×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Waarom ik een control freak ben geworden

Waarom ik een control freak ben geworden


Dat ik graag de boel onder controle houd, dat wist ik al van mijzelf. Soms moet vriend er om lachen, andere keren tot zijn ergernis. Laat het nou eens los, zegt hij dan. Ja ja, makkelijk gezegd. Soms is dat niet waar, en is het makkelijker iets los te laten als ik mezelf een bewust maak van het feit dat ik er niks mee verander als ik me druk maak om dingen die ik niet zelf kan controleren.

Zo een klein voorbeeldje, vandaag was ik net de kleine aan het voeden om haar op bed te leggen. We kwamen van de winkel terug, net een broodje op. Ze was duidelijk moe, en ineens gaat de bel. Verdorie, kind had net haar ogen dichtgedaan, kan ik zo weer opnieuw beginnen. Ik wist al dit moet de eigenaar zijn, omdat de verwarming niet werkt, en we dit van het weekend hebben gemeld. Dus ik kon het niet maken gewoon niet open te doen, want die man komt niet voor niks natuurlijk.

Ik heb eigenlijk al jaren moeite met onverwacht bezoek. Ik wil graag zelf de controle houden over mijn dagplanning, en al helemaal als het ons meisje haar slaapjes betreft (zie andere blog over peuterpubertijd). Anderen weten dit niet, of hebben er misschien geen boodschap aan, maar ik baal dan al meteen als een stekker als ik die bel hoor. Het eerste wat ik doe is rondkijken of het toonbaar is, want ja waar een kind woont, word geleefd. En dat zie je. En een beetje afwas wat er nog stond ergert me dan, omdat ik bang ben dat die eigenaar daar een mening over heeft.

Zelf word ik vooral van dat laatste nogal moe betreffende mijzelf hoor, ik zou er geen bal om moeten geven, dan had hij even moeten aangeven dat hij kwam. En zolang ik zijn huis niet sloop en alles heel is, zou het geen punt moeten zijn. Maar nog steeds heb ik daar moeite mee, om zoiets dan te accepteren. De beste man bleef ook allemaal keutelen, en dochter begon aan mijn shirt te trekken, dan weet ik ze wil echt drinken.. Ga ik haar dan een half uur de boot afhouden dan word ze vervelend, dus ik geef maar gewoon aan dat ze wil drinken en moe is. 

De man is gelukkig daarna binnen 5 minuten weg, en dochter slaapt intussen als een roosje. Maar ik bedacht me ineens, wat kan ik er nu aan doen om dit te voorkomen? Ook al ruim je meteen alles achter je kont op, dan nog kan zo iemand ineens aan de deur staan als er afwas staat, omdat je die dadelijk pas kunt opruimen. Waarom heb ik dat toch? Mijn vriend zou zeggen mens maak je niet druk. 

En we zitten nu in een ruime woning dus als er al wat ligt is het op de tafeltjes wat rommelig overkomt, het scheelt al een berg dat je niet met al je spullen op elkaar gepropt zit, zoals eerder wel het geval was. Ik denk dat het komt omdat in Nederland echt ons leven als een kaartenhuis in elkaar storten, doordat de een na andere instantie waar we afhankelijk van waren fout op fout maakte. En vooral niet hun werk deden, en wij met de gebakken peren zaten. Wij moesten ermee dealen en het maar op zien te lossen, en we zeiden altijd tegen elkaar als we weer ergens heen moesten, let op dit en dat zal wel gebeuren. Mooie praatjes en vervolgens komen ze tot conclusie we kunnen niks doen. En dat ik zelf meer geregeld kreeg op eigen kracht met mijn speurwerk op internet om hulp op allerlei vlakken, dan die berg instantie medewerkers bij elkaar. 

Onder het mom van, als je het niet zelf goed regelt, dan word het niet goed geregeld. Dat was in ons geval echt keer op keer van toepassing. Waar men eigenlijk jou hoort te ondersteunen en je stress uit handen hoort te nemen, bezorgden die mensen ons allemaal juist meer stress en naderhand werk om dingen recht te trekken. En dat kwam niet omdat zij dit oplosten, maar omdat WIJ dat zelf regelden. En dat zeiden we ook op den duur, we weten al wat de conclusie gaat zijn, want het valt niet binnen jullie regeltjes en boekje zoals het systeem het zegt, en dit is allemaal verspilde tijd. Zo was het ook. Dat ons leven eindelijk weer een goede wending heeft gekregen is ook door onze eigen kracht, dat hebben WIJ geregeld en niemand anders

Maar goed, dit heeft dus wel zijn sporen nagelaten en ik ben nogal een controlfreak geworden onder ander hierdoor. Vriend zegt altijd, als jij het regelt, dan gebeurt het tenminste goed. Je weet altijd overal de beste deals uit te halen en menig keer heeft hij zich afgevraagd hoe ik het in hemelsnaam zo geregeld kreeg. Het heeft dus zijn voor en nadelen. Ik zou willen dat ik wat losser kon zijn met vele dingen, maar ik denk dat het ook mijn manier is om te dealen met het verdriet dat ik meedraag. Want ik heb geen controle over die situatie, waardoor ik probeer alles wat ik wel onder controle heb, zelf nu in de hand te houden. 

Misschien niet perse slecht, maar soms wel een tikkie vervelend, ook voor mijzelf. Menig maal barstte ik in tranen uit van onmacht omdat zaken niet soepel liepen met de emigratie. Terwijl alles op rolletjes zou moeten lopen, en we ons nergens druk over hoefden te maken volgens anderen. Als dit dan wederom tegenvalt, dan word ik boos, en verdrietig en wil ik het zelf doen (jeetje klinkt bijna als de ZELLUF doen fase van een kleuter haha). Helaas gaat dat nu eenmaal niet altijd. 

Gelukkig doet mijn vriend zijn stinkende best op het werk, en ik ben ontzettend trots daarop, intussen probeer ik te zorgen dat er elke dag op tijd eten op tafel staat en alles met de kleine dame soepel verloopt. Ik moet proberen wat dingen los te laten, want we zijn echt een goed team. Dat zeiden we in Nederland al tegen elkaar, zelfs toen we aan de grond zaten door alle ellende. We bleven elkaar omhoog trekken met die woorden, dat als dingen er positiever uit gingen zien, wij het gingen maken. One way or the other. 

Het ziet er naar uit dat dat ook gaat gebeuren, hopelijk vind ik snel wat meer rust nog in mijzelf tijdens deze zware periode met groot gemis, waardoor ik ook alles uit mijzelf kan halen en eindelijk dat eerste boek kan afmaken! Want ik kan het, maar we komen er, stap voor stap.. Ik moet mezelf hier alleen wat vaker aan herinneren en met de neus op de feiten drukken, dat we al flink omhoog zijn gekropen, zelfs met alle stress komt het toch steeds goed. We will get there.. together.. :)

Welkom op mijn blog!

Ik schrijf met veel plezier over allerlei uiteenlopende onderwerpen. Ik schrijf over misstanden die ik aan het licht wil stellen, maar ook humoristische verhalen door mij geschreven. 

Verder ben ik bezig met het schrijven van een boek en heb ik sinds kort mijn creatieve tekentalent weer hervonden.

Kortom, bij mij kun je terecht voor vele onderwerpen.

©LivingThaGoodLife    

~~~

Deze blog mag gedeeld worden

 
Piteke van der Meulen
mooie blog, ik snap je helemaal. vandaag kreeg ik ook onverwachts bezoek, leuk maar vooraf, ik had een half uur toen stond ze op mijn stoep, snel snel opgeruimd voor het gezicht en de tv afgestoft.
13-08-2018 20:38
13-08-2018 20:38 • Reageer
Ben
Vergeet jezelf niet en je omgeving.
11-08-2018 11:44
11-08-2018 11:44 • 1 reactie • Reageer
LivingThaGoodLife
Precies :) erg belangrijk!
11-08-2018 12:04
11-08-2018 12:04 • Reageer
Soberana
Ik kan me levendig voorstellen dat jij een control freak bent geworden, door al die situaties die je hebt meegemaakt. Ik weet het ook graag vooraf als er iemand op bezoek komt, al is het alleen maar om in huis te hebben wat ze willen drinken of eten. Frisdrank en chips b.v. hebben we alleen voor visite,die lusten we zelf niet.
10-08-2018 01:32
10-08-2018 01:32 • 1 reactie • Reageer
LivingThaGoodLife
Ja dat is er langzaam aan ingeslopen hier gedurende de jaren idd door die dingen.. En dat is zeker zo, je wil ze toch wat aan kunnen bieden he? Wij drinken zelf eigenlijk alleen water (niet aan te slepen met die hitte nu) en in de ochtend koffie, fris hebben we niet standaard in huis dus.. 
10-08-2018 06:46
10-08-2018 06:46 • 1 reactie • Reageer
Schorelaar
Het kan heel erg storen dat onverwachte bezoek, ook als je niet met een kind bezig bent. Mooie blog
09-08-2018 23:16
09-08-2018 23:16 • 1 reactie • Reageer
LivingThaGoodLife
Dank je wel.. ja ik hou er niet van .. nog steeds niet . Weet graag waar ik aan toe ben zodat ik mijn planning kan maken die voor mij t soepelste loopt lol
10-08-2018 00:07
10-08-2018 00:07 • Reageer
Ingrid Tips en meer
Oef, ik herken hier wat uit. Tja, we zijn zoals we zijn.
09-08-2018 22:50
09-08-2018 22:50 • 1 reactie • Reageer
LivingThaGoodLife
Ja dat is ook zo .. maar een beetje zelfreflectie kan geen kwaad toch :-)
10-08-2018 00:05
10-08-2018 00:05 • 1 reactie • Reageer
The Original Enrique
De aanhouder wint hè?! Dat is ook jullie kracht en jullie zijn ook gewoon een goed team!
09-12-2017 21:19
09-12-2017 21:19 • 1 reactie • Reageer
LivingThaGoodLife
true en true , thanks!
09-12-2017 21:31
09-12-2017 21:31 • 1 reactie • Reageer
Candy
Ik heb ook graag eerst een seintje vooraf. Als ik bezig ben met iets, dan doe ik er ook graag mee door.
25-11-2017 19:19
25-11-2017 19:19 • 1 reactie • Reageer
LivingThaGoodLife
Ja precies, sommige mensen pakken ook de signalen dan niet op als ze ineens onverwacht komen dat je bezig bent. Dat vind ik al HELEMAAL verschrikkelijk irritant :)
25-11-2017 23:14
25-11-2017 23:14 • Reageer
Marilyn - Beauty by Lynn
Ik kan je goed begrijpen!
24-11-2017 13:33
24-11-2017 13:33 • 1 reactie • Reageer
LivingThaGoodLife
:)
24-11-2017 14:53
24-11-2017 14:53 • Reageer
Albert van den Berg
Best wel herkenbaar, ik heb mijn zaakjes graag op orde en netjes. Afgelopen week veel hulp gehad van iemand, maar dan slingert daar weer een stuk gereedschap of staat er nog een bord gebruikt op tafel. Maar ik erger mij er niet meer aan als het mij niet aangaat, ook al zie ik het gebeuren als het ergens fout gaat, "ze zoeken het maar uit" denk ik tegenwoordig.
24-11-2017 10:59
24-11-2017 10:59 • 1 reactie • Reageer
LivingThaGoodLife
Haha dat is een goede insteek voor jezelf :) Mijn moeder had ook altijd veel te lang de afwas vroeger staan (inmiddels niet meer maar ik weet uit mijn jeugd niet beter) en dat resulteerde in dat ik dat dus ook deed. Tot er dus een knop om ging en ik het probeer meteen op te ruimen. Dat lukt niet altijd maar liefst zet ik het eten klaar, was ik alles meteen af... Of inderdaad geen rondslingerende bordjes glazen enzo. Maar goed speelgoed is een ander verhaal met die kleine dame :) Dat ruim ik echt meestal eind van de dag gewoon op, anders blijf ik bezig.. Daarom voelt het wel fijn om de rest dan wel netjes te hebben ;) Vroeger bewaarde ik ook ALLE bonnetjes slingerden die overal rond, nu neem ik ze mee, maar kijk thuis om de paar dagen wat ik nodig heb, (wil beetje uitgaven bijhouden) zodra ik het heb genoteerd en ik ze niet hoef te bewaren voor garantie oid gooik ik ze nu weg.. Rome is niet in 1 dag gebouwd lol dus het heeft even geduurd hoor .. maar vind het wel prettiger geeft meer rust ...
24-11-2017 14:56
24-11-2017 14:56 • Reageer
Gertiena
Van sommigen vind ik het leuk als ze onverwacht langs komen maar soms grrrg dan niet dus snap je ook wel ;-)
23-11-2017 20:48
23-11-2017 20:48 • 1 reactie • Reageer
LivingThaGoodLife
Ja haha ik snap het :)
23-11-2017 21:19
23-11-2017 21:19 • Reageer
johan_jongedijk
ik vind het wel fijn als men zo af en toe onaangemeld binnen komt vallen
23-11-2017 18:00
23-11-2017 18:00 • Reageer
Bodycoach
Ik kan er ook niet zo goed tegen, tegen onverwachts bezoek. En ik kan idd ook ergeren aan de werking van (overheids)instanties. Moest ik als zelfstandige zo werken ....
23-11-2017 16:30
23-11-2017 16:30 • 1 reactie • Reageer
LivingThaGoodLife
Precies! Dan had je geen werk meer.. :-s
23-11-2017 16:49
23-11-2017 16:49 • Reageer
Katrien
Herkenbaar wat je daar zegt over onverwachts bezoek.
23-11-2017 14:40
23-11-2017 14:40 • 1 reactie • Reageer
LivingThaGoodLife
Ja ik heb er echt een hekel aan :)
23-11-2017 14:48
23-11-2017 14:48 • Reageer