Beginnen met je eigen Bullet Journal


Heb je wel een agenda, maar kan je er niet in kwijt wat je er eigenlijk in kwijt zou willen? Heb je te weinig of juist veel te veel ruimte? Loop je rond met twintig verschillende notitieboekjes om al je taken, doelen en afspraken bij te houden? Stop daar dan nu maar mee! Het wordt steeds bekender, het fenomeen bullet journaling. En dat is begrijpelijk, want jij kan het aanpassen aan je eigen wensen.

Wat heb je nodig?

  • Natuurlijk heb je een notitieboek nodig. Dat kan met lijntjes, vakjes of met stipjes op de pagina. Het is aan jou om te kiezen wat je prettig vindt. Kies niet direct een heel duur exemplaar, want als het je niet bevalt, is het zonde van het geld. Er zijn al bullet journals en notitieboekjes vanaf twee euro te krijgen, dus dat is mooi materiaal om mee te beginnen. Zelf koos ik voor een boek met stippen op de pagina. Op die manier kan ik mooie rechte lijnen trekken en valt het toch niet heel erg op dat er al iets op de bladzijdes staan.
  • Fineliners. Zoals je hierboven kan zien, heb ik fineliners van Micron. Deze zijn vrij aan de prijs en komen vaak voorbij als favoriet bij handletteraars. In het pakje zitten zes pennen met verschillende diktes. Hiermee kan je de lijnen zo dik maken als jij zelf wilt. 
  • Potloden, zowel kleur als grijs én een gum. Zelf zet ik eerst met potlood de opzet op papier. Als het dan fout gaat, kan ik het nog weghalen. Als ik tevreden ben, ga ik er met de fineliners overheen. De kleurpotloden gebruik ik om mijn tekeningetjes wat kleur te geven.
  • Gekleurde fineliners. Ook deze gebruik ik om mijn tekeningen kleur te geven, maar je zou ze ook kunnen gebruiken om de lijnen te zetten.
  • Washi tape. Dit is Japanse tape gemaakt van papier. Het doet wel denken aan schilderstape, alleen zitten op deze rollen ook versieringen. Bij de goedkope winkels, zoals Action, zijn al leuke exemplaren te krijgen voor weinig geld. Ook Aliexpress wordt vaak genoemd als leverancier voor deze tapes. Ze zijn dus vooral ter decoratie. 
  • Een voorbeeldboek met daarin lettertypes, doodles en leuke randen die ter versiering kunnen dienen. Heb je geen geld over voor zo'n boek, dan kan Pinterest je ook helpen. Als je zoekt op Bullet Journal, zal je enorm veel resultaten en voorbeelden krijgen. Ook de term Handlettering levert je behoorlijk wat resultaten op. 

Vul hier je titel in

Hoe te beginnen?

Dit is voor veel mensen het lastige aan het starten van je eigen bullet journal. Je hebt geen voorgedrukte agenda, dus de kans dat je iets vergeet of iets overslaat, is best aanwezig. Dat is helemaal niet erg, want het blijft handwerk. Bovendien is dit als perfectionist de perfecte kans om te kijken of je dit ook los kunt laten. Het hoeft namelijk niet perfect.

Je journal begint met een index. Hierin zet je iedere keer de nieuwe pagina's die je maakt. Zo houd je toch een overzicht van wat waar staat. Je journal is een work-in-progress tot 'ie vol is, dus je index blijf je ook tot die tijd aanvullen. Na het maken van de index kan je kiezen waar je mee verder wilt. De meeste mensen kiezen voor een jaaroverzicht of een maandoverzicht. Ik koos voor dat laatste en begon met de maand juni. Hierin zet ik belangrijke afspraken die ik moet onthouden voor de rest van de maand. Ik besloot niet vast een overzicht te maken voor juli etc. omdat je niet weet wanneer het boekje vol is. 

Na mijn maandoverzicht bedacht ik me dat ik ook een pagina wilde waarop ik bij kan houden welke ideeën ik heb voor mijn blog en welke boeken ik graag wil hebben. Zolang deze pagina niet vol is, maak ik die niet voor elke maand opnieuw. Dat is het mooie aan je journal. Jij beslist! Hierna maakte ik de weekpagina's  met daarin genoeg ruimte voor de afspraken en taken per dag en onderaan een to-do lijst. Hier kan ik taken opschrijven die niet gekoppeld zijn aan een bepaalde dag.

Pas toen ik deze bladzijdes gemaakt had, bedacht ik welke tekens waarvoor staan bij mij. Een rondje is een afspraak, een vierkantje een taak. Groot is voor werk, klein is voor privé. Als ze ingekleurd zijn, is de taak af en de afspraak geweest. Een uitroepteken staat voor iets dat ik niet mag vergeten. Deze tekens kan je het beste ook een eigen pagina geven of gebruik het als boekenlegger. Op deze manier weet je altijd wat je waarvoor gebruikte. Zelfs al gebruik je hem maanden niet.

Voor nu heb ik besloten geen doelenpagina's te maken of habit trackers. Mijn journal moet vooral een handige planner worden. Wellicht denk ik er over een tijdje anders over en voeg ik ze alsnog toe. Op pinterest staan genoeg ideeën voor als je wel deze pagina's toe wilt voegen.

Hieronder staan nog wat voorbeelden van pagina's uit mijn bullet journal. Ik koos voor een horizontale indeling van de dagen, maar op pinterest staan genoeg andere ideeën voor verticale of zelfs diagonale indelingen. Het is maar net wat je zelf prettig vindt. 

Misschien ben je door dit blog wel geneigd direct te beginnen. Zeker doen! Het biedt mij zoveel meer rust in mijn hoofd nu ik alles bij elkaar heb staan en ik vind het leuk om ermee bezig te zijn. Niet zo'n zin in al die versiersels? Dan zet je ze niet. Het moet voor jou werken, niet voor de rest van de wereld.