Op de bus bij mijn broer


Ik heb een hele toffe grote broer die als bijbaan buschauffeur is. Vandaag ben ik weer een ochtend met hem meegereden. Gezellig bijkletsen en heel veel lachen samen. Vanochtend heb ik me ook lopen verbazen over het aantal onbeschofte passagiers waar hij mee te maken krijgt. Ik zal je een paar voorbeelden geven.

* Een oude dame wil met haar rollator de bus binnenkomen en dat gaat volgens een paar jongens achter haar niet snel genoeg. De dame krijgt dan ook van allerlei verwensingen en scheldwoorden naar haar hoofd gesmeten. Terwijl ik de oude mevrouw een handje helpt, deelt mijn broer de vervelende kwasten mee dat ze zullen moeten wachten op de volgende bus. Voor mensen zoals zij is er geen plek in zijn voertuig. Resoluut doet hij daarna de deur dan ook dicht. De oude dame kan rustig haar reis vervolgen en babbelt tegen me over haar man die ze gaat bezoeken in het verzorgingstehuis en de lange reis die ze daar voor moet maken.


* Een licht getinte man wil instappen maar komt twee euro's tekort om zijn reis te betalen. Mijn broer vertelt hem dat hij dan niet meekan en dus de bus moet verlaten. De gaat volledig los en begint te schelden. Op een bepaald moment scheldt hij niet alleen tegen mijn broer, maar ook over de busmaatschappij en zelf heel Nederland. Niets deugt er en op een bepaald ogenblik beticht hij mijn broer zelfs van racisme. Deze opmerking zorgt er echter voor dat alle passagiers in lachen uit. Mijn broer legde zijn hand naast die van de man en vroeg hem eens goed naar deze handen te kijken. Mijn broer heeft namelijk een mooie getinte huid die zelfs een stuk donkerder was dan het velletje van de scheldende man. Toen de man zijn flater doorkreeg wist hij niet hoe snel hij de bus, met een enorm rood hoofd, moest verlaten.


Voor mij persoonlijk was de ochtend echt heel leuk en gezellig. Zelfs de passagiers met een maandagochtendblues hebben mijn humeur niet bedorven. Ik heb me kostelijk vermaakt, zeker met het heerschap dat zich gediscrimineerd voelde. Terwijl ik nog lekker verder ga genieten van mijn vrije dag wens ik iedereen een fijna maandag verder.