PAAZ Bezoek


Bezoek

 

In het begin was bezoek ontvangen een moeilijk iets. Ik was moe en had totaal geen inspiratie  een gespreksonderwerp.  Als de papa tegen mij had gezegd: “ik kom helemaal niet langs met de kleine man,” had ik het qua gevoel allemaal prima gevonden.

 Angsten, boosheid en frustratie over onderwerpen die ik totaal uit de context had gerukt. Ik was mezelf niet, tot zover was het duidelijk. Alles wat daar buiten gebeurde, nam ik niet geheel bewust in mij op. In gesprekken met verpleging kon ik totaal geen rode draad vast houden en waren “ik weet het ook niet” mijn standaard laatste woorden achter elke zin.

Waanzin, totale waanzin veroorzaakt door chaos en slaapgebrek hadden mij hier gebracht. Uitgeput tot er geen energie meer in mijn ziel aanwezig was. Onverzorgd en verwaarloosd! Op het laatst stak ik al mijn energie in de verzorging van de kleine man. Hij at drie keer per dag, ging onder douche, op tijd naar bed, op tijd naar school. En dan probeerde ik thuis ook nog leuke dingen met hem te doen. Wat ik nog aan energie had, gaf ik aan hem.

Thuis, alleen op de bank huilde ik de ogen uit mijn hoofd. Ik wist het niet meer. Het gevoel dat zelfs ook dat laatste restje langzaam maar zeker aan het opraken was, zorgde voor behoorlijk wat paniek. Eenmaal opgenomen, voelde mijn hoofd alsof mijn hersens waren gesmolten, opgebrand. Elke prikkel was te veel. Tv kijken, een boek lezen of een gesprek voeren, het ging niet meer.

Falen,  Zo af en toe kwam ik wel eens in de buurt van logisch nadenken. In zo’n helder moment had ik dan ook bedacht dat mijn kleine man en ik elkaar moesten blijven zien. Om de band die er tussen ons is simpelweg in leven te houden. Het verdriet van die bezoeken, sneed door alles heen. Ik liep op mijn tenen, zette een verkrampte glimlach op en blufte me door het bezoek heen. Ik voelde totaal geen verbintenis. Het was weg en ik was zo bang dat het voor altijd zou zijn. Ik had gefaald. Als moeder, als mens.


Uiteindelijk, na een behoorlijke tijd, kon ik bezoek wat vaker en langer aan. Eerst was het een kwestie van verdragen en steeds meer ging ik er naar uitzien.

De kleine man kwam minstens 1 keer per week langs met de papa en ze bleven steeds een beetje langer. We gingen naar het strand of wandelde in het parkje tegenover het ziekenhuis. Maar het gevoel bleef lang uit.

Op een dag  was hij er alleen.    Ik was op van de zenuwen. Kon ik het wel aan 4 uur alleen met mijn kleine man? Wist ik nog wel “normaal” te reageren, wilde hij nog wel zo lang met mij samen zijn, alleen zonder de papa?

We gingen samen wandelen en een ijsje eten op het strand, daarna mochten we samen knutselen in de A.B. ruimte.
Bij het binnenstappen van deze ruimte keek hij om zich heen en zei: “Zo, dus hier krijg jij knutsel les, mama?”
Ik begon zachtjes te lachen om in bulderen uit te barsten. Ik kreeg een gevoel dat ik lang niet had ervaren. Ik voelde mij één met mijn zoon.
Ja liefje, hier krijgt mama knutsel les..