Als je het hebt, laat het dan zien!


En nee, ik heb het nu niet over bepaalde lichaamsdelen. Vandaag reed ik weer mijn ritje van anderhalf uur richting mijn vriend. Al rijdend op de snelweg wilde ik een vrachtwagen inhalen. Knipperlicht naar links, goed om me heen kijken, verplaatsen naar de linkerrijbaan en dan doorrijden. Ik let altijd goed op de auto's die dan nog aan de rechterkant rijden en dat is maar goed ook. Ineens schoot er een auto voor me. Er was eigenlijk niet eens ruimte, maar wanneer hij zijn richting aan had gegeven, had ik wel plaats voor hem gemaakt. In plaats daarvan moest ik nu vol op de rem om ervoor te zorgen dat ik niet op die auto knalde. Gelukkig reed er niemand achter me.

Elke auto heeft het, maar te weinig mensen gebruiken het. Zo'n richtingaanwijzer zit niet voor niets in zo'n voertuig! Ik vraag me met enige regelmaat af of mensen denken dat ik gedachten kan lezen. Dat ik precies aanvoel wanneer zij afslaan of in willen gaan halen. Laat ik dat misverstand dan maar direct de wereld uit helpen: ik ben niet helderziend en ik kan niet voelen of je je richting gaat wijzigen.

Verder vraag ik me altijd af of deze mensen wel geluisterd hebben tijdens de rijles. Daar leer je namelijk hoe belangrijk het is om aan te geven wat je van plan bent. Andere automobilisten kunnen er dan op anticiperen, wat ongelukken kan voorkomen. Ik kan me ook niet voorstellen dat ze er zelf nooit hinder van ondervinden als een ander zijn richtingaanwijzer niet gebruikt.

Dus, als je er eentje hebt, laat het dan zien!