×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Wanneer Loki weer uitbreekt.

Wanneer Loki weer uitbreekt.


Een verhaal over dissociatie: Mijn man heeft een tweede persoonlijkheid.

Mijn man heeft, net als ik, veel meegemaakt als kind, tiener en jong volwassene. Hij verloor zijn zus in een auto-ongeval waarbij zijn ouders met veel geluk levend zijn uit gekomen. Jaren heeft hij zich schuldig gevoeld over dit ongeval omdat ze op weg waren om hem in het ziekenhuis te bezoeken.

Ook net als ik, heeft mijn man een zeer realistisch denkwijze. Dat heeft soms zijn voordelen, maar geloof me het heeft meer nadelen. We hebben de neiging om scenario's in ons hoofd te maken en dat beïnvloed ons elke dag. Daarbij komt dat mijn man dissociaties heeft.

Een dissociatie is een stoornis waarbij iemand ineens voor een bepaalde periode zichzelf niet meer is, vaak weet of herinnerd de persoon zich niets meer over zichzelf. Het kan zo ernstig zijn dat je geconfronteerd wordt met een meervoudige persoonlijkheid. Een persoon met dissociatie kan één bijkomende persoonlijkheid hebben, maar dat kunnen er ook 3, 4 of zelf meer zijn. Hoe deze persoonlijkheden naar voren komen is zeer uiteenlopend, de ene wordt weer kind, de andere wordt zeer agressief en in extreme gevallen kunnen ze veranderen in moordenaars.

Wanneer mijn man opkropt, komt hij in een dissociatie terecht, ik tracht dus zo vaak mogelijk met hem te praten over alles wat hem dwarszit. Zijn tweede persoonlijkheid noem ik "Loki" en gisteren kwam Loki weer eens een kijkje nemen.

Meestal begint het heel "onozel" met veel gezucht, maar dat is voor mij een eerste teken. Als hij dan zegt dat hij piekert dan weet ik dat er actie moet ondernomen worden. Mijn houding wordt sterker, ik raak zijn schouder aan en praat dan met zachte maar ferme stem, ik heb ook geleerd om in het gesprek vaak zijn naam te herhalen omdat de hersenen dit associëren. Vaak wordt hij weer rustig en blijft alles en iedereen ongedeerd.

Moest Loki weer eens uitbreken dan zijn de gevolgen vaak zeer ernstig, zowel voor mijn man zelf als voor zijn omgeving. Hij herkent niemand, dus iedereen is zijn vijand en kan hij een hele boel agressie uiten.

Natuurlijk heb ik dat ook al meegemaakt, hij loopt dan weg en dat is zeer angst aanjagend wetende dat hij zichzelf of iemand anders iets zou kunnen aandoen. Nou, hij zou niemand vermoorden, maar we hebben al meegemaakt dat het ziekenhuis hem een spuit moest toedienen. Dit is natuurlijk zeer extreem.

Laatste keer dat hij een dissociatie had, (2jaar geleden) was ik alleen met hem, Loki brak één van deuren en maakte veel scherven, hij wilde mijn auto sleutels nemen, die ik terug nam. Dit is een dubbele actie, enerzijds doe ik het om hem te beschermen, maar anderzijds bracht ik mezelf in gevaar. Zo nam Loki mijn pols en brak deze bijna. Gelukkig ging hij naar buiten. Na een paar uur kwam hij terug tot zichzelf en stortte hij volledig ineen.

Een dissociatie is echt iets anders dan een agressief gedrag, mijn man bestaat niet meer tijdens deze toestand, hij is LETTERLIJK iemand anders en ik kan hem dit niet kwalijk nemen. Daarom probeer ik Loki steeds achter gesloten deur te houden en ga ik een gevecht aan als ik zie dat hij weer eens probeert te ontsnappen.

Mijn man is echt een schat en ik hou van hem. Toen we samen een relatie begonnen wist ik dat het niet altijd makkelijk zou zijn. Maar ik laat Loki ons niet kapot maken en zal er alles aan doen om het gevecht steeds te winnen.
Ellie B
Wat goed van je dat je dit kan beschrijven. Ik deel dit voor meer begrip!
07-07-2017 20:47
07-07-2017 20:47 • 1 reactie • Reageer
Darvina
bedankt
07-07-2017 22:15
07-07-2017 22:15 • Reageer
Vicky
Dat heb je mooi geschreven
13-06-2017 10:34
13-06-2017 10:34 • Reageer
Hpj Goossens
Wat ontzettend knap van je hoe je er mee omgaat! Graag gelezen!!
17-05-2017 15:31
17-05-2017 15:31 • Reageer
Di_Va
Wat mooi dat je er zo voor hem bent!!!
12-05-2017 14:55
12-05-2017 14:55 • Reageer
DidI'Ms world
Bewonderenswaardig hoor, respect zoals je er mee omgaat.
08-05-2017 18:02
08-05-2017 18:02 • Reageer
_PetitCorbeau_
Wat mooi dat je er zo voor vecht!
08-05-2017 15:26
08-05-2017 15:26 • Reageer
zonnebloem
Wat een mooie open blog over zo een moeilijke materie ! Ik bewonder je om je liefde en moed, jou man mag zich een gelukkig mens noemen met zo een vrouw aan zijn zijde, en voor jou moet het heel vaak heel dubbel zijn, steeds mee "omschakelen" lijkt me niet zo eenvoudig!
08-05-2017 12:10
08-05-2017 12:10 • 1 reactie • Reageer
Darvina
Bedankt, ik heb er in begin zeer moeilijk mee gehad, maar ik heb er veel over opgezocht en eens met een psychologe over gepraat, Zij gaf me tips en dat heeft ons enorm geholpen.
08-05-2017 13:24
08-05-2017 13:24 • Reageer