Waarom ik een control freak ben geworden


Dat ik graag de boel onder controle houd, dat wist ik al van mijzelf. Soms moet vriend er om lachen, andere keren tot zijn ergernis. Laat het nou eens los, zegt hij dan. Ja ja, makkelijk gezegd. Soms is dat niet waar, en is het makkelijker iets los te laten als ik mezelf een bewust maak van het feit dat ik er niks mee verander als ik me druk maak om dingen die ik niet zelf kan controleren.

Zo een klein voorbeeldje, vandaag was ik net de kleine aan het voeden om haar op bed te leggen. We kwamen van de winkel terug, net een broodje op. Ze was duidelijk moe, en ineens gaat de bel. Verdorie, kind had net haar ogen dichtgedaan, kan ik zo weer opnieuw beginnen. Ik wist al dit moet de eigenaar zijn, omdat de verwarming niet werkt, en we dit van het weekend hebben gemeld. Dus ik kon het niet maken gewoon niet open te doen, want die man komt niet voor niks natuurlijk.

Ik heb eigenlijk al jaren moeite met onverwacht bezoek. Ik wil graag zelf de controle houden over mijn dagplanning, en al helemaal als het ons meisje haar slaapjes betreft (zie andere blog over peuterpubertijd). Anderen weten dit niet, of hebben er misschien geen boodschap aan, maar ik baal dan al meteen als een stekker als ik die bel hoor. Het eerste wat ik doe is rondkijken of het toonbaar is, want ja waar een kind woont, word geleefd. En dat zie je. En een beetje afwas wat er nog stond ergert me dan, omdat ik bang ben dat die eigenaar daar een mening over heeft.

Zelf word ik vooral van dat laatste nogal moe betreffende mijzelf hoor, ik zou er geen bal om moeten geven, dan had hij even moeten aangeven dat hij kwam. En zolang ik zijn huis niet sloop en alles heel is, zou het geen punt moeten zijn. Maar nog steeds heb ik daar moeite mee, om zoiets dan te accepteren. De beste man bleef ook allemaal keutelen, en dochter begon aan mijn shirt te trekken, dan weet ik ze wil echt drinken.. Ga ik haar dan een half uur de boot afhouden dan word ze vervelend, dus ik geef maar gewoon aan dat ze wil drinken en moe is. 

De man is gelukkig daarna binnen 5 minuten weg, en dochter slaapt intussen als een roosje. Maar ik bedacht me ineens, wat kan ik er nu aan doen om dit te voorkomen? Ook al ruim je meteen alles achter je kont op, dan nog kan zo iemand ineens aan de deur staan als er afwas staat, omdat je die dadelijk pas kunt opruimen. Waarom heb ik dat toch? Mijn vriend zou zeggen mens maak je niet druk. 

En we zitten nu in een ruime woning dus als er al wat ligt is het op de tafeltjes wat rommelig overkomt, het scheelt al een berg dat je niet met al je spullen op elkaar gepropt zit, zoals eerder wel het geval was. Ik denk dat het komt omdat in Nederland echt ons leven als een kaartenhuis in elkaar storten, doordat de een na andere instantie waar we afhankelijk van waren fout op fout maakte. En vooral niet hun werk deden, en wij met de gebakken peren zaten. Wij moesten ermee dealen en het maar op zien te lossen, en we zeiden altijd tegen elkaar als we weer ergens heen moesten, let op dit en dat zal wel gebeuren. Mooie praatjes en vervolgens komen ze tot conclusie we kunnen niks doen. En dat ik zelf meer geregeld kreeg op eigen kracht met mijn speurwerk op internet om hulp op allerlei vlakken, dan die berg instantie medewerkers bij elkaar. 

Onder het mom van, als je het niet zelf goed regelt, dan word het niet goed geregeld. Dat was in ons geval echt keer op keer van toepassing. Waar men eigenlijk jou hoort te ondersteunen en je stress uit handen hoort te nemen, bezorgden die mensen ons allemaal juist meer stress en naderhand werk om dingen recht te trekken. En dat kwam niet omdat zij dit oplosten, maar omdat WIJ dat zelf regelden. En dat zeiden we ook op den duur, we weten al wat de conclusie gaat zijn, want het valt niet binnen jullie regeltjes en boekje zoals het systeem het zegt, en dit is allemaal verspilde tijd. Zo was het ook. Dat ons leven eindelijk weer een goede wending heeft gekregen is ook door onze eigen kracht, dat hebben WIJ geregeld en niemand anders

Maar goed, dit heeft dus wel zijn sporen nagelaten en ik ben nogal een controlfreak geworden onder ander hierdoor. Vriend zegt altijd, als jij het regelt, dan gebeurt het tenminste goed. Je weet altijd overal de beste deals uit te halen en menig keer heeft hij zich afgevraagd hoe ik het in hemelsnaam zo geregeld kreeg. Het heeft dus zijn voor en nadelen. Ik zou willen dat ik wat losser kon zijn met vele dingen, maar ik denk dat het ook mijn manier is om te dealen met het verdriet dat ik meedraag. Want ik heb geen controle over die situatie, waardoor ik probeer alles wat ik wel onder controle heb, zelf nu in de hand te houden. 

Misschien niet perse slecht, maar soms wel een tikkie vervelend, ook voor mijzelf. Menig maal barstte ik in tranen uit van onmacht omdat zaken niet soepel liepen met de emigratie. Terwijl alles op rolletjes zou moeten lopen, en we ons nergens druk over hoefden te maken volgens anderen. Als dit dan wederom tegenvalt, dan word ik boos, en verdrietig en wil ik het zelf doen (jeetje klinkt bijna als de ZELLUF doen fase van een kleuter haha). Helaas gaat dat nu eenmaal niet altijd. 

Gelukkig doet mijn vriend zijn stinkende best op het werk, en ik ben ontzettend trots daarop, intussen probeer ik te zorgen dat er elke dag op tijd eten op tafel staat en alles met de kleine dame soepel verloopt. Ik moet proberen wat dingen los te laten, want we zijn echt een goed team. Dat zeiden we in Nederland al tegen elkaar, zelfs toen we aan de grond zaten door alle ellende. We bleven elkaar omhoog trekken met die woorden, dat als dingen er positiever uit gingen zien, wij het gingen maken. One way or the other. 

Het ziet er naar uit dat dat ook gaat gebeuren, hopelijk vind ik snel wat meer rust nog in mijzelf tijdens deze zware periode met groot gemis, waardoor ik ook alles uit mijzelf kan halen en eindelijk dat eerste boek kan afmaken! Want ik kan het, maar we komen er, stap voor stap.. Ik moet mezelf hier alleen wat vaker aan herinneren en met de neus op de feiten drukken, dat we al flink omhoog zijn gekropen, zelfs met alle stress komt het toch steeds goed. We will get there.. together.. :)

Welkom op mijn blog!

Ik schrijf met veel plezier over allerlei uiteenlopende onderwerpen. Ik schrijf over misstanden die ik aan het licht wil stellen, maar ook humoristische verhalen door mij geschreven. 

Verder ben ik bezig met het schrijven van een boek en heb ik sinds kort mijn creatieve tekentalent weer hervonden.

Kortom, bij mij kun je terecht voor vele onderwerpen.

©LivingThaGoodLife    

~~~

Deze blog mag gedeeld worden