Ode aan rot vaders


Je hebt ze in alle soorten en maten. We noemen ze gewoon pap, pappa, pa, pappie, papsje, ouwe, ouwe heer of vadertje of gewoon bij zijn voornaam. Soms zijn er stiefvaders, plusvaders, bonusvaders, biologische vaders of spermavaders!

Gelukkig vinden de meesten hun vader de beste vader van de wereld. Hij leerde je misschien vissen of muziek maken. Fietsen of voetballen. Hij leerde je waarden en normen en respect voor anderen. En waarschijnlijk leerde hij je over vertrouwen in jezelf of verantwoordelijkheid nemen. Hij was je grote voorbeeld en rots in de branding.

Maar er zijn er ook die hun taak niet zo goed hebben volbracht. Soms heb jij je daar misschien hevig tegen hem verzet. Of misschien leefde je alleen maar in angst.

Uiteindelijk hebben we veel van hem geleerd gewoon omdat hij er altijd was, af en toe was of zelfs helemaal nooit aanwezig. Door zijn ogen leerden we de wereld kennen, net zoals hij die weer van zijn vader had geleerd. Een aantal onder ons kozen een partner lijkend op hun vader, andere vielen juist voor een tegenovergesteld karakter.

Hoe dan ook. Een vader hebben we allemaal. Het vreemde is, wat voor vader onze vader ook is of was, diep van binnen of gewoon aan de oppervlakte houden we van hem, ja zelfs degene die hem haten.

Mijn vader is al bijna 38 jaar over. Mijn vader was allesbehalve de vader die ik voor mij gewenst zou hebben. Op dagen als Vaderdag mis ik hem en zou ik zo graag nog eens even met hem praten en horen wat hij daar allemaal in die verre hemel meemaakt.

Op van die dagen sta ik ook steeds weer stil bij het grootste cadeau dat hij me als vader gaf, de stuwkracht die maakte dat ik mijn weg van slachtoffer naar zelfstandige, onafhankelijke powervrouw liep. Zijn bestaan heeft mij gekneed en gevormd, getransformeerd en de poorten naar mijn IK geopend. Zijn energie die bij mijn leven niet zal eindigen en zelfs niet daarna. Mijn vader waar ik zoveel van hou omdat ik IK Ben. Pap, nu maak ik voor jou een diepe buiging!

 

©Marion2017

Ook gratis aanmelden?

Klik dan hieronder op mijn persoonlijke link!

kopfoto: pixabay