Jij praat teveel


Verjaardagen. Het zijn mijn favoriete dagen. Vooral als ik ze zelf niet hoef te vieren. Niet omdat ik er moeite mee heb dat ik weer een jaar ouder word maar puur om het feit dat ik liever klets dan serveer. En kletsen dat kan ik. Vaker dan eens heb ik gehoord dat ik (te)veel praat. Oke , toegegeven , vaak is het een man die het zegt want vriendinnen kletsen vrolijk mee. Bovendien zie je op verjaardagen ook vaak mensen die je vaak alleen maar daar ziet. Vrienden van....familie van.... Heerlijk om dan volop verhalen uit te wisselen over hoe leuk je leven wel niet is of over hoeveel ellende je wel niet hebt gehad. Al ben ik meer van het eerste. Vuile was hang ik wel aan de waslijn in plaats van aan de grote klok. Dan zijn er ook nog die mensen waarvan je hoopt dat ze niet naast je gaan zitten als ze binnen komen. In je hoofd denk je dan....niet hier....niet hier....niet hier. maar als ze dan toch jouw kant op lopen hoor je jezelf zeggen "Hey! Hoe gaat het met jou dan ?

En dan heb je nog kinder verjaardagen. Bij ons was dat altijd vóór de kinderen dus al het speelgoed mocht uit de kast en de verkleed kist werd volop gebruikt. Kinderen moeten kinderen zijn en vooral op hun verjaardag. Ik heb dan ook een hekel aan de kinderfeestjes in perfecte huizen waar de kinderen alleen maar mogen zitten. Niet dááraan komen...niet dááraan zitten...niet dáárop zitten. Nee...geef mij maar chaos met speelgoed zodat ze zich héérlijk vermaken en huilen als ze mee naar huis moeten. Nu zijn onze kinderen al in de puberteit of er net voorbij en zo ook de neefjes en nichtjes. Laatst hadden we dan ook de verjaardag gevierd van mijn schoonvader. Hij werd 95...95! Een leuke dag met visite , chocolade bollen, hapjes en samen eten. In de keuken wordt hard gewerkt om alles op tafel te krijgen. Ik sta erbij en praat. Als er stress lijkt te komen laat ik mijn positiviteit los op diegenen die het nodig hebben. Ik hoorde mezelf en dacht : "goed bezig"! Mijn neefje relativeerde en zette me met mijn heipalen terug op de grond. "Tante Jolan , je bent de stem van de morele steun maar je praat teveel" ! Dankjewel lief neefje , ik neem het compliment zoals het komt.