Aigues-Mortes, je t'aime


De eerste zomer van mijn relatie met mijn tweede partner gingen we op vakantie. Het maakte mij niet zoveel uit waarheen. Hij was bijzonder geïnteresseerd in Frankrijk. Hij was met een vriend een paar jaar daarvoor door Frankrijk gereden en ze hadden een plaatsje aangedaan waar hij nog wel wat langer wilde rondkijken, Aigues-Mortes, we boekten er een hotelletje en gingen er met de TGV heen. 

Een klein beetje achtergrondinformatie over Aigues-Mortes: Aigues-Mortes is een middeleeuws, ommuurd stadje in het zuiden van Frankrijk, in de buurt van Montpellier, in de Camargue. In de bouwperiode lag het direct aan de Middellandse Zee, nu is het daarvan gescheiden door zoutmeren, waar de Baleine fabriek zijn zout wint. Het is gebouwd in opdracht van Louis IX, Lodewijk de 9de oftewel Saint Louis, als vertrekhaven voor diverse kruistochten. Het was in die tijd de enige havenstad van Frankrijk. 

We kwamen aan op het station van Aigues-Mortes, in juli 2009, gingen naar ons hotel en liepen 's avonds naar de stad. Dat eerste jaar, net na mijn scheiding en met een nieuwe partner, voor het eerst zonder kinderen op vakantie... ik weet niet of de schoonheid van het stadje me toen al heel erg trof. J. had vrienden die binnen de muren een appartement hadden, zij waren met pensioen en verbleven vaak de hele zomer in het stadje en met hen klikte het ook heel erg goed. Zij hadden een auto en we maakten allerlei leuke uitstapjes. Het jaar erop mochten we twee weken in hun appartement. Het derde jaar bedachten we dat we het wel gezien hadden in Aigues-Mortes en zochten een andere bestemming. We reisden met de trein en waren dus afhankelijk van een station in de buurt, mijn partner wilde graag de zee vlakbij... zoeken zoeken... ach, in Aigues-Mortes heb je eigenlijk alles! Dus wederom: op naar Aigues-Mortes! We huurden er een deel van een huis binnen de muren en verbleven nog een paar nachten in een bed & breakfast. Ik denk dat het dat jaar was dat we laat in het seizoen waren en dus 'per ongeluk' het middeleeuwse weekend van het feest van Saint-Louis meemaakten. Op de één of andere manier maakt dat feest iets in mij los, allerlei middeleeuwse groepen met muziekinstrumenten, kostuums, een markt, een optocht... wat een gezelligheid! De b&b was ook een warm bad, op onnavolgbare wijze geleid door Mr Young en Roger, zo zorgzaam, zo lief! Tegenwoordig verblijven we gewoon onze hele vakantie in deze b&b! Een aantal keren daarna is het ons niet gelukt om er te zijn tijdens het middeleeuwse weekend omdat de kinderen jonger waren en vroeg vakantie hadden, maar de laatste twee jaar waren we erbij en ik geniet nog altijd volop! Aan de gezelligheid met onze vrienden en de uitstapjes per auto kwam een einde toen in juni 2016 onze vriendin plotseling overleed, wat was het confronterend twee maanden later toen we aankwamen op het station en ze ons niet stonden op te wachten! 

Wat het is dat mij bindt aan dit stadje... ik denk dat dat te vinden is in het verleden, want ik geloof in vorige levens. En of het nou zo heel belangrijk is om precies te weten hoe het zit... ik denk het niet, ik voel dat het zo is. Ik moet me er na twee weken vakantie ook altijd weer huilend van losrukken. Het liefst blijf ik ook gewoon twee weken binnen de ommuring. Ik hoef geen uitstapjes naar andere steden, dat hebben we in de beginjaren wel gedaan en dat is ook heel leuk, als er maar genoeg tijd overblijft om lekker binnen de muren te zijn. Het is heel toeristisch, maar de toeristen blijven hoofdzakelijk in de hoofdstraten en op het plein, waar de gezellige winkeltjes, terrasjes en restaurantjes zijn. Een paar straten verderop is er dan weer de rust en 's avonds laat vertrekken al die toeristen weer.  Een ideale mix dus. Verschillende winkeliers en bedienend personeel herkennen ons inmiddels en dat is ook extra leuk. Ik koop er graag jurken in een bepaalde winkel en mooie sieraden op de middeleeuwse markt. Als ik die thuis draag, herinneren zij me aan waar ze vandaan komen en zo gaat er inmiddels bijna geen dag voorbij dat ik niet iets draag dat uit Aigues-Mortes afkomstig is.

Hieronder kunnen je vrienden zich aanmelden. Jullie krijgen beiden gelijk een beloning van 125 Yp. Je kunt het helemaal bewerken en op maat maken. Weghalen is ook heel eenvoudig met het rode kruisje als je er met je muis op gaat staan.

Beloon de maker en jezelf

Word gratis lid.