Ecotip van Mevrouw Stip... Verpakkingsvrij winkelen...


Dat we zo weinig mogelijk producten in plastic (wegwerp) verpakkingen moeten kopen, heeft een groot deel van de bevolking nu wel al door, denk ik, maar hoe je dit praktisch aanpakt, is een andere zaak.
Als er een verpakkingsvrije winkel in je buurt is, is dat fijn natuurlijk, maar soms is dit niet het geval en is het gewoon handiger om in de plaatselijke supermarkt te winkelen of naar de lokale markt te gaan.

De plastic tasjes mogen dan in de meeste winkelketens al vervangen zijn door een herbruikbare tas, op de markt zie ik toch nog heel veel plastic zakjes wanneer ik er mijn boodschappen doe. 

Een spijtige zaak want net hier worden groenten en fruit eerder los verkocht dan voorverpakt en kan je heel makkelijk vragen of ze jouw boodschappen in je eigen tas willen stoppen.

Ikzelf neem daarom altijd een grote boodschappentas, een aantal zelfgemaakte zakjes en een lading bakjes mee naar de plaatselijke markt en zelfs naar de supermarkt.
De marktkramers beginnen me al goed te (her)kennen en vragen me tegenwoordig ook al of ik mijn eigen bakjes weer bij heb. Ik kreeg er vandaag zelfs nog complimenten over en met een goed gevoel, een stralende lach en het feit dat ik toch weer iets bijdraag aan het milieu, zet ik mijn boodschappenroute dan verder.

Broodjes en clementines in mijn zelfgemaakte zakjes...
Een flespompoen kan gewoon zo in de boodschappentas. De kassierster in de supermarkt  is mijn leuke zakjes al gewend.

Een grote appel en een tros bananen kunnen ook perfect zonder verpakking in de boodschappentas. Gewoon even de marktkramer er aan herinneren.

En de salades voor op de broodjes gaan in mijn eigen bakjes. De slager op de markt is het al gewend om mijn kleurrijke bakjes te vullen.

Voor ik nu commentaar krijg...
Ja het zijn plastic bakjes, maar ik hergebruik ze, ze sluiten ook heel goed af en ik had ze al in mijn bezit. Bovendien kan ik ze ook voor in de diepvries gebruiken. Mochten ze stuk gaan, dan vervang ik ze voor een plasticvrij alternatief.
En ja ik eet ook nog steeds vlees al is het wel zo dat ik heel vaak vegetarisch eet. Ongeveer 4 dagen in de week kook ik vegetarisch, 1 dag staat er vis op het menu en 2 dagen per week komt er vlees op tafel.


Nemen jullie ook je eigen bakjes mee?

 

Meer ecotips nodig?