Een welkome gast.....


Gehakkelde aurelia  (Polygonia c-album)                                                                                                                         Groep: dagvlinders

Familie Nymphalidae 

De gehakkelde aurelia  word ook weleens schoenlapper genoemd. Zijn naam dank hij aan de gehakkelde vleugelrand en aurelia komt van het Italiaanse aurelio  wat goudkleurig betekend. Op de headerfoto zie je waar de verwijzing c-album vandaan komt, de witte c die je ziet wanneer de vleugels gesloten zijn.

De waardplant waar de vrouwtjes de eitjes leggen is de brandnetel, daar kun je dus ook de rupsen vinden. Hoewel ik een hekel heb aan de brandnetel vanwege zijn prikkende bladeren, ga ik toch eens zoeken of ik ook de rups kan vinden. Soms gebruiken ze ook de iep, berk of hazelaar als waardplant, vooral wanneer deze in bloei staat.

Op de foto hieronder zie je de lange roltong waarmee de vlinder de nectar snoept, dat is zijn voornaamste voedselbron. 

Wanneer het erg warm is zoeken ze ook uitwerpselen, modderplassen en rottend fruit op waar ze dan mineralen en vocht halen. Hieronder zie je daar een voorbeeld van, al wist ik dat nog niet toen ik de foto maakte. Ik vond het een beetje vreemd, omdat ik ze normaal altijd op bloemen zie  

Onderstaande foto is gemaakt op 14 april al vroeg in het voorjaar, deze vlinder heeft overwinterd. Je kunt ook zien dat het de wintervorm van de soort is aan de donkerdere kleur.

Gespot: vlinders en rupsen.

Meer vlinders bekijken die voor mijn camera kwamen?

Gespot: Libellen

Hier mijn verzameling Libellen

Gespot: vogels

Deze vogels wilde ook wel poseren

Wil jij ook je fotoverzameling of blogs delen? Maak dan nu een gratis account en ontvang meteen een bonus