Help! Vlam in de pan!


Afgelopen zondagavond, ik zat lui op de bank en moest nog even koken. Ik hees mezelf van de bank en goot een heel klein scheutje olijfolie in de pan. Vervolgens zette ik mijn inductieplaat op de laagste stand om de olijfolie wat te verwarmen en begon ik met het snijden van een uitje.

Mijn man zei wat tegen mij, ik liep 1,5 meter bij het aanrecht vandaan en was even afgeleid. Mijn man keek niet veel later de keuken in en rende naar de kookplaat. "O shit, o shit, de pan staat in de fik!" 

De pan stond al vol met vuur en het vuur kwam zo’n 30 cm boven de pan uit. Heel stom, maar ik voelde even geen paniek en schreeuwde naar mijn man: "deksel op de pan!" Hij gooide snel het deksel erop en toen was het vuur gedoofd! 

Wat bleek? Ik had niet de laagste stand van de inductieplaat aangezet, maar de booster.  Echt binnen net een minuut hadden we dus brand. 

Nadat het vuur gedoofd was gingen we als eerste op zoek naar de katjes, gelukkig waren ze allemaal in orde, dat was het allerbelangrijkste. Wat hebben we een geluk gehad, de bovenkastjes van de keuken waren helemaal zwart, maar hebben we nog schoon kunnen krijgen. De kamer was al grijs van de rook, maar het trok vrij snel weer weg na even luchten.

De volgende ochtend lag ik wakker in bed en besefte ik wat er allemaal had kunnen gebeuren. Wat als we er iets later bij waren, wat als we het vuur niet gedoofd hadden gekregen? Hoe had dat gemoeten met de katjes? Ik wil er niet aan denken.

Maar het is een goede les. Loop nooit weg met olie in de pan en houdt altijd het deksel bij de hand. Ook met inductie kun je brand krijgen en hoe goed je ook altijd oplet, het kan een keer mis gaan. 

En elke seconde telt!