Fibromyalgie (FM) en chronische PTSS.


 Het blijkt dat, hoe je bent opgevoed, heel belangrijk is voor je verdere leven. 

d9364b443632a6323612de9f617e5d51.jpg
Of anders gezegd, wie 't kleine niet leert, doet 't grote verkeerd. Het is dus heel belangrijk dat je liefdevol groot wordt gebracht. In mijn geval was dat anders. Mijn ouders kregen elf kinderen en ik was hun zevende kind. In de jaren vijftig werd er anders omgegaan met bijvoorbeeld gevoelens. Ook was in vele gezinnen de kerkgang een belangrijke functie. In ons gezin was dit het allerbelangrijkste en naar later zal blijken een ziekelijke gebeurtenis. Alles moest wijken voor de kerk, de catechisatie en de jeugdvereniging. Mijn ouders kochten ook alleen maar bij de winkeliers, die ook lid van de kerk waren. Je kunt je voorstellen dat het in ons gezin,op de zondagen, erg gestrest toe ging. Ook mochten wij niet veel, zoals bijvoorbeeld naar de kermis of het voetballen op zondag en andere uitgaansgelegenheden, zoals een bar of discotheek. 

En dominante ouders en bemoeizuchtige broers en zussen. Met zo'n opvoeding loop je voortdurend op je tenen. Wat was ik blij dat ik het huis uit kon. Ik ging de wijde wereld in en stichtte een gezin en wij kregen vier kinderen. Mijn vrouw stopte die tijd nog met werken en samen konden we de hele wereld aan. Achteraf zou blijken dat de hoge onregelmatige diensten niet goed waren. Ik kreeg last van migraine en hoge bloeddruk. Daarvoor kreeg ik pilletjes en dat was het dan. Mijn lichaam kreeg steeds meer klachten en mij werd verteld dat dit kwam door het ouder worden. (50 jaar) En daar deed ik het dan mee. Toch gingen we scheiden en ik kreeg zo "de kans" om een ander beroep te kiezen. Maar al snel bleek dat de lichamelijke klachten bleven en toen toch maar eens een verwijzing gevraagd voor een reumatoloog. Die kon niets vinden en stelde de diagnose fibromyalgie. Eén van de honderd soorten van reuma.

In eerste instantie was ik blij met deze diagnose, immers hadden mijn klachten een naam. Maar ondanks deze diagnose en pijnklachten moest ik toch "gewoon" werken van het UWV. En dat werken ging steeds moeizamer en steeds meer ruzie's met werkgevers en andere zogenaamde baasjes. Het bleek dat ik niet tegen slechte werkgevers kon. Dat haantjesgedrag had ik als jong kind, té veel meegemaakt. En daar kan ik niet tegen. En het was omstreeks mijn 55e jaar, dat ik bij mijzelf ging afvragen hoe het kwam, dat ik FM had. Via de huisarts, kwam ik bij het GGZ en daar kon mijn psychiater al snel de diagnose stellen dat ik chronische PTSS had. Uit mijn verhalen werd al snel duidelijk dat de oorzaak lag in de opvoeding. De dominante ouders en broers en zussen. Wat dat betreft leerden we het allemaal verkeerd. Gelukkig kon het UWV hier wel iets mee en ik werd voor 100% arbeidsongeschikt verklaard. Geen mensen meer die mij de les wilden lezen. Geen spanning meer om uit mijn dak te gaan. Want ik kreeg wel een heel kort lontje. Dat er geen ongelukken zijn gebeurd, komt mede door de reactie van de ander.

Mijn leven is nu rustig en ik heb geen stress. Daardoor ben ik ook rustiger in het omgaan met mijn vrouw. Zij is ook chronisch ziek en zo begrijpen we elkaar. En met behulp van medicatie kunnen wij zo ons leven leiden, ondanks de lichamelijke pijnen van ons allebei. Zo zie je maar weer, dat de opvoeding heel belangrijk is om een mens te vormen.

05c15386fb0bc9bf6f3b99283cda9ce6_medium.

Hieronder kunnen je vrienden zich aanmelden. Jullie krijgen beiden gelijk een beloning van 125 Yp. Je kunt het helemaal bewerken en op maat maken. Weghalen is ook heel eenvoudig met het rode kruisje als je er met je muis op gaat staan.

Beloon de maker en jezelf

Word gratis lid.