#Black #Friday: scoren van koopjes of gewoon marketingtruc?

#Black #Friday: scoren van koopjes of gewoon marketingtruc?


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Ik moet bekennen voor we in Spanje woonden, kende ik het fenomeen Black Friday niet eens. Misschien kom ik uit de oertijd, geen idee, maar het is echt zo. In Spanje kon je er echter (indien je een tv bezit) niet omheen. We werden dood gegooid met de Black Friday commercials.. Ik werd er eerlijk gezegd simpel van!

Maar ik ben wel een echte koopjesfan, en scoor graag goede deals. Sterker nog ik zie het als een sport om zo min mogelijk uit te geven en zoveel mogelijk waar voor wat ik uitgeef te krijgen.. Dus wij hielden het vorig jaar maar eens in de gaten. Misschien was het de regio waar we zaten, maar die ontzettend hoge kortingen waar men over riep, en beloofde, dat hebben we nergens gezien.

Overal stond het aangegeven op de winkelruit: Black Friday deals bla bla bla, maar ik zag hooguit 30% korting ergens. Dus online maar eens speuren op Amazon en ook hier moet ik zeggen dat ik er meer van had verwacht. Natuurlijk kan het online te wijten zijn aan het feit dat ik niet de juiste items zocht die hieraan meededen. Afijn, voor ons was Black Friday 2016 just another Friday en geen superdeals gescoord.. helaas ;)

Nu weet ik als ex-ondernemer wel wat van marketing af, en ook heb ik vele verhalen gelezen over bijvoorbeeld de Mediamarkt gekte als er weer eens van die extreme kortingsdagen aan kwamen, hoe ze de periode ervoor de prijzen eerst omhoog gooiden. En het gewoon leek of je een superdeal scoorde. Dat is marketing, en zo verdient men geld. 

Dit jaar brengen wij onze Black Friday 2017 door in een nieuwe plek: Budapest. En hier hebben we ook een tv waar dit op aangekondigd word. Gelukkig niet zo extreem veel als in Spanje, maar het blijft wel hangen in mijn hoofd zeg maar. Well done makers van de reclamespotjes, want ook al zijn ze in het Hongaars, ik weet wat ik vrijdag moet doen! Deals scoren, althans, proberen...

Nu kan er morgen een leuk bedrag vrijkomen van 300 euro, en we hebben nog enkele dingen die we echt de komende weken max in huis willen hebben zodat dochter fatsoenlijk kan spelen, dus ik ga eens zien wat er gebeurt.

Heb de items die we willen kopen geprintscreened om te zien wat de prijs nu is (wellicht ben ik er nu al te laat mee en had ik dit 2 weken terug moeten doen, maar toen was ik met andere zaken bezig). Zodra het vrijdag is ga ik online zien wat de prijzen dan zijn. Ik vraag me af hoe ik in het ootje word genomen, en kan alleen maar hopen dat we niet teveel juist gaan betalen omdat het vrijdag tegenvalt en ik daarna zakkende prijzen hoop te zien (wat dan niet gebeurd misschien). 

Wat zijn jullie meningen en bevindingen over Black Friday? Een grote marketingstunt? Of heb je ook daadwerkelijk goede deals gemaakt op deze dag in het verleden? Ik heb behoorlijk het gevoel dat enkel de hele dure items (electronica spullen) de moeite zullen zijn, als je een goede korting wil. Maar wellicht zit ik er helemaal naast.

Dus tips of ervaringen die je wil delen? Drop ze hieronder!

Hier kun je mijn ervaring van Black Friday in de Mediamarkt Budapest lezen:

Welkom op mijn blog!

Ik schrijf met veel plezier over allerlei uiteenlopende onderwerpen. Ik schrijf over misstanden die ik aan het licht wil stellen, maar ook humoristische verhalen door mij geschreven. 

Verder ben ik bezig met het schrijven van een boek en heb ik sinds kort mijn creatieve tekentalent weer hervonden.

Kortom, bij mij kun je terecht voor vele onderwerpen.

©LivingThaGoodLife    

~~~

Deze blog mag gedeeld worden

 Beoordeel

Reviews en Reacties:

4.9 / 5 (10 reviews)
expand_more
Verberg reacties
tja, het is voor de handelaar extra inkomen he.
| 19:14 |
Klinkt interessant! Ik ga zo je blog lezen van je ervaring.
Ik merk het ook wel, ik werkte ooit bij een drogist en daar moesten de schapkaartjes zo'n twee weken van te voren vervangen worden. Als ik schapkaartjes moest lopen, dacht ik bij de prijzen die (soms 50 cent in één keer!) omhoog gingen altijd: "Okay, binnenkort zijn ze in de actie." En bij prijzen die daalden, dacht ik: "Okay, hier is voorlopig geen actie mee." Dus inderdaad wel een beetje marketingstunt.

Maar ik vind het toch wel leuk dat de musical The Lion King vandaag 20 euro korting op hun kaartjes geeft :)
| 16:30 |
Haha apart inderdaad van die kaartjes.. Maar dat is een leuke deal 20 euro korting! Dat is de moeite :)
| 16:41 |
In België krijg je niet speciaal veel korting jammer genoeg.
| 15:22 |
geloof hier ook niet alles met korting maar bepaalde dingen..
| 15:56 |
Het is natuurlijk wat je zelf ook al weet één grote marketingstunt. Ik heb zelf in een winkel gewerkt waar ze meededen aan black friday. Maar is het werkelijk nodig dat ik ga vertellen dat we al een half jaar vóór Black Friday de prijzen stapsgewijs per week moesten verhogen, om dan uiteindelijk als het Black Friday was een korting van wel 80% konden 'verkopen', waarmee het desbetreffende artikel nog steeds duurder was dan waarvoor het in de allereerste instantie in de winkel was gekomen. Vaak is Black Friday op artikelen die als toch al goed verkopen, en daardoor al in de loop der tijd stapsgewijs in prijs zijn verhoogd. Dit gaat zo slinks dat het vaak niet eens opvalt. En als het artikel dan op zijn retour lijkt gaat hij nog even de Black Friday in ... en krijgt het ineens een mega korting, wat dus eigenlijk helemaal geen korting is als je het goed bekijkt. Maar gewoon een meer reële prijs voor het product op zich. Dit prijs verhogen gebeurt overigens ook met gewone 'kortingsacties'.
| 15:13 |
Nou dat vroeg ik me dus af, in hoeveel tijd gebeurt zoiets (verhogen prijzen) een half jaar is lang! Jeetje.. Dank je voor je reactie :)
| 15:15 |
Ja er wordt goed gekeken naar het consumentengedrag, en sommige mensen komen bijvoorbeeld in juli eens kijken en besluiten in augustus pas te kopen na het ontvangen van het salaris ... om maar een voorbeeld te noemen. Als dan de prijzen ineens in drie weken / vier weken tijd met 30 euro omhoog zijn gegaan kun je dat als verkoopster niet verklaren. Als er in vier weken tijd een verschil is van 5 a 10 euro kun je dat als verkoopster verklaren door een praatje te houden over inkooprijs, verandering in transportprijs etc. ;-) Hoe dan ook, we worden altijd opgelicht. Dat is eigenlijk tegenwoordig mijn conclusie.
| 15:22 |
Ja daar ben ik het wel mee eens. En weet je, de meesten valt het toch niet op, want een Mediamarkt bijvoorbeeld staat zo vol artikelen, dat mensen onmogelijk op kan vallen van al deze items of die prijzen stijgen of dalen. Ik had zelf in NL eigenlijk nooit wat meegekregen van Black Friday dus enkel vorig jaar in Spanje. En ja natuurlijk weet ik ook wel dat het een marketingstunt is en de winkel de enige winnaar is uiteindelijk, dat is ook wel een beetje het doel van deze blog, de ogen openen ;) Heb zelf een webshop gehad, en deed hier dan wel niet aan mee, maar wist wel op creatieve wijze (zonder oplichting wel te verstaan) mijn restantjes in een flink veilingpakket weg te krijgen, en dan gingen mensen vaak los.. Los was ik er nooit vanaf gekomen maar omdat ik het pakket zo wist samen te stellen met ook mooie items, was het een win win situatie :) Maar bij Black Friday is het dus vooral enkele items die ze dus echt DIK zogenaamd afprijzen die dag? En die gaan echt al langere tijd geleidelijk omhoog. Klinkt logisch. Is dus een goed geplande stunt..
| 15:29 |
Vaak wel ... nu moet ik zeggen dat het mij op dit moment ook extra opvalt. Ik kijk nu al ruim 2,5 jaar naar camera's met name, en objectieven. En de ene keer zie je een prijs een klein beetje zakken, en dan een week later is de prijs weer wat hoger dan voordat de prijs even daalde. Dat gaat nu zo al een heel tijdje, en nu komt Black Friday er weer aan en zie ik dat het vooral de camera's en objectieven zijn die in Black Friday meedoen die deze prijsfluctuaties hebben.

Ik ben zelf heel benieuwd wat de prijzen NA Black Friday gaan doen. Of ze dan weer terug komen op het niveau van voor de eerste fluctuaties, want dan zouden ze na Black Friday dus goedkoper zijn als tijdens ...

Maar wat je zelf ook al schrijft ... mensen zijn kuddedieren, én wat laten ons maar al te graag verleiden met dit soort woorden als Black Friday MEGA KORTING.

En idd de meesten valt het niet eens op ... alleen als je al langere tijd naar iets kijkt en dáár ook echt voor moet sparen houd je het in de gaten van dat ene artikel.
| 15:39 |
Ja wij zijn idd kuddedieren, ik ben zelf wel heel prijsbewust, dingen die ik vaak koop weet ik uit mijn hoofd echt de prijzen van. En ik zorg echt dat ik zo efficient mogelijk boodschappen doe als ik kan op dat moment. Ik heb het afgelopen jaar niet dat soort uitgaves kunnen doen, maar we hebben echt een nieuwe laptop nodig, dus verwacht dat we daar maar eens mee moeten beginnen om daar dit soort prijzen van in de gaten te houden. Ik vraag het me ook af namelijk gaan prijzen omlaag of blijven ze hoog tot de opruiming weer start? Hoor het graag van je volgende week over dat item :) Ben reuze benieuwd...
| 15:43 |
Persoonlijk denk ik overigens dat je artikelen moet gaan kopen in de 'zogenaamde komkommertijd', de tijd dat het voor winkels heel slapjes is met verkopen. Dan zal je de meeste kans hebben op echte kortingen waarbij de winkel een percentage van hun winst in wil leveren. Maar ja, wanneer die tijd tegenwoordig is durf ik ook niet meer te zeggen. Zo in de jaren 90 ongeveer was dat rond de bouwvak vakantie.
| 15:41 |
Zo heb ik eens artikelen moeten prijzen in mijn eerst werkweek voor de reclame folder van die week daarop. Het ging toen om een senseo apparaat wat in de winkel stond voor 79,05 euro. Ik moest er voor de reclamefolder een kaartje bijzetten met een prijs van 85,95. Ik snapte er niets van, ik naar de bedrijfsleider en netjes zeggen .. "dit kan toch niet, het artikel is nu 79,95 en in de reclame kost het straks 85,95????". Het antwoord was heel kort en duidelijk ... "Ja en?"

Toen wist ik genoeg hoe we met ons allen 'opgelicht' worden.
| 15:26 |
Ja zulke dingen zijn mij uiteraard ook weleens opgevallen, persoonlijk zou ik er in deze periode van mijn leven niet meer tegenkunnen voor zon baas te werken. Vroeger zou ik het misschien even hebben uitgehouden maar nu zou ik ervan kotsen :) maar ja soms moet je helaas...
| 15:41 |
Ik werk er ook niet meer ... dat was bij mij ook één van de dingen waar ik niet tegen kon. Momenteel heb ik geen werk, én geen inkomsten .. dat is dan eigenlijk nog weer erger. Maar dat heeft niets met die baas te maken, maar alles met een andere baas én de vernieuwde regeltjes van onze overheid. Heel ander verhaal.
| 16:52 |
Breek me de bek niet open.. ;) Regeltjes en instanties en overheid blegh
| 17:03 |
Ik ben benieuwd! Vorig jaar deden maar een paar bedrijven mee
| 22:56 |
Zie reactie Hetty hierboven.. kan dus al lang vooraf zijn, die prijs verhoging
| 15:16 |
Ik zag hier inderdaad ook heeeeel veel black friday dingen, en zelfde ervaring..het is niet mega goedkoop allemaal ineens!
Zelfde als bijenkorf drie dwaze dagen..echt niet gratis ineens allemaal!
| 17:01 |
Precies, ik moet even zien of de borg van de auto morgen terugkomt, zo ja dan willen we een tabletje halen, alleen is die sowieso al niet duur. Verwacht dus echt niet dat hij vrijdag ineens heel goedkoop is. Zal hooguit een paar euro zijn, maar weet niet of ze overal korting op geven of enkel de stunt aanbiedingen, kan me herinneren dat het volgens mij om bepaalde items gaat,en niet alles..
| 18:08 |
Ik zou dan hoogstens iets kopen wat ik toch al van plan was te kopen. En waarvan ik van tevoren al had beslist hoe veel ik er ongeveer voor uit wil geven.
| 10:30 |
Nou dat is hier ook het geval ;) en de evt korting zal niet zo schokkend zijn op dat bedrag denk ik
| 10:47 |
ik denk dat veel winkels een paar dingen met schokkende korting hebben, om klanten te lokken. en als die er dan eenmaal zijn, maar dat wat ze wilden niet vinden, kopen ze iets anders. ping, zei de kassa.
| 11:31 |
precies wat ik bedoel eigenlijk
| 12:56 |
Uiteraard is dat allemaal marketing.
| 10:12 |
Ben gewoon erg benieuwd of mensen met eigen ogen al hebben gezien wat dan de verschillen zijn (bijv prijs 20 procent omhoog gooien in een bepaalde periode ervoor) en hoe lang ze dat dan volhouden. maar so far niemand lol :)
| 10:18 |
Vorig jaar is hier in Belgie serieuze commotie geweest bij Media markt. er had ook iem de prijzen in de gaten gehouden en dan op black friday of met de solden, dat weet ik niet meer precies, de 'zogenaamde' korting. Het toestel was duurder met de korting af, dan ervoor.
| 10:38 |
Ja kan best dat ik die commotie bedoel ging dat om een tv toevallig?
| 10:48 |
Geen idee meer
| 11:16 |
Eens met Hans, je hebt best kans dat je in januari nog minder betaald als komende vrijdag...
| 10:02 |
Als het om een hele dure aankoop zou gaan zou ik wel even wachten, maar denk dat ik de tablet sowieso ga halen, want het gaat maar om een tablet van 70 euro dus schokkende korting zal er toch niet op zitten.
| 10:17 |
Dat denk ik ook niet inderdaad. ;-)
| 10:19 |
Uiteraard is het een marketingstunt. En ik vrees dat je inderdaad te laat bent met je printscreens...
| 08:48 |
Ach we gaan het zien.. we willen een simpel tabletje kopen die is al niet zo duur an sich dus misschien is hij net iets goedkoper, misschien ook niet..
| 09:09 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen