Recepttip van Mevrouw Stip... Gehaktbroodje...

Recepttip van Mevrouw Stip... Gehaktbroodje met krieken...

Traditie...

Toen ik daarnet het gehakt uit de koelkast nam om er een gehaktbroodje van te maken, spookte het woord 'Kermis' meteen door mijn hoofd... een traditie die nu geen traditie meer is, maar die me toch deed glimlachen omdat de kermis staat. Vroeger, wanneer in het dorp de jaarlijkse kermis werd opgesteld maakte mijn oma altijd een feestmaal... Geen driegangenmenu of ingewikkelde gerechten maar een maaltijd die slechts zelden gemaakt werd. De familie kwam dan samen om eerst op de kermis te vertoeven en 's avonds te genieten van een bord met warme krieken en een dikke plak frikadellenkoek (gehaktbrood). Als kind vond ik het wel een beetje raar dat dit anders nooit gegeten werd, maar ik stelde me er verder geen vragen bij. Eerst een ritje op de paardenmolen, dan nog eendjes vissen en daarna lekker eten... wat wil je dan nog meer? Vandaag vraag ik me nog steeds af waarom dit lekkere gerecht eigenlijk enkel tijdens de kermis werd gegeten.

Het familierecept

Gehaktbrood... Overgedragen van mijn oma op mijn moeder en nu in mijn bezit.

Ongeveer 500g gemengd gehakt
Eén ei
Paneermeel (de hoeveelheid hangt af van hoe vet het gehakt is)
Kruiden naar eigen smaak (bv peterselie, oregano, basilicum, rozemarijn, dragon,...)
Peper en zout of zelfs satékruiden

Alles goed door elkaar mengen en de plakkerige maar droge massa in een vorm duwen (ik gebruik een ronde springvorm, handig om het gehaktbroodje er in zijn geheel uit te halen als het gebakken is). Bakken in een voorverwarmde oven op 200°C, een twintigtal minuutjes. Even controleren of het goed gebakken is en eventueel nog een tiental minuutjes laten garen in een oven op 150°C.

De warme krieken

Heerlijk om ze samen met het broodje te serveren

Een bokaal krieken
Een beetje puddingpoeder
Een schep suiker

Giet het sap van de krieken in een pan, doe er de suiker en het puddingpoeder bij, breng al roerend aan de kook. Laat even doorkoken zodat het geheel kan indikken. Zet van het vuur en doe de krieken erbij.


Serveren en lekker opeten...

 

Meer recepten vind je hier:

Promote: support and profit

Support Mevrouw Stip... with a promotion and this post reaches a lot more people. You profit from it by earning 50% of everything this post earns!


- The revenue of this ad will be returned to the Yoors members -
More