Start van mijn FODMaP-beperkt dieet.


Afgelopen weken ben ik druk in de weer geweest met een psycholoog, huisarts en diëtist. In verband met mijn vermoeidheid die vooral voortvloeit uit de pijn die ik elke dag heb. Mijn vorige huisarts had nooit allergieën getest toen ik met buikklachten bij hem kwam. Ik ben wel in het ziekenhuis geweest voor andere onderzoeken en mijn darmen/maag lag er prachtig bij. Niets op aan te merken. Moest er maar mee leren leven. 

Mijn moeder kwam een paar weken geleden mee dat er glutenallergie in de familie voorkomt en aan de hand daarvan ben ik weer terug gegaan naar de huisarts. Dat ik niet meer weet wat ik wel en niet kan eten en ze maar een bloedtest moesten doen om te kijken of er überhaupt een allergie was. Had geen zin meer om te gissen. Het afvallen wil ook voor geen meter en ging steeds minder eten omdat elke keer als ik eet van de pijn verga. Ik heb letterlijk op de grond van de blokker gelegen te creperen van de pijn waarna mijn man me met moeite terug naar huis heeft gekregen. Ik zou die middag gezellig naar een verjaardagsfeestje maar dat werd helaas een middag op de bank met een warme kruik. 

De bloedwaardes zeiden dat ik geen allergieën had en ik in principe alles kan eten. Gezien ik al bij de psycholoog ben geweest en alles gewoon goed was zit het ook niet tussen mijn oren.  Wat ik voor de tweede keer gehoord heb nu. Iets wat ik zelf ook wel wist. Zal wel het prikkelbare darm syndroom zijn. Wat mijn eerste huisarts ook zei. Ik mocht wel aan de psylliumvezels maar dan ga ik nog meer door een hel en wilde daar niets van weten. 

Twee dagen later na het consult bij de huisarts moest ik naar de diëtist. Ik zag het niet meer zitten en had zoiets van ja laat ook maar, heb nu elke dag pijn, durf niet eens meer ergens heen te gaan omdat de afgelopen weken mijn darmen zaten te kloten.Ik wist echt niet meer hoe ik verder moest en voelde me nogal verslagen. Ik vertelde de diëtiste mijn verhaal en zij zei. Ja dan gaat het koolhydraat arm eten ook niet helpen. Jij moet het Fodmap dieet gaan doen. Dat je bloedwaardes geen allergieën laten zien betekend niet dat je er geen last van kan hebben. Je kan ook gewoon gevoelig zijn of een intolerantie hebben.   

Wat is het FODMaP beperkt dieet?

Wat ik begrepen heb is dat ik de komende zes weken aan een paar leefregels moet houden qua eten.  Ik heb een hele lijst gekregen wat ik mag hebben en waar ik op moet letten.  Fodmap staat voor bepaalde stoffen die in het eten zit en is opgesplitst in vijf groepen.  Alleen lactose en gluten zijn ingrediënten die als allergenen worden aangegeven dus ik moet goed labels gaan lezen de komende weken. 

In die zes weken ga je kijken of je darmen tot rust komen en in de meeste gevallen gebeurt dit ook.  In deze zes weken herstellen je darmen dus ook. Na die zes weken ga je samen met de diëtist weer voedselwaren introduceren en moet je bijhouden hoe het gaat.  Het ligt eraan hoe je op het eten reageert totdat je precies weet welke groep je niet tegen kan of hoeveel je van iets kan hebben. Het verschilt denk ik per persoon voordat je alles weet wat je moet  weten.

Aankondiging nieuwe blogreeks. 

Nu ik dit dieet ga volgen wil ik jullie graag meenemen in mijn reis. Mocht jij ook erg veel last van je darmen hebben en daar niets op kunnen vinden ga naar de huisarts en laat het nakijken! Zelf iets proberen is niet een goed idee. Ik doe dit dieet onder begeleiding van een diëtist en ik laat regelmatig mijn bloedwaardes controleren voor eventuele tekorten. 

In mijn nieuwe blogreeks ga ik wekelijks schrijven over wat ik heb gegeten. Ik ben een vegetariër. Normaal eet ik volledig plant-based maar omdat ik met dit dieet erg beperkt wordt de eerste 6 weken komen de harde en gerijpte kazen weer terug totdat ik weer mijn heerlijke bonen/peulvruchten kan eten.

Daarbij laat ik weten wat het effect is en hoe het in combinatie een gezin werkt en hoe je ervoor kan zorgen dat je niet boven je boodschappenbudget heen gaat. 

Mijn volgende blog gaat over de voorbereiding voordat ik begonnen ben met het Fodmap dieet. Want onderzoek doen wat je kan en mag eten en daar recepten bij zoeken bleek toch lastiger dan verwacht vooral als je geen vlees eet.  Ik begin maandag officieel met het dieet. :) 

Beloon de maker en jezelf

Word gratis lid.