×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Vegetarisch, vegan, raw vegan of alleen maar fruit?

Vegetarisch, vegan, raw vegan of alleen maar fruit?


Ik ben nu al maanden aan het dubben over hoe ik mijn eetgewoonten verder kan en wil aanpassen om mijn gezondheid te verbeteren. Het valt niet altijd mee te moeten leven met een chronische ziekte. Door de jaren heen heb ik ontdekt dat wat ik aan voeding in mijn lichaam stop een veel groter effect heeft dan de medicatie die ik slik, groter dan ik ooit voor mogelijk heb gehouden. De vraag die zo zoetjes aan bij me is ontstaan is deze: wat is, voor mij persoonlijk, de best mogelijke manier van eten? 

Sinds mijn zeventiende heb ik een groot deel van alle diëten die er zijn uitgeprobeerd, sommige daarvan meerdere keren. Er zijn er uiteindelijk een paar die er met kop en schouders boven uitsteken, diëten waarbij ik me fit en levend heb gevoeld:

* Raw  Vegan, lang voordat het 'raw vegan' werd genoemd (een eetstijl die ik in een opwelling -of in een vlaag van verstandsverbijstering, als je dat zo wilt noemen- ben gaan uitproberen om de overtollige pondjes na mijn eerste zwangerschap kwijt te raken);

* 'Een  Leven  Lang  Fit' van Harvey en Marilyn Diamond; een manier van eten die uitgaat van het op de juiste manier combineren van de verschillende voedselgroepen en die vlees niet verbiedt, maar de nadruk legt op vegetarisch (en waar ik op advies van een diëtiste met tegenzin mee ben gestopt; zij vond dat deze manier van jezelf voeden absoluut niet in het toenmalige beeld van wat gezond eten is paste);

* Prodimed, om overtollige kilo's kwijt te raken en zo te voorkomen medicatie tegen verhoogde bloeddruk te moeten slikken (een proteïnedieet, onder begeleiding van een diëtiste, waarbij je in ketose raakt en rond de 700 kcal per dag eet; de kilo's vlogen eraf en ik werd er lekker high van, maar het bleek een ramp te zijn voor mijn schildklier en lever).

Alles bij elkaar heb ik in de afgelopen dertig jaar (tjeez, wat lang!) steeds beter leren luisteren naar mijn lichaam en weet ik nu dat relatief veel vetten eten niet lekker valt bij me, al zijn die vetten nog zo gezond en licht verteerbaar. Veel eiwitten eten zoals bij proteïne- en Paleodieten, iets dat in de alternatieve sector geadviseerd wordt als heilzaam bij mijn aandoening, werkt niet lekker, omdat ik door een vrij hoge pH in de maag eiwitten juist slecht verteer. Gluten, melkproducten en alles dat gemaakt wordt van soja kan ik helaas niet eten door mijn ziekte. Daarnaast heb ik al snel last van een teveel aan fermenteerbare suikers en/of biogene amines. Ik voel me het lekkerst als ik snelle koolhydraten vermijd. Lekker waslijstje, nietwaar?

Wanneer ik bovenstaande opsomming lees ligt het voor de hand dat ik dierlijke voeding beperk en alle glutenbevattende granen en sojaproducten laat staan. Alles wat bewerkt is, of niet vers is, valt grotendeels af (in verband met de biogene amines). Fruit is puzzelen vanwege de fermenteerbare suikers die erin kunnen zitten (FODMaP's), wat ook geldt voor een aantal groenten, glutenvrije granen, peulvruchten en noten.

Waar ik uiteindelijk uit kan kiezen, naar mijn idee, is het volgende:

Vegetarisch: eieren, groenten, fruit, granen, peulvruchten, noten en zaden; zowel gekookte als ongekookte voeding. Hierbij ben ik behoorlijk beperkt in het aantal granen en peulvruchten dat ik kan eten. Ook sommige soorten fruit, groenten en noten vallen af. Het grote voordeel van vegetarisch eten is dat je nog vitamine B12 en voldoende vitamine D via de voeding binnenkrijgt;

Veganistisch: groenten, fruit, granen, peulvruchten, noten en zaden; zowel gekookte als ongekookte voeding. Verder zoals hierboven. Meer info: 'How not to die' van Michael Greger Md, de Daily Dozen-app en www.nutritionfacts.org (lijst van onafhankelijk en wetenschappelijk bewezen gezonde en helende voeding: http://www.chewfo.com/diets/how-not-to-die-by-michael-greger-md-food-list-what-to-eat-and-foods-to-avoid/);

Raw Vegan: groenten, fruit, noten en zaden; alleen ongekookte voeding, eventueel gedroogd op niet meer dan 48*C. Een behoorlijk beperkte manier van eten, maar wel een die heel duidelijk is en daardoor gemakkelijk te volgen. Het grote voordeel van raw vegan is dat je geen schadelijke stoffen binnenkrijgt die kunnen ontstaan bij koken of bakken en dat je eet zoals je verre voorouders aten toen er nog niet op vuur gekookt werd;

Fruitarisch: alleen fruit in ongekookte vorm, inclusief de vruchtgroenten; enorm beperkt, gemakkelijk te volgen, maar waarschijnlijk niet gemakkelijk om vol te houden. Mijn grootste voorbeeld voor deze manier van eten is de vlogger 'Texas Fruitarian'. Zij heeft met deze manier van eten voor elkaar gekregen dat haar ziekte van Hashimo en haar Multiple Sclerose volledig in remissie zijn gegaan en is hierbij een hele ris aan andere kwalen kwijtgeraakt. Ze lijkt een lijf te hebben dat op dezelfde manier níet functioneert als het mijne...

Kortom: ik ben geneigd om het sterk beperkte fruitarische dieet uit te proberen in de hoop dat ook ik mijzelf van de ziekte van Hashimoto (en van de MS?) af kan helpen. Zit ik nog met de twijfel of ik dat rigoureus ga doen of dat ik van mijn huidige manier van eten in stapjes overstap naar vegetarisch, veganistsch, raw vegan en uiteindelijk naar fruitarisch. Dat laatste lijkt me liever voor mijn lijf. Dat duurt alleen langer en heb ik daar dan het geduld voor?
What@Eat
Poeh , wat een zoektocht moet dat voor je zijn! Is het bij het fruitrisch dieet echt de bedoeling dat je alleen maar fruit eet?? Of geldt het alleen dat het fruit wat je eet rauw is?
18-07-2017 21:32
18-07-2017 21:32 • Reageer
enigma
Mijn zoon heeft ook een chronische aandoening en daardoor moet er ook heel wat geschrapt worden uit zijn voeding. In de handel is wat verkrijgbaar is meestal bewerkt of zitten er allerlei toevoegingen in, dus ben ik zelf gaan experimenteren. Ik wil je - vrijblijvend natuurlijk, ik wil me niet opdringen - eens doorverwijzen naar mijn pagina, waar ik heel wat receptjes gepost heb met vooral 'pure' ingrediënten. En je hoeft er geen keukenprinses voor te zijn. Hij is geen 'makkelijke' eter, maar vindt ze wél lekker.... Misschien doe je wat inspiratie op.
13-05-2017 11:48
13-05-2017 11:48 • 1 reactie • Reageer
Inge van den Berg
Wat lief! Dankjewel :)
20-06-2017 09:00
20-06-2017 09:00 • Reageer
lekkerereceptenvoor2
Graag wil ik eerlijk antwoord geven. Weet je zeker dat die vlogger die ziekten heb/had? Er is zoveel fake op internet. Naar mijn idee kan je beter naar een diëtiste gaan, voor je jezelf in een voedingsavontuur stort, die wellicht meer schade berokkent dan je lief is. Want alleen fruit is veel te eenzijdig. Je lichaam heeft meer nodig. Het beste blijft altijd nog gevarieerd eten, met vermijding van die producten waar je ziek van wordt uiteraard.
30-04-2017 09:58
30-04-2017 09:58 • 1 reactie • Reageer
Inge van den Berg
Dankjewel voor je reactie! Dat is zeker iets dat ik in mijn achterhoofd houd. Mocht ik zo ver gaan dan heeft dat sowieso een tijdelijk karakter ;)
30-04-2017 13:28
30-04-2017 13:28 • 1 reactie • Reageer