onverwachts bezoek (deel 1)


Sta je dan met een paard die je niet kent zonder naam in je handen gedrukt, Henk de eigenaar heeft je de opdracht gegeven om het paard in te rijden. Het paard had geen naam gekregen en die moest ik ook verzinnen van de manege eigenaar. Ik haal het hoofdstel en zadel van de zolder en neem het mee naar de ren. In de ren staan 10 paarden, en ik moest het jongste paardje hebben die nieuw is in de ren. Ze is 4 jaar en nog maar voor de helft ingereden. Samen met een vriendin gaan we haar eerst even lekker borstelen en een snoepje geven om een beetje vertrouwen te winnen. We zijn daar ongeveer een half uur mee bezig, en dan is het tijd om rustig op te zadelen. We pakken eerst het dekje en leggen het heel voorzichtig op haar rug. Ze blijft rustig staan en geeft geen kick. Nu gaan we het hoofdstel proberen. Heel langzaam aai ik haar hoofd en breng het hoofdstel eerst naar haar neus zodat ze eraan kan ruiken. Vervolgens breng ik het bit naar haar mond en die doet ze heel braaf open zonder haar hoofd weg te trekken. En ik geen haar een snoepje als beloning. Nou dat ging goed, dan gaan we nu het zadel pakken en die hou ik ook voor haar neus zodat ze daar ook aan kan ruiken. En het zadel gaat ook zonder problemen op har rug. Als ik de singel aan wil trekken gooit ze haar hoofd omhoog en probeert ze weg te lopen. Dan komt Henk de manege eigenaar even kijken hoe het gaat. Hij ziet dat ze het niet prettig vind en zij dat we maar beter bij de longeerbak kunnen aansingelen. Ik pak mijn longeertouw en longeerzweep en neem de merrie mee naar de bak. Als we in het midden van de bak staan singel ik haar nog een beetje aan zodat het zadel niet van haar rug af glijd, en deze keer gaat het zonder problemen.de zweep leg ik in het midden van de bak op de grond en het touw maak ik vast aan het bit.