Jongeren en persoonlijkheidsstoornissen (deel 2)


Bij deze maak ik een deel 2, aangezien ik een paar vragen kreeg wat het nou precies inhoud voor mij. Dus ik ga dit uitleggen in deze blog. (persoonlijk wat het voor mij betekend)

Ontstaan problematiek

Vaak zijn er achterliggende problemen, zoals: misbruik zowel seksueel als geweld en psychisch. Soms komt het ook door rouwen om een persoon, of misschien heb je nog niet kunnen rouwen en blijf je leegte voelen. Veel mensen in de wereld worden/werden gepest, dit is een veel voorkomend probleem waardoor ook problematiek kan ontstaan. Sommige problematiek is genetisch bepaald (al geloof ik daar zelf niet in). Sommige mensen zijn ook gevoelig aangelegd waardoor ze eerder en heftiger reageren op situaties.

Persoonlijkheidsonderzoeken

Een persoonlijkheidsonderzoek is een onderzoek waarmee er kan vastgesteld worden wat voor een probleem je hebt. Natuurlijk heb je al problemen zat maar met zo´n onderzoek kunnen ze gerichter bezig met het behandelen bij ggz. Zo´n onderzoek bestaat uit 2 afspraken van 2 uur, dus in totaal 4 uur. Gemiddeld krijg je voor een normale test zo´n 700 vragen. Ja dit is veel en ja dit is nodig (mijn mening). Aan het eind van een onderzoek komt er een team bespreking met de psychiater. Ze gaan samen in overleg, welke diagnoses je hebt en welke behandeling er het beste bij past.

Wat betekend het voor mij?

Ik zit zelf vanaf maart 2015 bij ggz, eerst was dit Mediant en daarna Karakter. Bij Mediant werd mijn persoonlijkheidsonderzoek gedaan. Er zijn verschillende diagnoses gesteld, waarvan ik sommige ´diagnoNsens´ van vind. Natuurlijk bedoel ik met ´diagnonsens´ dat ze waarschijnlijk niet kloppen. Vanuit Mediant ben ik doorgestuurd naar ABC Twente, dit is een centrum voor jongeren met psychose. Daar deden ze verder onderzoek. Wat daar uit kwam doet er verder niet toe want, wil niet beoordeeld worden op mijn diagnoses. Vandaar dat ik zie niet benoem. Vanaf ongeveer maart 2016 zit ik bij Karakter en volg ik daar DGT-J (dialectische gedragstherapie).

DGT-J

Net legde ik uit waar de afkorting voor staat. Nu ga ik verder uitleggen hoe deze behandeling in elkaar steekt.

DGT krijg je als je de diagnose ´borderline´ hebt. Op de maandag heb je trainingen uit een boek (surfen op emoties) dit boek bestaat uit verschillende opdrachten en g-schema´s*. Op de woensdag is er PMT (psychomotorische therapie) hier doen we in praktijk wat we leren bij de DGT.

*Wat is een g-schema? Dat is een schema waarin je de: gebeurtenis, gedachten, gevoel, gedrag en gevolg in beschrijft. Zo kan je de gebeurtenis beter bekijken en ook kijken waar je gevoel vandaan komt. Deze schema´s vul je meestal in als je in crisis bent. (Een crisis is een moment dat je hoog in spanning zit)

Afsluitend

Ik hoop zo dat ik jullie genoeg heb verteld over wat het inhoud voor mij. Ik vertel niet al te veel persoonlijke dingen, vaak ervaar ik taboe. Dus vandaar. Ik hoop dat jullie nu snappen wat persoonlijkheidsstoornis is. Sorry als er niet alle informatie in staat die jullie verwachten.