch hun excuses hebben aangeboden ... maar dat maakt al de angst, tranen, ellende en onzekerheid niet meer goed. Dat maakt ook niet dat je van de ene op de andere dag ineens 'geen last meer zou hebben van het pesten wat is gebeurd'. Nee pesters zien idd vaak niet wat ze een ander aandoen, ik denk vaak dat ze zelf in wezen bang en onzeker zijn ... en als je dan maar hard genoeg de aandacht op iemand richt die nog 'zwakker' is, dan voelt de pester zich beter want hij heeft macht, én wordt vaak ook nog leuk gevonden door vele anderen. Vaak is het denk ik een soort van 'camouflage voor eigen onzekerheid'. Maar dat is enkel wat ik denk.
| 06:18 |
Daar sluit ik me volledig bij aan.
| 10:47 |
Daar heb je helemaal gelijk in!
| 08:16 |
9 van de 10 is dat ook zo ............ zij zijn zelf bang om gepest te worden of ergens buiten te staan, dus "pakken" ze diegene waarvan ze weten (aanvoelen) dat ze die anakunnen, om zo zelf een popie jopie te worden en niet gepest te worden ............ Niet dat dat diegene die gepest worden helpt!! Want ik heb van dichtbij gezien wat 't met je doet, en ik word heeeeel boos als ik zie hoe vaak 't nog altijd gebeurd en dat men 't ook LAAT gebeuren!! Ik heb geprobeerd om op mijn manier in te grijpen, helaas mocht 't niet baten, want ik was ook machteloos ne werd tegengewerkt door de leraren ................ Maar zo goed en zo kwaad 't ging ben ik altijd achter min zus blijven staan, en in menig geval er letterlijk voor gaan te staan ...........
| 17:41 |
jeetje meis....geloof in jezelf je bent perfect!! Ik zie 2 mooie foto's!!
| 20:34 |
Dankjewel Marijke. En nu geloof ik ook wel in mezelf ... al moest ik daar wel ruim de 30 voor passeren, voor me dat lukte.
| 20:46 |
het is je gelukt en daar gaat het om. :-)
| 22:23 |
ik zie wat het met mijn zoontje doet en ben zelf altijd gepest ik snap het waarom erachter niet
| 20:06 |
Ramona, wat triest dat het eerst jou moest overkomen, en dat je dit nu ook nog eens terug moet zien bij je zoontje. Het waarom achter pesten? Dat blijft heel moeilijk. Om het zeker te kunnen weten zou je 'in het hoofd moeten kijken van de pester'. Dat kunnen we niet dus er blijft enkel een gedachte. En ik heb er vaak over nagedacht ... en kwam steeds weer op dezelfde gedachte uit. Ik denk dat ze zelf in wezen ook onzeker zijn, en daardoor iemand zoeken die 'nog zwakker is', om daar een gevoel van macht bij te krijgen, en zo zichzelf beter te voelen. Jezelf beter voordoen over de rug van een ander. Dat is mijn gedachte ... maar ik kan het mis hebben natuurlijk.
| 20:42 |
Herkenbaar. Ik heb een overzicht van blogs over pesten gemaakt. Zou je her goed vinden als ik daar ook naar dit artikel link? Ik deel het op twitter, met #weektegenpesten (18-22 sept.)
| 19:19 |
Helaas herkenbaar! En ja hoor, je mag zeker hier naar toe linken.
| 19:21 |
Zal ik z.s.m. doen!
| 19:24 |
TOP!! er mag veel meer over pesten geschreven worden en gebundeld worden, want helaas is het nog steeds aan de orde van de dag!!
| 20:04 |
Dank je wel! Mee eens!
| 20:05 |
Het was meer jouw angst en onzekerheid dan die bril, die voor de pesters aanleiding waren om tot hun lafhartige daden over te gaan.
Mijn man droeg al een bril toen ik hem leerde kennen (we waren 12), maar niemand heeft het ooit in zijn botte hersens gehaald om zelfs maar te proberen die lange, knappe, zelfverzekerde jongen te pesten. Hij draagt nog steeds een bril en ik vind dat aantrekkelijk. Ik heb ooit eens de uitspraak gedaan: 'ik vind het sexy-er wanneer hij zijn bril afzet, dan wanneer een heel peloton andere mannen hun onderbroek laten zakken'.
| 17:24 |
Waarschijnlijk wel Soberana, maar de bril was een prachtige bonus voor de pesters om het daar op te gooien. Op jonge leeftijd ben je nog niet zo wijs dat je de link kan leggen van karakter naar bril en neem je dus de woorden als "schele, jampottenkijker, brilledoos" etc heel erg mee. En daarmee geef je zelf ook de bril de schuld ... en dat resulteert in vreemde dingen soms. Het ging bij mij heel ver. Zonder die bril had ik wel een vleugje van zelfvertrouwen, en kon ik heel goed een 'masker opzetten'. Voor de buitenwereld zag het er uit alsof ik arrogant was zelfs. Maar wel alleen als ik mijn contactlenzen in had. Zodra dat niet kon en ik mijn bril op moest zetten, dan werd het anders. Ik weigerde gewoon om naar buiten te gaan. Zonder bril ... of binnen blijven.
| 17:33 |
Ik vind het heel erg dat anderen jou een stuk levensvreugde en een onbezorgde jeugd hebben afgenomen, maar ik vertrouw er op dat zij, vroeg of laat en hoe dan ook, hun verdiende loon nog wel krijgen: karma is a bitch!
| 17:42 |
Is het heel gemeen om te zeggen : "Ik hoop dat ze hun verdiende loon nog zullen krijgen!"?
| 19:37 |
Nee, dat is niet gemeen, het is rechtvaardig!
| 05:54 |
Soberana, natuurlijk speelde haar eigen onzekerheid mee, maar die werd vooral veroorzaakt doordat ze die enorme bril op haar koppie had, en niet zomaar een bril, nee, +13 aan sterkte, en in die tijd kon dat niet weggeslepen worden zoals 't nu wel kan ........... nee, toen waren 't echte jampotbodems ...... en dat is wel degelijk de trigger die die pestkoppen ertoe verleid heeft om haar zelfs in elkaar te slaan en enorm te pesten .............

En als je al verlegen en onzeker bent, en je hebt dan ook nog eens leuke jampotbodempjes op je neusje staan .............. tja, dan ben je de sjaak, maar zie dat een kind dat onzeker is maar eens wijs te maken, dat lukt niet ................ en je ken helpen ene steunen wat je wilt, maar zolang die cirkel blijft bestaan, blijft ook de onzekerheid en 't minderwaardige gevoel ............... en ik spreek hier als oudere zus, die mijn zusje altijd geholpen en gesteund heeft in deze voor haar vooral hele moeilijke tijd. En ze heeft er wel degelijk altijd nog de gevolgen van .................... hopelijk komen er betere tijden aan!! En iets beter heeft ze 't in ieder geval al, ze heeft een lieve vriend, en 4 enorme grote harige vrienden, die haar onvoorwaardelijk steunen en hun leven voor haar zullen geven!!!
| 19:23 |
Op die betere tijden qua centjes hopen wij ook ... Maar als je dat niet meerekent, ja dan heb ik het nu een stuk beter. Geen pesters meer in mijn leven. Oké, ook maar weinig menselijke vrienden. Wel een partner die er voor me is, en omgekeerd natuurlijk ook. En vier harige kanjers die idd hun leven voor me geven als dat nodig zou zijn. Maar ook dat is omgekeerd weer het geval.
| 19:36 |
daarom en zo kan je 't maar beter zien toch??? en die menselijke vrienden heb ik ook niet veel, en ook niet echt behoefte aan .............. die enkele die ik heb, weet ik zeker dat er ook in moeilijke tijden zullen zijn en blijven ................ en wat die centjes betreft ............ we blijven hopen op een basisinkomen voor IEDEREEN!! dat zou een heleboel administratieve rompslomp schelen, een heleboel regeltjes en wetjes die geschrapt kunnen worden (jjjaaaa, er zullen er ook zeker wel bijkomen) dus in mijn ogen zou 't een stuk goedkoper uiteindelijk zijn, dan al deze omslachtige regelingen die er nu zijn, en die er voor een groot deel niet is, waar nu helemaal niets voor is, en dan wel!!!!!!!!!!! Dus een veeeeeeel eerlijker bestel, dan dat er nu is!!
| 20:02 |
Hetty, ik ben blij dat je nu een lieve partner hebt en maar liefst vier trouwe honden en een super-loyale zus! Dat zijn er al heel wat meer dan veel mensen hebben!
Wbt menselijke vrienden: het gaat niet om hun aantal. Ook mensen die niet verlegen zijn en nooit zijn gepest hebben daar maar weinig van. Ik kan mijn echte vriendinnen en vrienden
(dus niet al die kennissen etc.) op 1 hand tellen.
| 06:05 |
Die super loyale zus ben ik ook heel blij mee ... lieve partner en vier trouwe honden uiteraard ook. Dus ja, ik prijs me nu gelukkig met wat ik heb in dat opzicht en voel me daar een 'rijk' mens mee. Ik denk dat het voor de meeste mensen geldt dat de échte vrienden op één hand te tellen zijn. Dat is namelijk ook een zeldzaam iets in deze wereld.
| 06:12 |
Betina, je hebt gelijk! Ik ben blij dat je zusje het nu beter heeft.
| 05:57 |
Het is te hopen dat de pesters het lezen.
| 16:34 |
Zelfs als dat zo zou zijn Mieke, dan nog denk ik dat ze hun schouders ophalen en zich nog nooit realiseren dat het zoveel teweeg kan brengen. Ik heb jaren later, in mijn 30-er jaren eens naast een oude klasgenoot, (één van de grootste pesters), gewoond ... en ook toen treiterde hij als hij kon door me na te praten als ik tegen mijn hond aan het praten was in de tuin.
| 16:46 |
Ik heb hier bij Yoors eens een blog gelezen van iemand die schreef dat één van haar pesters er heel veel spijt van had nadien en om vergeving vroeg. Je weet maar nooit.
| 16:56 |
Sterk verhaal, ik heb zelf ook een bril sinds ik 12 jaar was ongeveer en heb die lang niet durven dragen omdat een bril en beugel dingen zijn waardoor je zou gepest kan worden, ook al werd ik toen al jaren niet meer gepest en had ik toen een sterkere persoonlijkheid. Het heeft dan nog tot mijn 20 jaar geduurd voor ik zonder probleem mijn bril droeg. Nu draag ik die alleen thuis en draag ik lenzen als ik weet dat ik de hele dag mijn bril nodig heb, maar het doet inderdaad veel met je mentaal. Bij jou meer dan bij mij.
| 16:03 |
Het heeft bij mij heel veel gedaan ja. Helaas wel. Gelukkig ben jij eerder zover als ik en heeft het jou mentaal minder schade toegebracht.
| 16:49 |
Beseffen dat mensen over het algemeen heel weinig interesse hebben in hoe anderen eruitzien (bril of geen bril, welke kledij,...) helpt heel veel. Dat gevoel dat mensen gewoon iets zoeken om te bekritiseren verdwijnt dan heel snel.
| 16:57 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen